Ostatnio natknąłem się na 2 bardzo ciekawe programy firmy Comodo dodam że w 100 % darmowe .
Pierszy z nich to Comodo AntiVirus
Program stosunkowo młody niemający długiej histori ( ostatnia wersja 1.1. ) ale jego baza antywirusowa zawiera sygnatury już ponad 170 tys wirusów i trojanów.Program w 100 % freware a jego główne zalety to:
-
ochrona PC w czasie rzeczywistym
-
proaktywna heurystyka
-
ochrona email
-
automatyczna aktualizacja baz przez internet w odstępach od 1 do 24 h.
-
możliwość skanowania o określonej porze .
Aby używać programu za darmo, należy sie tylko zarejestrować na stronie producenta aby otrzymać klucz aktywacyjny tak ja wprzypadku Avasta z tą róznicą że w typ przypadku nie trzeba przedłużać licencj która jest dożywotnia;)
A uprzedzają pytania czy muli system to odpowiadam że nie sam mam ustawioną agresywna heurystyka w celu maksymalnej ochrony i nie zauważyłem jakiegoś spowolnienia pracy systemu przy zainstalowanych 256 MB RAM.
Drugim programem jest Comodo Personal Firewall
Comodo Personal Firewall jeden z nielicznych darmowych programów typu firewall . Poza typowymi funkcjami firewalla program pozwala na zabezpieczenie się przez trojanami, wyskakującymi oknami program posiada moduł automatycznej aktualizacji przez Internet.
Zaletą programu jest prosta konfiguracja, można to zrobić w zaledwie kilka minut. Prosty interfejs ułatwia pracę z programem, w oknie głównym znaleźć można prawie wszystkie opcje, np. suwak poziomu bezpieczeństwa, filtr pakietów, definiowanie zabezpieczeń, statystyki ruchu.
Program posiada wbudowany kreator wspomagający tworzenie reguł dla aplikacji.Ponadto do innych zalet można zaliczyć:
-
możliwość blokowania „floodowania” (zarówno po TCP, UDP jak też ICMP)
-
możliwość blokowania adresu IP na określony czas dla ataków typu DOS,
-
możliwość monitorowania zapytań DNS
-
możliwość monitorowania żądań COM/OLE
Aby używać programu za darmo, należy sie tylko zarejestrować na stronie producenta aby otrzymać klucz aktywacyjny tak ja w przypadku antywirusa .
Obydwa programy mam zainstalowane od ponad 2 miesięcy zastapiły u mnie Avasta i Sygate Personal Firewall i musze przyznać że działają super
wczoraj przeskanowałem profilaktycznie swój dysk u znajomego który ma zainstalowanego Kasperskiego i nic nie znałazł .
Co do zapory też zero zastrzeżeń świetnie chroni komputer w trybie stealth bardzo dobra kontrola programów które chcą łączyć sie z internetem bez problemów przeszła test na pc flank i kilka innych
A teraz dlaczego piszę o tych programach powód jest bardzo prosty dlatego że coraz wiecej programów jest płatnych coraz mniej jest dobrych darmowych darmowych alternatyw. Dlatego że 90 % odpowiedzi na tym forum na pytanie jakiego wybrać darmowego antywirusa to Avast lub AntyVir (naprawde niezłe programy sam długo uzywałem Avasta) a jakiego firewalla to Kerio albo przestarzały Outpost.
Dlatego tym postem chciałem pokazać że wybór jest większy a te 2 programy są naprawdę warte waszej uwagi .