r   e   k   l   a   m   a

Jak polączyć internet przez 2 anteny wifi?

Sieci LAN, WAN, oprogramowanie sieciowe itp...

Jak polączyć internet przez 2 anteny wifi?

Post przez adamp_95@o2.pl » 11.07.2012 (Śr) 21:34

Drodzy forumowicze: Chcę w pewien wymyślony przeze mnie sposób zaopatrzyć w internet biuro mojej firmy.
Nie jestem pewien sposób takowy ma prawo zadziałać - - podpowiedzcie (ew. podajcie wasze koncepcje z wykorzystaniem elementów które już posiadam)
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/JuRFY/Bez-tytulu.png

Mam w domu router Adsl: TP - Link TD-W8960N.
Router ten ma 2 wykręcane antenki - zamiast jednej chcę podłączyć na przewodzie koncentrycznym (ok. 15m przewodu od routera do anteny) antenę biquad (wykonaną przeze mnie z tej stronki:
Kod: Zaznacz cały
http://vss.pl/antena_biquad_wireless_wlan
) zawieszoną na maszcie ( o ile to możliwe ponad drzewami znajdującymi się na posesji sąsiada) Drugą antenkę routera chciałbym pozostawić do odbioru wifi w domu. (O ile 2 anteny pracują niezależnie od siebie -- pierwsze pytanie na które nie znam odpowiedzi-- lekki spadek zasięgu w domu nie gra dla mnie roli;)
Po drugiej stronie terenu sąsiada chcę postawić drugi maszt z taką samą anteną biquad podłączoną tym razem do Karty Wi-Fi USB TP - Link TL-WN422G zamiast standardowej antenki.
Karta podłączona do komputera stacjonarnego ew. laptopa w stałym miejscu. Długość przewodu od anteny do karty na terenie firmy to mniej więcej 25m.

Obie anteny biquad ustawię w stanie maksymalnej możliwej widoczności (nie wiem czy samodzielne anteny wystarczą czy oświetlić nimi talerze od anten satelitarnych -- od strony routera lub z obu stron -- (odległość od anten to 40-45m)

Na chłopski mój rozum powinno zadziałać ;D Ale wywalić kasę na coś niedziałającego może być niezbyt ciekawe, a więc interesują mnie pytania:
- Czy jeżeli podłączę antenę biquad zamiast jednej fabrycznej w routerze nie spowoduje to jakiegoś problemu wynikającego z niesymetryczności anten (nie są w końcu takie same) i przy okazji nie popsuję routera?
- Czy 2 antenki w routerze jakoś ściśle współpracują ze sobą, czyli jeśli zabraknie symetrii to nie będę miał ani wifi w domu ani internetu w firmie?
- Czy Karta wifi działa tylko jako odbiornik czy też jako odbiornik - nadajnik ( czy podłączenie do niej anteny biquad ma sens)?
- Czy długości przewodów między urządzeniami, a antenami nie są czasem z zbyt długie i czy nie wytracę po drodze połowy sygnału?
- Czy całość ma prawo zadziałać ?
(odnośnie samej anteny biquad)
- Czy ekran tej anteny połączyć z ekranem (masą gniazda) routera ( w ten sposób zwieram gorącą żyłę z masą) czy to ma znaczenie? czy też może nie jest wskazane dla routera i karty?
- Jaka polaryzacja będzie lepsza ustawiając anteny: pozioma czy pionowa? (szczerze myślałem o pionowej)

Proszę o ew. podpowiedzi: co poprawić czy uprościć. Może ktoś ma inny pomysł jak pokonać problem sąsiada :D (puszczenie internetu przewodem od domu do biura nie wchodzi w grę)
Ostatnio edytowano 13.07.2012 (Pt) 10:01 przez adamp_95@o2.pl, łącznie edytowano 2 razy
adamp_95@o2.pl

Re: Połączenie z intenetem przez sąsiada

Post przez maciejf1 » 11.07.2012 (Śr) 23:05

anteny działają niezależnie jest to dobry router w standardzie N co najwyżej może spaść prędkość z 300 do 150 z modemem ADSL, tylko sprawdź jaki ma aneks A czy B modem - nie wiem kto jest dostawcą internetu.
maciejf1

Post przez Azi » 11.07.2012 (Śr) 23:18

@maciejf1
Sprawdź linki jak zdążysz, ona (jeżeli to ona) ma firmę jednoosobową.
Koniec tematu :D
Najprostsze rozwiązania najtrudniej znaleźć :)
Azi

Post przez adamp_95@o2.pl » 11.07.2012 (Śr) 23:49

Dostawcą internetu jest Orange - po linii telefonicznej.
Jak sprawdzić aneks i co to takiego? :)
adamp_95@o2.pl

Post przez roobal » 12.07.2012 (Cz) 8:17

adamp_95@o2.pl, zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu.

adamp_95@o2.pl napisał(a):Router ten ma 2 wykręcane antenki - zamiast jednej chcę podłączyć na przewodzie koncentrycznym (ok. 15m przewodu od routera do anteny) antenę biquad (...) zawieszoną na maszcie ( o ile to możliwe ponad drzewami znajdującymi się na posesji sąsiada) Drugą antenkę routera chciałbym pozostawić do odbioru wifi w domu.

To tak nie działa, musiałbyś mieć router z dwoma modułami WiFi, żeby odbierać i wysyłać sygnał. To że router ma dwie antenki nie oznacza, że może on działać jako AP i jako AP Client, router ma dwie antentki, jeśli jest to tzw. dual-band, tj. jest kompatybilny ze standardami a, który działa na zakresie 5GHz, b i g, które działają na zakresie częstotliwości 2,4GHz oraz w standardzie n, gdzie sygnał rozsyłany jest przez obie antenty niezależnie, co pozwala zwiększyć zasięg i szerokość pasma, ale nie daje możliwości takiej, o jakiej piszesz.

Pozdrawiam!

PS jak wstawiasz jakieś grafiki, to wstaw je na jakiś hosting plików graficznych lub do galerii na forum, mało komu chce się pobierać grafikę na dysk.
roobal
MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

Re: jak polaczyc internet przez 2 anteny wifi?

Post przez adamp_95@o2.pl » 12.07.2012 (Cz) 10:19

Podpowiedzcie w takim razie jak ten problem rozwiazac? Czy da sie wykozystac ten ruter?
Moze dopiac do niego jakis 2 router z pojedyncza antena jako acces point i dopiero drugi router podpiac pod antene biquad? Napiszcie tez jak sytuacja wyglad po stronie karty wifi :)
adamp_95@o2.pl

Post przez roobal » 13.07.2012 (Pt) 7:35

adamp_95@o2.pl, na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich znaków diakrytycznych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż), proszę poprawić swój post oraz tytuł.
roobal

Post przez adamp_95@o2.pl » 13.07.2012 (Pt) 10:10

roobal napisał(a):adamp_95@o2.pl, na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich znaków diakrytycznych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż), proszę poprawić swój post oraz tytuł.

Jestem nowym forumowiczem i proszę o wyrozumiałość :) Nie wiem co poprawić w poście, tytuł poprawiony. Widzę, że ciężko będzie otrzymać konkretną odpowiedź na mój problem...
adamp_95@o2.pl

Post przez roobal » 14.07.2012 (So) 4:14

adamp_95@o2.pl napisał(a):Jestem nowym forumowiczem i proszę o wyrozumiałość :)

To Cię nie zwalnia z obowiązku przestrzegania regulaminu. Regulamin jest dostępny dla każdego użytkownika forum i akceptujesz jego warunki podczas rejestracji, to że nie chciało Ci się go czytać, to tylko i wyłącznie twoje zmartwienie. Został Ci jeszcze jeden post do poprawienia.

adamp_95@o2.pl napisał(a):Widzę, że ciężko będzie otrzymać konkretną odpowiedź na mój problem...

Jak dostosujesz się do moich próśb, to dopiero wtedy będę mógł Ci udzielić odpowiedzi.

Pozdrawiam!
roobal

Reklama

Re: Jak polączyć internet przez 2 anteny wifi?

Post przez kazkos » 14.07.2012 (So) 7:43

Witam,

Faktycznie zgadzam się z przedmówcą, że Twoje pierwotne założenia nie mają racji powodzenia.
Routery N-kowe działają w technologi MIMO (Multiple Input, Multiple Output).
W przypadku Twojego routera jest to dokładnie 2T2R - czyli 2 nadajniki i 2 odbiorniki.

Według mnie dobrym rozwiązaniem będzie zakupienie do Twojej instalacji zwykłego Access Pointa z jedną antenką (1T1R).
Nie ma potrzeby kupowania dodatkowego routera, który i tak będzie używany jako AP.

Access Point podłączysz do swojego routera (TD-W8960N) za pomocą kabla sieciowego, a dalej antenę do Access Pointa.

Bardzo ważną rzeczą jest kabel koncentryczny jakiego użyjesz do instalacji.
Pamiętaj, że kabel typu H-155 ma około 0.5 dB straty na każdym metrze.
15m (po stronie AP) * 0.5 = 7.5 dB straty
25m (po stronie karty wi-fi) * 0.5 = 12.5 dB straty
W sumie wychodzi Ci na samych kablach 20 dB straty.

Jeśli użyjesz kabla H-1000 będzie trochę lepiej, ten ma około 0.2 dB straty na każdym metrze.
15m (po stronie AP) * 0.2 = 3 dB straty
25m (po stronie karty wi-fi) * 0.2 = 5 dB straty
Co w sumie daje na samych kablach 8 dB straty.

Pomijam fakt, że na każdej złączce pojawia się strata na poziomie około 0.25 dB.
kazkos

Powrót do Sieci komputerowe