Internet z Telefonu na Komputerze

Witam! Mam telefon komórkowy w sieci Era - na karte. Mam zwykłego kompa stacjonarnego, chciałbym połączyć telefon z komputerem (kabel mam) tak żeby korzystać z internetu za pośrednictwem komputera ale używając do połączenia właśnie wcześniej wspomnianego telefonu (SE K770). Chodzi mi głównie o korzystanie z gadu na kompie bo pisanie na telefonie jest męczące i wolne. Powiedzcie mi czy ktoś kiedyś praktykowł takie coś?! Czy jest to wogóle godne uwagi czy poprostu zapomnieć o tym i męczyć sie dalej z telefonem?! Z góry dzieki.

ściągnij ze strony SE odpowiednie sterowniki na PC które sprawią że w systemie telefon będzie widoczny jako modem, skonfiguruj połączenie i gotowe. Ale taki net będzie co najwyżej dobry do gady, nic wiecej

Nie wiem czy przez irde nie byłoby łatwiej. Szwagier swego czasu właśnie przez podczerwień łączył się z kompem i używał neta do gg :). Poczytaj o tym.

a jak ocenilibyście koszty tego?? bo jak wiadomo gadu na telefonie kosztuje dosłownie grosze. Myślałem o pakietach w Erze ale czy są jakieś interesujące? Bo jak korzystalibyśmy z takiego połączenia to płacimy za transfer a nie korzystanie ( jak obecnie- płacymy za korzystanie z gadu a nie ilość danych )

jeżeli będziesz siedział tylko na gg to koszty powinny być takie same, pamiętaj tylko żeby wyłączyć wszystkie inne programy które mógły by chcieć korzystać z internetu

nie no koszty nie będą takie same bo korzystając z gadu w telefonie płacimy jakieś 1,22 na tydzień. Jak będziemy korzystać z gadu używając kompa to już tak nie będzie bo będziemy płacić za pakiety wysłane i odebrane, czyli koszty się zwiększą…

Tak i co najciekawsze mam taki sam telefon 8)

Kup blueconnect starter, płacisz tylko 3 grosze za każde 100KB danych. Dodatkowo ściągnij ze stronki Ery kompresor do blueconnecta.

Połączenie można ustawić ręcznie bądź za pośrednictwem aplikacji dostarczanej przez producenta telefonu czyli Sony Ericsson PC Suite.

Nie bierz blueconnect’a, jeżeli chcesz się łączyć z netem wykorzystując telefon jako modem, ponieważ w PC we właściwościach połączenia nie można nigdzie ustawić APN, który jest niezbędny do połączenia z internetem. Bez tego nie połączysz się.

Kup lepiej kartę simplus’a i wykup pakiet 50MB za 10zł. Tutaj nie będziesz miał problemów z połączeniem, ponieważ APN nie jest wymagany.

aby się połączyć, wystarczy zainstalować sterowniki, które są na płycie CD dołączonej do telefonu, podłączyć telefon. Następnie tworzymy ręcznie połączenie internetowe. Wystarczy tylko wybrać modem i wpisać numer: *99***1# i połącz :slight_smile:

Praktykowałem już takie coś.

Jeżeli kolega majuch jest w zasięgu UMTS (download: ok. 320kb/s) to odradzam korzystanie z podczerwieni (download: ok. 60kb/s), ponieważ będzie ograniczać transfer. Już lepiej skorzystać z Bluetooth’a.

Jesteś w błędzie.

Najprostszy sposób skonfigurowania połączenia, to instalacja SE PC Suite i użycie kreatora sieci bezprzewodowej. Za pomocą kreatora, minuta i już mamy gotowe połączenie. Nic trudnego.