r   e   k   l   a   m   a

Jaki mobilny Internet: iPlus,Era,Orange,Play ?

Wszelkie kwestie związane z telefonami komórkowymi.

Re: Jaki mobilny Internet: iPlus,Era,Orange,Play ?

Post przez k-9 » 04.12.2009 (Pt) 22:19

w miastach bardzo dobrze działa Play, jak masz telefon w play, to 10GB masz za 45 zł, bardzo dobra oferta!, mimo, że Play ma tylko 1mbit, ale za to jest bardzo stabilny, anyway są przewidziane zwiększenie prędkości. jest 1 mb, bo dzięki takiemu limitowi, łącze się nie zapycha i każdym ma faktycznie 1 mb. A te niby 7,2 mbit to bójdy na resorach!!, w wawie to jest max 3-4 mbity, ale za to jest dość mały limit, a w play jest wręcz idealnie. W sumie z 1 mb to wątpię, aby ktoś wykorzystał cały limit....
Wg. mnie Play najlepszy!
:)
k-9

Post przez M@rek2 » 04.12.2009 (Pt) 22:55

Na początek to weżniemy chyba Orange na "próbę " , ale dopiero po 20-dziestym grudnia najprawdopodobniej

Podobno tam jest jeszcze jakiś lokalny internet z (SFERIA)
http://www.sferia.pl/74,7,transfer_giga.html
wyczytałem że można się jeszcze wzmacniać dokupując anteny zewnętrzne :
http://telkob.pl/

Jeszcze jakaś : " Cześkostrada " , - ale coś kiepską opinię ma ,

Ps.tel. mam w Plusie (Simplus - na kartę )

Jak to jest z tymi dodatkowymi antenami ,pomagają ? ,
z Orange to jest modem Any DATA ADU 635 WA , antena do niego to wygląda jak taka "samochodowa" ?.
M@rek2

Post przez boczi » 05.12.2009 (So) 0:05

Ile razy można to powtarzać. Dalej jest spora grupa ludzi, która wypisuje na forum zasłyszane bajki. Inaczej - subiektywne spostrzeżenia przedstawia jako opinię o całej usłudze. Możecie w końcu przestać? (Do niektórych).
anyway są przewidziane zwiększenie prędkości
OK. Przytocz źródło.
jest 1 mb, bo dzięki takiemu limitowi, łącze się nie zapycha i każdym ma faktycznie 1 mb
Nie szukaj wygodnego wytłumaczenia dla potwierdzenia swojej tezy, jest 1Mbit bo sieć jeszcze jest słabo rozwinięta.

W sumie z 1 mb to wątpię, aby ktoś wykorzystał cały limit....
Złóż wniosek o zmniejszenie przepustowości :)

A te niby 7,2 mbit to bójdy na resorach!!
Uwierz że nie bujdy, wystarczy znaleźć się w odpowiedniej odległości od nadajnika obsługującego taką przepustowość, przy nieobciążonej mocno sieci (dana pora).

M@rek2, jeśli masz telefon z HSDPA,lub taki modem bez simlocka, proponuję kupić karty prepaid data wszystkich operatorów, czyli te przeznaczone do korzystania z internetu, by sprawdzić jak to rzeczywiście wygląda, bez żadnych zobowiązań. Samą mapką radzę się nie sugerować.
Jeśli wszędzie będzie miernie, warto zainteresować się CDMA Orange, jak tu już wspomniano, lub właśnie Sferią...
boczi
Uczestnik HotZlotu

Post przez k-9 » 05.12.2009 (So) 0:29

boczi napisał(a):OK. Przytocz źródło.
na oficjalnej stronie play, jest taka notka, przynajmniej była.
boczi napisał(a):Nie szukaj wygodnego wytłumaczenia dla potwierdzenia swojej tezy, jest 1Mbit bo sieć jeszcze jest słabo rozwinięta

Może i tak, ale za to połączenie jest stabilne, i się nie rozłącza, nawet jak są 2 kreski jak to jest u innych operatorów, miałem okazje korzystać z orange i ery.
:)
k-9

Post przez M@rek2 » 13.01.2010 (Śr) 20:17

Długo mnie tu nie było , może to się komuś przyda , Więc tak :

Znalazłem ważną stronę ze spisem lokalizacja BTS-ów (nadajników) wszystkich sieci komórkowych w kraju :
http://mapa.btsearch.pl/

Wziąłem Orange 30 dni na próbę , modem AnyData ADU-635WA { UMTS ,HSDPA,GSM ,CDMA }

doładowałem sobie za 5zł internet 25MB (w plusie)
starter Blueconnect za 25zł 84MB

Z położenia nadajników ,wynikało że iPlus będzie najlepszy , w pobliżu ok.3,5-4km dwa nadajniki (UMTS ) , pola drzewa , mało budynków ,
W iPlusie trochę mały ten modem Huawei E156G (dobrze że ma złącze na dodatkową antenę) przez co jest 1-2 kreski ,
w połączeniu wykrywa (łącze 3.6 MB ) i skacze UMTS - HSDPA - 3G, " na testach " wynika ok 0.5 - 0,8 MB , na wiosnę trzeba będzie założyć antenę dodatkową na dachu .
http://telkob.pl/

Na tym modemie z Orange na testach miał 1,2 - 1,5MB transfer. większy , i większa moc anteny
M@rek2

Post przez Kpc21 » 13.01.2010 (Śr) 23:46

Z położenia nadajników ,wynikało że iPlus będzie najlepszy , w pobliżu ok.3,5-4km dwa nadajniki (UMTS ) , pola drzewa , mało budynków ,

Zależy to też od ich obciążenia. Na mapie BTSearch mogą być stacje, które jeszcze nie istnieją, a mają być dopiero budowane, bo jest ona tworzona na podstawie pozwoleń UKE.
Kpc21

Post przez pila19 » 14.01.2010 (Cz) 14:28

Kuzynka ma Internet mobilny z PLAY i powiem szczerze zawrotnie szybki to on nie jest ona ma akturat ten za 45 Zł 5 GB limitu. U mnie w Pile a wiec wcale nie takiej małej miejscowości w miesiącu się wyłączy do 7- góra 10 razy do laptopa w sam raz ale do stacjonarki i żeby ściagać jakieś pliki to polecam tylko internet z kablówki...
pila19

Post przez zomo_prl » 14.01.2010 (Cz) 23:46

proponuje play gdyż za najniższą cenę masz największy limit (jak masz telefon w play to za 45zł masz 10gb (jak nie masz to 5gb)) do wykorzystania.

Co prawda prędkość tylko1MB ale biorąc pod uwagę że te 7.2mbit to tylko w dużych miastach i dość blisko nadajnika i jak jeszcze sieć nie przeciąona to bardziej się opłaca play...

można wypróbowac internet play na 7 dni za 9zł (w ciągu 7dni można zwrócić zestaw) i wtedy będziessz wiedział czy będzie u ciebie chodził.
zomo_prl

Post przez M@rek2 » 15.01.2010 (Pt) 18:13

Nadajnik play ok 4km w centrum "miasteczka" 6-8-mio piętrowe bud. niby jest wysoko umieszczony (nie sprawdzałem ) , mimo wszystko teren mocno zabudowany z tego kierunku , mieszkanie ma okna z drugiej strony , i bez dodatkowej anteny na dachu będzie raczej słaby sygnał .

Era , Orange i Plus mają akurat nadajniki z innej strony mało zabudowań , pola , drzewa ,
Era- łapało mi GSM - UMTS ok do 1MB na testach
Orange - przez większość czasu GSM , wieczorami w drugim pokoju CDMA - jednak nie mogłem się połączyć
Plus - w testach skakało : UMTS - HSDPA -3G , czasem nisko , w rogu pokazywało GSM ,

Na wiosnę jak drzewa puszczą liście to postawi się na dachu dodatkową antenę ,
wtedy pewnie złapało by ze strony miasta też dobry sygnał z innych sieci .
Tam są też 3 nadajniki z Plusa .

Ps. U siebie sprawdzałem Plus i Erę , to śmigało prawie 1.5 - 1,8MB , a w drugim pokoju po przeciwnej stronie , to ledwo sygnał przebijał się przez ściany i dochodziło 0,5MB .
M@rek2

Reklama

Post przez zomo_prl » 15.01.2010 (Pt) 20:55

bez dodatkowej anteny na dachu będzie raczej słaby sygnał .

przypuszczasz tylko czy sprawdzałeś/testowałeś usługę/?
zomo_prl

Poprzednia strona

Powrót do Telefonia komórkowa