sniper00 napisał(a):faktycznie trwa wieki jeśli masz system plików fat, jeśli masz ntfs to jest szybciutko i bez problemów...
odpal zewnetrzny porgram i zdefragmentuj dysk - potem uruchom defragmentator wbudowany w system i zobaczysz co sie stanie w 80% przypadkach zostaniesz poinformowana o zdefragmentowanym dysku.
Barnaba napisał(a):3. Defragmentacja nie uda się, gdy dysk posiada błędy - uruchom CheckDisk przed defragmentacją
Kobziarz napisał(a):u mnie na 20 GB systemowej defragmentacja trwa maksymalnie 8 min - oczywiscie wykonywana jest codziennie.
fiesta napisał(a):Kobziarz napisał(a):u mnie na 20 GB systemowej defragmentacja trwa maksymalnie 8 min - oczywiscie wykonywana jest codziennie.
Tylko po co
Chyba tylko p oto żeby skrócić sobie żywotność dysku
![]()
Raz na miesiąc lub kwartał spokojnie wystarczy.
Kobziarz napisał(a):od kiedy to defragmentacja skraca zywotnosc dysku ?
jest ona dla dysku tym samym co standradowy zapis/odczyt danch czyli takich czynnosci ktore wykonuje sie codziennie podczas uzytkowania komputera.
Kobziarz napisał(a):idac Twoim rozumowaniem powinienem ograniczyc rowniez wykorzystywanie procesora - bo jezeli wykorzystuje dosc mocno jego moc to skracam jego zywotnosc... w taki razie to samo dotyczy karty graficznej i innych podzespolow komputera. To po co w takim razie mi komputer ?
Dokładnie taka sama, myślisz że nie wiem o tym
A zapisywanie i kasowanie danych na dysku nie skraca jego żywotności Myślisz że można to robić w nieskończoność
Więc po co zbyteczną defragmentacją dodatkowo go niszczyć
fiesta napisał(a):A zresztą rób co chcesz w końcu to Twój dysk i Twoja kieszeń, tylko nie polecaj tego innym bo jest to totalną bzdurą
Powrót do Problemy z oprogramowaniem
Zidentyfikowani użytkownicy: Baidu [Spider], Google [Bot], Kaka', Los_Emilos, MSN [Bot], newspointmonitor, Yahoo [Bot]