trelin napisał(a):A więc mam łącze z TP DSL 1MB/s i modem siemensa. Chcialem to łącze podzielić; kupilem wiec routera Linksys WRV200.
Zgodnie z Wizardem na załączonym CD skonfigurowalem routera. Jednak net nei działa; wiec mysle ze ten moj stały IP 'siedzi' na routerze i trzeba jakies lokalne adresy IP na poszczegolne kompy stworzyć i poprzydzielać, tak?
trelin napisał(a):i jescze:..automatycznie wykryj ustawienia" mam zazanczone ale to tylko we wlasciowsciach protokołu TCP/IP . nie mam takiego czegoś jak ustawienia sieci LAN.
A czy do łączenia sie ze stroną routerowa nie powinno byc wpisane ręcznie zamist automatycznie?
I wreszcie jak to w koncu wszytsko dziala?tak jak w tymm moim 1 pytaniu?
Bo mam niby jakąs pule liczb koncowych adresu ip [chyba od 100-255] i to chodzi o to ze w routerze trzeba to wpisac ; a jak przydzielic go komputerowi skoro automatycznie bierze ?;jakby recznie bylo to byłoby jasne ; )
Chris11 napisał(a):Jak widać w oknie Basic Setup poniżej opcji połączenia internetowego jest opcja ustawienia serwera DHCP. I tam jest ustawiona pula od 100 do 255 (a właściwie 254 - czyli 155 komputerów). Router sam przydziela komputerom adresy więc Ty nic nie musisz robić. Jeśli chcesz to możesz przypisać komputerowi ręcznie adres IP, ale tylko z puli która nie jest używana przez serwer DHCP, czyli od 2 do 99. Albo jeśli chcesz wszystkim ręcznie ustawiać adres IP to funkcję to można ustawić Local DHCP Server na Disabled i wtedy masz wolną pulę od 2 do 254.
A jeśli chcesz mieć adresy przypisywane automatycznie (włączony serwer DHCP) i ustalić na stałe konkretne adresy do danych komputerów to kliknij przycisk Static IP Table i tam wpisz adresy MAC kart sieciowych i adresy IP jakie mają pobierać te karty.
Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot], drobok, Google [Bot], Google Adsense [Bot], Ja$, psbot [Picsearch]