r   e   k   l   a   m   a

Jak stworzyć sieć bezprzewodową[karta sieciowa+WiFi]

Sieci LAN, WAN, oprogramowanie sieciowe itp...

Jak stworzyć sieć bezprzewodową[karta sieciowa+WiFi]

Post przez rasdal » 27.01.2009 (Wt) 8:38

witam, wszystkich serdecznie

Mam taki problem. Mam komputer stacjonarny w kartą sieciową bezprzewodową. Komputer ten chodzi 24/7 (chyba że niema prądu :D) i mam do niego podłączony internet. teraz kupiłem sobie laptopa z wifi i chciałem zrobić sieć pomiędzy tymi dwoma komputerkami. (wifi i karta sieciowa) Bez rutera wiem że tak się da ale nie wiem jak to zrobić. Chciałbym mieć internet na laptopie z tego komputera.Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.

P.S Wiem że taki temat już był, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. W Google też szukałem
rasdal

Re: Jak stworzyć sieć bezprzewodową[karta sieciowa+WiFi]

Post przez Samurai » 27.01.2009 (Wt) 9:01

rozumiem że komputer stacjonarny ma internet podłączony przez kartę bezprzewodową? Jeśli tak to musisz dokupić druga taką kartę i zrobić połączenie ad-hoc, z komputera stacjonarnego czyli niejako on się stanie routerem dla twojego laptopa.
Samurai
Uczestnik HotZlotu

Post przez rasdal » 27.01.2009 (Wt) 9:18

nie, komp stacjonarny ma podłączony internet kablem, to co mam zrobić?. Gdyby stacjonarny miał podłaączony bezprzewodowo to przecież by nie było problemu
rasdal

Post przez ant0n » 27.01.2009 (Wt) 9:20

1. Wchodzisz w Panel sterowania->Połączenia sieciowe.
2. Klikasz prawym przyciskiem myszy (PPM) na połączenie które zapewnia Ci Internet i wybierasz "właściwości".
3. Wchodzisz w zakładkę zaawansowane i zaznaczasz "ptaszkiem" opcję: "Zezwalaj innym użytkownikom sieci...". Zamykasz okienka, zatwierdzając zmiany, klikając OK.
4. Następnie znów w połączeniach sieciowych klikasz PPM na kartę sieci bezprzewodowej i wybierasz właściwości.
5. Wchodzisz w zakładkę "sieci bezprzewodowe" i w obszarze o nazwie "Sieci preferowane" klikasz przycisk "Dodaj".
6. Wpisujesz nazwę sieci (SSID), ustalasz uwierzytelnianie i szyfrowanie. Na początek najlepiej zrobić to bez tych opcji, czyli uwierzytelnianie otwarte i szyfrowanie wyłączone.
7. Zaznaczasz "ptaszkiem" koniecznie opcję "To jest sieć typu komputer-komputer (ad-hoc)...".
8. Nie wiem czy nie trzeba też przypadkiem zaznaczyć (chyba trzeba) opcję "Połącz, nawet jeśli sieć nie nadaje".
9. Zamykasz wszystko klikając OK.

Teraz laptopem powinieneś zrobić wyszukiwanie sieci, połączyć się i powinno działać.
Też kiedyś takie połączenie miałem w domu. Ale jednak zdecydowałem się na router.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu.
Czas i tak upłynie.

Obrazek
ant0n
Uczestnik HotZlotu

Post przez rasdal » 27.01.2009 (Wt) 9:32

Dziękuję za odpowiedź. Man nadzieje że sobie poradzę a jak nie to wrócę do tematu
rasdal

Post przez kwiatuszek » 27.01.2009 (Wt) 19:58

Następnie znów w połączeniach sieciowych klikasz PPM na kartę sieci bezprzewodowej i wybierasz właściwości
Zgadza sie ale jak to zrobic gdy nie ma karty bezprzewodowej na I kompie?

-- Dodane 27.01.2009 (Wt) 18:59 --

kwiatuszek napisał(a):Następnie znów w połączeniach sieciowych klikasz PPM na kartę sieci bezprzewodowej i wybierasz właściwości
Zgadza sie ale jak to zrobic gdy nie ma karty bezprzewodowej na I kompie?
Na naukę nigdy nie jest za póżno!
kwiatuszek

Post przez ant0n » 27.01.2009 (Wt) 22:10

To trzeba dokupić :lol:

radal ma i pyta więc mu odpisuję.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu.
Czas i tak upłynie.

Obrazek
ant0n
Uczestnik HotZlotu

Reklama

Post przez rasdal » 03.02.2009 (Wt) 20:54

A jeżeli (nie u mnie) jest taka sytuacja że np. mam w telefonie iplusa i przez BT łączę się z komputerem. I jeżeli wejdę na to połączcie "Połączenie sieciowe Bluetooth" Są zaawansowane i tam jest tylko tabelka zapora systemu Windows. Co mam zrobić żeby szło tą się udostępnić. t jest w zakładce "Sieć osobista"
rasdal

Powrót do Sieci komputerowe