r   e   k   l   a   m   a

Jak zainstalować Ubuntu na USB Disk (Pendrive) ?

Wszystko co dotyczy systemów GNU/Linux oraz uniksowych.

Jak zainstalować Ubuntu na USB Disk (Pendrive) ?

Post przez mp3root » 18.02.2009 (Śr) 16:59

Ostatnio sporo czytałem na temat instalacji Ubuntu na pendrivie. Ostatnio wspomniano o tym w NEXT 03/09. Tylko przeszukując internet natknąłem się na problem - to nie jest realna instalacja...

Używają tego sposobu stworzę Live CD na pendrivie... A mi chodzi, aby zainstalować system na pendrivie. Znalazłem coś, ale nie wiem czy to to... Więc mam do was, użytkownicy dp.pl forum...

Jak zainstalować na USB Ubuntu [ ze wszystkimi funkcjami ] ?

Pragnę zaznaczyć, że w pierwszym sposobie przy starcie systemu trzeba wybrać "Testuj system", nie ma konta użytkownika, itd.

Proszę o pomoc, Krizoman...
mp3root

Re: Jak zainstalować Ubuntu na USB Disk (Pendrive) ?

Post przez Soren » 18.02.2009 (Śr) 17:01

Po instalacji ubuntu w menu System-> Administracja jest ikonka do instalacji ubu na pendrive. Jak wygląda instalacje i czy system sie instaluje czy tylko live robi tego nie wiem bo nie testowałem tego.
HP ProBook 4730s @ Windows 8 Enterprise | Nokia Lumia 920 @ Windows Phone 8
Soren

Post przez mp3root » 18.02.2009 (Śr) 17:07

Plichu napisał(a):Po instalacji ubuntu w menu System-> Administracja jest ikonka do instalacji ubu na pendrive. Jak wygląda instalacje i czy system sie instaluje czy tylko live robi tego nie wiem bo nie testowałem tego.

Tylko, że nie zrozumiałeś mojego problemu...

Ja wiem, że w ten sposób utworzę Live CD z możliwością zapisywania danych...

A ja chcę się dowiedzieć, jak utworzyć pełno prawny system na USB...
mp3root

Post przez Soren » 18.02.2009 (Śr) 17:20

Sorry nie sprawdziłem pierwszego podanego przez Ciebie linka który opisuje proponowaną prze zemnie metodę obejścia problemu.
Możesz spróbować w trakcie instalacji ubuntu z livecd zainstalować je na pendrive (powinien zostać wykryty jako dysk fizyczny) ale czy to zadziala pojęcia niemam :)
HP ProBook 4730s @ Windows 8 Enterprise | Nokia Lumia 920 @ Windows Phone 8
Soren

Post przez przybylski » 18.02.2009 (Śr) 18:03

tutaj masz banalny program do stworzenia takiego czegoś :)

http://unetbootin.sourceforge.net/
ObrazekPiszę poprawnie po polsku!- kliknij i dołącz się.
Nie jestem tolerancyjny dla nygusów ortograficznych i "pseudo dyslektyków" - masz z tym problem - np. Firefox Ci pomoże.
przybylski

Reklama

Post przez mp3root » 19.02.2009 (Cz) 16:59

przybylski napisał(a):tutaj masz banalny program do stworzenia takiego czegoś :)

http://unetbootin.sourceforge.net/

Ale nie mam nigdzie napisane, czy to będzie Live CD czy pełen system...

-- Dodane 19.02.2009 (Cz) 16:00 --

Plichu napisał(a):Sorry nie sprawdziłem pierwszego podanego przez Ciebie linka który opisuje proponowaną prze zemnie metodę obejścia problemu.
Możesz spróbować w trakcie instalacji ubuntu z livecd zainstalować je na pendrive (powinien zostać wykryty jako dysk fizyczny) ale czy to zadziala pojęcia niemam :)

Raczej nie zadziała, bo gdzie będzie swap ?

:)
mp3root

Powrót do Systemy operacyjne GNU/Linux