Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

BIOS nie widzi dysku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 12:12

Witam, mój problem polega na tym iż mam płytę główną GA-7VT600 1394 która posiada dwa wejścia SATA. Natomiast po podłączeniu dysku przy bootowaniu systemy wyskakuje komunikat "Disk Boot Failure Insert System Disk And Press Enter". Patrzyłem w biosie i mam ustawione bootowanie z hard drive jako pierwsze natomiast nie wyszukuje mi dysków. Dysk jest podłączony do płyty głównej kablem "serial ATA" jednakże tak jak pisałem nie wykrywa dysku.
Czy jedynym rozwiązaniem będzie zakupienie dysku IDE?

#2 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 13079 postów

Napisano 02.03.2012 - 12:59

Sprawdzałeś czy kable sa dociśnięte (SATA + zasilanie), czy porty są w BIOSie włączone?

#3 Poraj

Poraj
  • Użytkownicy
  • 4184 postów

Napisano 02.03.2012 - 13:09

Czy jedynym rozwiązaniem będzie zakupienie dysku IDE?

Oczywiście, że nie! Z podłączonym dyskiem SATA zatrzymaj bootowanie na BIOSie i następnie ustaw w nim i potwierdź pozycję "Load Optimized (Optimal) Defaults". Zrestartuj komputer i BIOS powinien wykryć ten dysk SATA.

#4 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 13:33

Już to robiłem wcześniej "Load Optimized (Optimal) Defaults" jednak to nie zadziałało. Jakieś inne pomysły?

#5 witkacz

witkacz
  • Użytkownicy
  • 571 postów

Napisano 02.03.2012 - 14:19

Ustaw w BIOS-ie tryb pracy dysku w kontrolerze SATA jako Native IDE.
Jeden robi jak się patrzy, reszta patrzy jak się robi.

#6 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 15:06

w Integrated Peripherals w opcji SATA Mode jest do wyboru IDE lub RAID. Nie mogłem znaleźć opcji Native IDE.
Włożyłem płytę która była dołączona do płyty "Motherboard Untilities CD"na której znajduje się coś związanego z SERIAL ATA, reszt to sterowniki itp. Jednakże po włożeniu płyty wyskakuje komunikat że mam wcisnąć dowolny przycisk, jednak nic nie działa i za każdym razem komputer się restartuje.

#7 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 11644 postów

Napisano 02.03.2012 - 16:47

Hej,

Przede wszystkim sprawdź, czy kabel SATA nie jest uszkodzony. Wszelkie zmiany pracy kontrolera - SATA / Native ATA nie mają znaczenia, bo w każdym z nich dysk powinien być wykryty. Chyba że ustawiona jest opcja RAID, a do komputera podłączony jest tylko i wyłącznie jeden dysk.

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#8 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 17:11

Cześć, kable napewno są prawne ponieważ sprawdzałem je na innym komputerze. Próbowałem zainstalować ubuntu jednak nie znalazl dysku. Jakies pomysły?

#9 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 11644 postów

Napisano 02.03.2012 - 18:00

Hej,

:arrow: A próbowałeś podłączyć dysk do drugiego z portów SATA?
:arrow: Jak podłączone są napędy dysków optycznych - poprzez port IDE czy SATA?
:arrow: Masz jakieś inne urządzenie z portem SATA, by sprawdzić, czy przypadkiem kontroler na płycie nie padł?

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#10 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 18:21

Tak próbowałem jednak też nie wykrywa.
Nagrywarka DVD podłączona jest poprzez IDE
Nie mam innych urządzeń SATA.
Myślałem aby zintegrować sterowniki SATA z Windowsem a następnie zobaczyć czy się zainstaluje.

#11 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 13079 postów

Napisano 02.03.2012 - 18:24

Masz możliwośc podpięcia tego dysku pod inny komputer? Jeśli kabel SATA jest sprawny to wydaje się że albo porty na płycie są uszkodzone (wyłączone) bądź uszkodzony jest dysk. Ewentualnie może kabel od zasilania nie działa prawidłowo.
Inne rozwiązania nie przychodzą mi do głowy.

#12 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 18:40

Tak, dysk działa normalnie bo właśnie go przełożyłem do tego komputera z innego. Zasilanie też na pewno działa sprawnie. Rozumiem że będzie potrzebny adapter IDE-SATA lub po prostu dysk IDE?

#13 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 11644 postów

Napisano 02.03.2012 - 20:41

Hej,

Myślałem aby zintegrować sterowniki SATA z Windowsem a następnie zobaczyć czy się zainstaluje.

To nic nie da - jeśli BIOS nie wykrywa dysku twardego, to tym bardzie system go nie wykryje. Kwestia więc jest niezależna od systemu operacyjnego.

albo porty na płycie są uszkodzone (wyłączone)

Też jest możliwe, że zostały uszkodzone. Wyłączone - raczej nie bardzo, bo przywrócenie ustawień domyślnych powinno aktywować te porty. Aczkolwiek i to w BIOS'ie warto sprawdzić - poszukaj ustawień w stylu Sata Port z ustawieniami Enable/Disable.

Zasilanie też na pewno działa sprawnie.

Rozumiem, że po uruchomieniu komputera słychać i czuć pracę dysku?

Rozumiem że będzie potrzebny adapter IDE-SATA lub po prostu dysk IDE?

Jeśli kontroler jest uszkodzony, to niestety tak - oczywiście jeśli nie uśmiecha Ci się wymiana całej płyty głównej.

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#14 RedWarrior

RedWarrior
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 02.03.2012 - 20:48

OK, rozumiem. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pomyśle nad adapterem lub też dyskiem IDE.



Pozdrawiam,
RedWarrior

#15 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 11644 postów

Napisano 02.03.2012 - 21:27

Hej,

Pomyśle nad adapterem lub też dyskiem IDE.

Ale nim to zrobisz, sprawdź ustawienia BIOS'u, o których pisałem. Trochę bez sensu byłoby, gdybyś zmieniał dysk, a później okazałoby się, że kontroler jednak był sprawny, tyle że wyłączony. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7