Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

Dwa konta Administratora na jednym PC


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelek

Pawelek
  • Użytkownicy
  • 653 postów

Napisano 19.12.2012 - 11:16

Po zainstalowaniu jakiejś modyfikacji wyglądu windowsa, następnie po odinstalowaniu, pokazały mi się dwa konta Administratora. Jedno konto to "Paweł" które to było od początku pełnym kontem Administratora, zaś drugie to "Administrator" z uprawnieniami pełnymi. Co najlepsze, nie ma możliwości usunięciu konta Administrator, tego konta, które się pokazało nie potrzebnie. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Konto "Paweł" jest kontem standardowym. Pytam jak standardowym, skoro to te konto było od początku z pełnymi prawami Administratora?
http://iv.pl/images/...47467933816.jpg

#2 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14372 postów

Napisano 19.12.2012 - 11:39

Cześć
Wydaje mi się ze jest to po prostu ukryte konto Administratora. Spróbuj je wyłaczyć w następujący sposób:
1. Zaloguj się na swoim koncie z uprawnieniami administratora (Paweł). Tylko pamiętaj abyś jednocześnie nie był zalogowany na drugim koncie z uprawnieniami administratora.
2. Uruchom wiersz poleceń z uprawnieniami administratora (kliknij ppm na ikonie wiersza poleceń i wybierz Run as Administrator).
3. Wpisz w otwartym wierszu poleceń poniższą komendę:

net user Administrator /active: no

Jeśli nie zadziała pomyślimy co dalej.

#3 Pawelek

Pawelek
  • Użytkownicy
  • 653 postów

Napisano 19.12.2012 - 11:53

Po wpisaniu komendy, jest taka informacja
http://iv.pl/images/...20800977752.jpg
Jakieś pomysły?

#4 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14372 postów

Napisano 19.12.2012 - 11:56

Cześć
Chyba wkradła mi się mała literówka, wpisz:

net user Administrator /active:no

Czyli to samo polecenie tylko bez spacji pomiędzy active i no.

#5 Pawelek

Pawelek
  • Użytkownicy
  • 653 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:04

Niestety.
http://iv.pl/images/...10180874193.jpg
Może mam wpisać tą komendę na drugim koncie?\


_______________________________________
Pawelek, przy rejestracji na Forum zapoznałeś się z Regulaminem ? :?
Przy wklejaniu grafik przypomnij sobie punkt II. 2.14.
Kolejne zignorowanie wskazanego punktu będzie miało konsekwencje.
Agaton


#6 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14372 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:06

Cześć
A uruchomiłeś wiersz poleceń z uprawnieniami administratora?
Czyli:

kliknij ppm na ikonie wiersza poleceń i wybierz Run as Administrator



#7 rafre28

rafre28
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:07

A wiersz poleceń uruchamiasz z prawami administratora?

#8 Pawelek

Pawelek
  • Użytkownicy
  • 653 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:08

Tak, uruchamiam.

#9 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14372 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:13

Cześć
Wydaje mi się że jednak nie. Ponieważ wiersz poleceń uruchomiony z uprawnieniami administratora ma na belce tytułowej napis:

Administrator C:\Windows\system32\cmd.exe

natomiast wiersz poleceń uruchomiony ze standardowymi uprawnieniami

C:\Windows\system32\cmd.exe

Sprawdź jeszcze raz.

#10 Pawelek

Pawelek
  • Użytkownicy
  • 653 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:13

Pomogło zalogowanie się na drugie konto, na Administratora, i wpisanie komendy
net user Administrator /active:no

#11 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14372 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:14

Cześć
Najważniejsze że wszystko już działa.

#12 Pawelek

Pawelek
  • Użytkownicy
  • 653 postów

Napisano 19.12.2012 - 12:20

Pewnie, że działa. Na przyszłość, będę już wiedział, co w takiej sytuacji zrobić.
Pozdrawiam.