r   e   k   l   a   m   a

Jak sformatować Widowsa 7

Wszelkiego rodzaju zagadnienia dotyczące systemu Windows 7.

Jak sformatować Widowsa 7

Post przez Azzlagorl » 15.08.2009 (So) 1:43

Witam wszystkich !

Proszę się rozsiąść wygodnie w fotelach, zrobić łyczek napoju który zapewnie znajduje się gdzieś tam pod rączką i zacząć uważnie czytać :)

No więc ... mój problem polega na tym że:
Chciałbym sformatować windowsa 7 ! Po co ? no cóż zaczyna mnie denerwować ten system itp itd bla bla bla ... więc dlatego chce zainstalować XP z SP3.
Wiec w tym celu wkładam płytkę z XP no i tu się pojawia wielkie HALO ! No więc mianowicie nie mogę sobie od tak zainstalować tego XP-ka, dlaczego ? Ponieważ aktualnie posiadam nowszą wersję windowsa ... Więc wkładam do napędu płytkę z W7 i ... nie zgadniecie ! POJAWIA SIĘ JEDNA MOŻLIWOŚĆ ... "INSTAL WINDOWS SEVEN" (przez ten napis będę mieć kiedyś koszmary...) tak więc klikam na jedyną możliwość, czekam parę minut, i muszę wam zdradzić tajemnicę że to czekanie jest nudne ... ale się w końcu doczekałem spytał mnie czy chce żeby poszukał aktualizacji w internecie czy też wole "bez" tak więc poprostu darowałem sobie to i stwierdziłem że mój dobry wujek google coś na ten temat będzie wiedział... jednak nie wiedział albo przynajmniej ja się nie doszukałem,
więc postanowiłem spytać go jak sformatować partycje w BIOSIE, no jakby niebyło to się dowiedziałem ... ale dowiedziałem się też że po takim formacie będę musiał zainwestować w nowy dysk ! :D ... jak bym już jednego nie miał ! Tak więc, wiecie w czym stoję bądź na czym stoję (jak kto woli).

Więc drodzy koledzy i drogie koleżanki (i ukryci hakerzy) proszę was o poradę ... a najlepiej o rozwiązanie problemu za mnie :)
Dziękuje z góry i z dołu za każdego posta

Biedny, schorowany i wciąż trzeźwy
Jaś
Azzlagorl

Re: Jak sformatować Widowsa 7 !?

Post przez Eru » 15.08.2009 (So) 2:14

Musisz XP'ka zainstalować z bootowalnej płyty - wchodzisz w ustawienia biosu - dajesz opcję uruchamiania na napęd DVD - bootujesz z płytki z PX'kiem i formatujesz dysk a potem instalujesz XP'a ;)

A z dyskiem się nic nie stanie przecież jak go sformatujesz..
Podpis został wyłączony przez Administratora
Eru

Post przez Azzlagorl » 15.08.2009 (So) 3:32

No to niestety nic nie dało bootowanie niby jest ustawione i jak resetuję kompa to coś tam niby czyta no i nic nie wyczytał ... niestety

A tak btw formatowanie dysków nie psuje, owszem wyczyści je będą piękne świecić pustkami i pachnieć świeżością, ale podobno jeżeli dokonamy tego z poziomu biosa na nowszych już dyskach ... to możemy je już wykorzystywać w inny sposób np. jako podkładki pod piwo lub inny trunek :)
Azzlagorl

Post przez Kryszek » 15.08.2009 (So) 8:16

pobierz gparted livecd 0.3.4-6 i wypal obraz na płytce w napend i enter
Kryszek

Post przez ades » 15.08.2009 (So) 8:51

A może zrób tak. Wystartuj z płytki instalacyjnej z XP, dalej trzeba wcisnąć jakiś klawisz, aby rozpoczęła się instalacja, no i leci ładowanie plików (trochę to trwa). Dalej na pierwszym ekranie po załadowaniu plików wciskasz ENTER. Na drugim klawisz F8 zatwierdza zgodę na licencje. Na trzecim ekranie aby zacząć instalować XP ciśniesz ESC. Czwarty ekran likwidujesz partycję z Windows 7 lub i inne. Wskazujesz partycję którą chcesz usunąć, wciskasz klawisz D następnie ENTER, i L. Po usunięciu partycji wybierasz puste miejsce i ciskasz C. Wpisujesz jaką ma mieć wielkość partycja lub zatwierdzasz to co jest i tu nie pamiętam, ale chyba ENTER, dalej wybierasz sposób formatowania. Szybki lub nie. I zaczyna się po formacie kopiowanie plików i czekanie na zainstalowanie XP. Życzę powodzenia :-D
Komputery?
- Pogoń za wiatrem.
ades

Post przez Azzlagorl » 15.08.2009 (So) 9:37

Kolego ades

Wiec w tym celu wkładam płytkę z XP no i tu się pojawia wielkie HALO ! No więc mianowicie nie mogę sobie od tak zainstalować tego XP-ka, dlaczego ? Ponieważ aktualnie posiadam nowszą wersję windowsa ..

Obrazek

Problem jest w tym że mam nowszą wersje windowsa :)

I kolego Krzysiu

No to niestety nic nie dało bootowanie niby jest ustawione i jak resetuję kompa to coś tam niby czyta no i nic nie wyczytał ... niestety

Bootowanie jest ustawione i mam windowsa XP z SP3 na płytce
Azzlagorl

Post przez tores1977 » 15.08.2009 (So) 9:54

Coś kolega robi źle, najprawdopodobniej coś nie tak z płytą, usuwałem już dwa razy sewena z mojego kompa. Płytka do kompa restart "naciśnij dowolny klawisz..." i leci
Według mnie z twoja pytka jest nie botowalna ! Sprawdź na innym kompie czy zbotoje
A taki komunikat jak pokazałeś wyskoczy tylko gdy próbujesz zainstalować XP z poziomu Windows 7
tores1977

Post przez Azzlagorl » 15.08.2009 (So) 12:24

No i kolega ma chyba racje ... lecę to sprawdzić
Azzlagorl

Post przez ades » 15.08.2009 (So) 12:27

Ustaw w biosie boot-owanie z CD lub w trakcie uruchamiania kompa jak bios sprawdza pamięć, dyski i t.p. wciśnij F11, a może ESC. Ja teraz mam F11 ale w innym kompie wciskałem ESC i wybieram z jakiego napędy ma się uruchomić komputer. A! Jak napisał poprzednik z poziomu Windows 7 nie zainstalujesz XP.
Komputery?
- Pogoń za wiatrem.
ades

Post przez Kryszek » 15.08.2009 (So) 14:39

tak jak napisał tores1977 prubujesz zainstalować xp z poziomu windows seven i wyskakuje ci ten komunikat ale niewiadomo czy masz bootowalną płytke pewnie masz więc mniejsza z tym najlepiej wrzucić w napęd gparted i zformatować dysk poniewarz czasami się tak zdarza że z płytki windowsa xp nieda się sformatować nowszego windowsa nawet gdy się go bootuje dlatego urzywam gparted
Kryszek

Re: Jak sformatować Widowsa 7

Post przez tores1977 » 23.11.2009 (Pn) 19:41

Wkładasz płytę z XP do napędu, restartujesz komputer i postępujesz według instrukcji na monitorze. Powinien Ci się pojawić komunikat: Aby uruchomić komputer z napędu CD naciśnij dowolny klawisz... naciskasz klawisz i do roboty
Jeśli taki komunikat Ci się nie pojawi znaczy to że musisz ustawić bootowanie z CD w biosie
MOBO GA-MA790XT-UD4P ATI HD4870 X2-2048Mb DDR5 AMDPhenom II X4 955BlackEdition chłodzony przez Corsair H70 G.SKILL F3-10666CL7T-3GBPK iiyama 82409HDS Zasilacz Antec CP-1000 RAID 0 1TB
Win7 sp1, Ubuntu 11.04 /64bit
tores1977

Reklama

Re: Jak sformatować Widowsa 7

Post przez sq6fw_KN991 » 24.11.2009 (Wt) 0:32

byle jaki linux i z pod niego usuwasz wszystkie partycje lub partycję c zapisujesz ustawienia i potem zamiast instalować linuxa restartujesz komputer i po problemie następnie wkładasz xp i WIŚTA WIO :P
ŻYCIE JEST ZA KRÓTKIE ŻEBY JEŹDZIĆ DIESLEM :)
Nadzór broni. Nadzór radzi. Nadzór nigdy was nie zdradzi
Obudźcie się ! Wasze ceny to pobożne życzenia które mają się nijak do rzeczywistości.
sq6fw_KN991

Powrót do System operacyjny Windows 7