Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

brak bootloadera w XP+ Windows 7 dualboot


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikber18

mikber18
  • Użytkownicy
  • 1412 postów

Napisano 10.08.2009 - 11:09

Witajcie,

wczoraj zainstalowałem Windows XP Pro obok windows 7 na moim laptopie. Instalacja przebiegła pomyślnie lecz bootloader się nie wyświetla. Od razu Windows XP pro się uruchamia. Windows XP Pro został zainstalowany na osobnej partycji więc wszystkie dane z Windows 7 są widoczne lecz brak samego "wejścia" do windows 7.

Proszę o pomoc co mam zrobić

Z góry dziękuję

Edit

Plik boot ini najprawdopodobniej wygląda tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

(to jest boot ini z mojego xp home więc może się troszkę różnić od Pro ale nie znacznie mam nadzieję

ACHA XP JEST NA 3CIEJ OSOBNEJ PARTYCJI

Pozdrawiam

#2 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12947 postów

Napisano 10.08.2009 - 11:38

Hej,

Instalacja przebiegła pomyślnie lecz bootloader się nie wyświetla. Od razu Windows XP pro się uruchamia. Windows XP Pro został zainstalowany na osobnej partycji więc wszystkie dane z Windows 7 są widoczne lecz brak samego "wejścia" do windows 7.

Niestety, zainstalowanie starszego Windowsa spowodowało usunięcie uruchamiania bootloader'a Windows7. I bez znaczenia jest fakt, że system jest zainstalowany na innej partycji, bo start zawsze jest wykonywany z pierwszej aktywnej partycji podstawowej.

Plik boot ini najprawdopodobniej wygląda tak:

Zmienianie i edycja pliku boot.ini nie da niestety nic, bowiem Windows7 nie odpali się przy pomocy starszego bootloadera. Oczywiście na naprawę jest sposób. :)

Najlepiej posłużyć się programem EasyBCD 1.7.2.7. Ściągamy i instalujemy go na Windows XP i odpalamy. Może się zdarzyć, że pojawi się komunikat o potrzebie instalacji platformy Microsoft .NET Framework 2.0 - jeśli nie jest obecna w Twoim systemie ściągnij ją z Vortalu i zainstaluj - .NET Framework 2.0. Uruchamiamy program i działamy:
:arrow: wybieramy Add/Remove Entries. W sekcji Add an Entry dodajemy nowy wpis - odpowiednio w polach : Windows Vista/Longhorn -> Microsoft Windows7 (tutaj nazwa może być dowolna) -> C:\. Następnie klikamy Add Entry i Save,

Dołączona grafika

:arrow: następnie przechodzimy do zakładki Manage Bootloader. Wybieramy opcję Reinstall the Vista Bootloader i klikamy Write MBR i restartujemy komputer. Przy kolejnym uruchomieniu powinien pojawić się już odpowiedni bootloader.

Dołączona grafika

Powodzenia,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#3 semtex

semtex

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 7842 postów

Napisano 10.08.2009 - 11:38

Spróbuj tego poradnika,jest na przykładzie Visty ale pod "7" jest podobnie:Klik,systemy instaluje się od najstarszego.tylko nie pozwól tego zrobić automatycznie bo może się nie udać,zrób to lepiej zgodnie z poradnikiem.Jak zaczniesz naprawę to zobaczysz o co mi chodzi. :)
Powodzenia

gallery_121324_807_2646.jpgkeule.gif


#4 mikber18

mikber18
  • Użytkownicy
  • 1412 postów

Napisano 10.08.2009 - 12:13

Niestety, zainstalowanie starszego Windowsa spowodowało usunięcie uruchamiania bootloader'a Windows7. I bez znaczenia jest fakt, że system jest zainstalowany na innej partycji, bo start zawsze jest wykonywany z pierwszej aktywnej partycji podstawowej.


A jeżeli zainstaluję Windows XP na świerzo w którym stworze prartycje na Windows 7 to problem ten nie będzie występował (tzn. zainstaluję windows 7 jako drugi system)

#5 semtex

semtex

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 7842 postów

Napisano 10.08.2009 - 12:19

A jeżeli zainstaluję Windows XP na świerzo w którym stworze prartycje na Windows 7 to problem ten nie będzie występował (tzn. zainstaluję windows 7 jako drugi system)

Jeżeli zrobisz czystą instalkę XP a po nim zainstalujesz "7" na czysto to nie powinno być problemów.

gallery_121324_807_2646.jpgkeule.gif


#6 kubidlo

kubidlo
  • Użytkownicy
  • 295 postów

Napisano 13.08.2009 - 10:24

Ale po co się męczyć ponownym instalowaniem windowsów. Zrób tak jak doradził ci Dimatheus.
Laptop1: HP Pavilion dv6000, Nvidia GeForce Go 7400, 1GB RAM, Windows 7 HP.
Laptop2: Belinea o.book 3, 2GB RAM, OS1: Windows 7 Ultimate OS2: Windows XP Professional.
Laptop3: MSI CX70, 8GB RAM, Nvidia GeForce GT645M / 2GB DDR3, Intel Core i5-3210M

#7 artekwajcha

artekwajcha
  • Użytkownicy
  • 46 postów

Napisano 07.11.2009 - 09:41

Witam

Miałem problem z pozbyciem się bootloadera z wnidosw 7. Ale che podziękować koledze Dimatheus, Twaja porada jest bezcenna .

Pozdrawiam
Więcej wysiłku kosztuje udawać, że się wie, niż się dowiedzieć.

Agata Christie

#8 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12947 postów

Napisano 07.11.2009 - 19:51

Hej,

Ale che podziękować koledze Dimatheus, Twaja porada jest bezcenna .

No nie ma sprawy... Cieszę się, że pomogło. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#9 danio92

danio92
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 14.11.2009 - 12:13

Miałem podobny problem. Teraz win7 normalnie wchodzi, ale nie wiem jak zrobić, żebym przy uruchamianiu miał możliwość wyboru systemu. W msconfig/Boot pojawia się tylko win7.

#10 kubidlo

kubidlo
  • Użytkownicy
  • 295 postów

Napisano 14.11.2009 - 16:35

Miałem podobny problem. Teraz win7 normalnie wchodzi, ale nie wiem jak zrobić, żebym przy uruchamianiu miał możliwość wyboru systemu. W msconfig/Boot pojawia się tylko win7.


zrób tak jak mówi Dimatheus.

Tu nie ma filozofii

#11 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12947 postów

Napisano 15.11.2009 - 11:28

Hej,

zrób tak jak mówi Dimatheus.

Dokładnie. Z tą jednak zmianą, że uruchamiasz program EasyBCD - link w postach powyżej - na Windows7 i dodajesz w zakładce programu Add/Remove Entries ustawienia do Windows XP. Jako Drive podajesz pierwszą, podstawową i aktywną partycję - zapewne więc C. :) Po wspomnianych zabiegach - czyli zapisaniu zmian i przeinstalowaniu MBR (choć to drugie prawdopodobnie nie będzie wcale konieczne) - w widoku ustawień, dla systemu XP powinien być wpis podobny do poniższego:

Entry #3

Name:  Microsoft Windows XP Professional
BCD ID:  {default}
Drive:  C:\
Bootloader Path:  \NTLDR

Powodzenia,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#12 bartekdko

bartekdko
  • Użytkownicy
  • 136 postów

Napisano 14.12.2009 - 22:39

witam
a mam pytanie odnosnie easybcd, czy w sytuacji kiedy reinstalujemy na nowo windows 7 na c gdzie xp jest na d to mozna za pomoca tego programu " dorzucic wpisy" by znowu chodzily dwa systemy?
Dołączona grafika
Windows 7 Ultimate 64bit : Samsung R560 , GF GT130M , 4GB ram , P8600 2x2.40Ghz

#13 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12947 postów

Napisano 14.12.2009 - 23:18

Hej,

czy w sytuacji kiedy reinstalujemy na nowo Windows 7 na c gdzie xp jest na d to można za pomocą tego programu " dorzucić wpisy" by znowu chodziły dwa systemy?

Tak, można to zrobić. Zresztą jest to opisane w poście powyżej - tym z 15 lis 2009 godziny 11:28. Po wspomnianych zabiegach obok Windows 7 powinien pojawić się także Windows XP.

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#14 bartekdko

bartekdko
  • Użytkownicy
  • 136 postów

Napisano 15.12.2009 - 06:54

to super wiadomość :) moge spokojnie się zabierać za instalacje
dzięki wielkie Dimatheus :]
Dołączona grafika
Windows 7 Ultimate 64bit : Samsung R560 , GF GT130M , 4GB ram , P8600 2x2.40Ghz

#15 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12947 postów

Napisano 15.12.2009 - 09:20

Hej,

dzięki wielkie Dimatheus :]

Nie ma sprawy. Powodzenia w reinstalacji. :)

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7