artik napisał(a):Z tego co się orientuję to do 1000 zł (dokładną kwotę trzeba by sprawdzić) traktowane jest przez skarbówkę jako sprzedaż nie podlegająca opodatkowaniu. Miesięczna sprzedaż powyżej tej kwoty musi być prowadzona przez firmę, więc musiałbyś w tym momencie założyć działalność gospodarczą i funkcjonować jako firma.
artik napisał(a):Z tego co się orientuję to do 1000 zł (dokładną kwotę trzeba by sprawdzić) traktowane jest przez skarbówkę jako sprzedaż nie podlegająca opodatkowaniu. Miesięczna sprzedaż powyżej tej kwoty musi być prowadzona przez firmę, więc musiałbyś w tym momencie założyć działalność gospodarczą i funkcjonować jako firma.
kulawy67x napisał(a):czyli jak mam samochód warty więcej niż 1000zł to jako osoba fizyczna nie mogę go sprzedać nie mając działalności nie artik?
gratuluje..bardzo ciekawy ten temat jest a znajomość przepisów kodeksu skarbowego powala i nakazuje chylić czoła przed jego znajomością...wnoszę ,że mogłbyś artik żyć z jego interpretacji udzielając porad
kulawy67x napisał(a):artik napisał(a):Z tego co się orientuję to do 1000 zł (dokładną kwotę trzeba by sprawdzić) traktowane jest przez skarbówkę jako sprzedaż nie podlegająca opodatkowaniu. Miesięczna sprzedaż powyżej tej kwoty musi być prowadzona przez firmę, więc musiałbyś w tym momencie założyć działalność gospodarczą i funkcjonować jako firma.
czyli muszę mieć firmę,żeby sprzedać samochód i zapłacić 2% podatku..a jak nie mam firmy to mam ją założyć specjalnie dla sprzedaży auta albo czego innego co autem nie jest ale ma wartość >1000zł tak?
Art. 2. Nie podlegają podatkowi:
4) czynności cywilnoprawne, inne niż umowa spółki i jej zmiany, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest:
a) opodatkowana podatkiem od towarów i usług,
b) zwolniona z podatku od towarów i usług
Art. 5a. 15) Ilekroć w ustawie jest mowa o:
6) 17) działalności gospodarczej albo pozarolniczej działalności gospodarczej — oznacza to działalność zarobkową:
a) wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,
b) polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,
c) polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych
- prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1,2 i 4-9;
Hehee napisał(a):To jaja... A na co idzie ta prowizja od sprzedaży na allegro? Nie dość, że za wystawienia trzeba zapłacić to jeszcze potem po sprzedaży jest kolejna kwota tylko szkoda, że wszystko trafia do kieszeni właścicieli portalu. A można by odprowadzić podatek od tego za to. Czyli ogólnie mówiąc urzędu skarbowego należy się bać i lepiej ostrożnie z tą sprzedażą?:-)
tomeksoyer napisał(a):Jeśli natomiast Sprzedaje drobne rzeczy nie przekraczające 100 zł ? to muszę się też rozliczać ze skarbówką?
Hehee napisał(a):A w razie czego jakie kary są? Do jakiej odpowiedzialności mnie pociągnąć skarbówka?
Art. 54. § 1. 92) Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
Hehee napisał(a):Witam, jak to jest z tym allegro? Bo gdzieś wyczytałem, że jeśli miesięczna wysokość sprzedaży nie wyniesie więcej niż 1000zł to nic się nie dzieję a jeśli się przekroczy granicę tej kwoty to co wtedy? Podobno trzeba odprowadzać podatek i mieć założoną działalność gospodarczą? Nie mówię tu o wysokości sprzedaży kilkukrotnie większej tylko nieznacznie tam 100 czy 200zł. Ostatnio trochę posprzedawałem i całość za miesiąc to jakieś +/- 1200zł i pytam żeby któregoś pięknego dnia Urząd skarbowy się nie przyczepił i żebym nie musiał płacić. Miał ktoś taki przypadek? Bo nie wiem czy zawracać sobie głowę, że tam wyjdzie mi kilkadziesiąt złoty więcej czy zacząć kombinować.
Zidentyfikowani użytkownicy: Adrianwo, Bing [Bot], Bogdan_G, elwiszyje, Fiołek, foreste, Google [Bot], Google Adsense [Bot], goris, guildos, Ja$, juh, Kpc21, Lewanxd, Majestic-12 [Bot], manieKMP, nowson, nr47, pysiu, scripter1, Sekretny, sowa27, spartak1202, Thuridr, Tomey, treddy, witek-pl, Yahoo [Bot]