r   e   k   l   a   m   a

Likwidacja szumów z nagranego dzwięku

Wszelkiego rodzaju problemy z użytkowaniem i instalacją oprogramowania.

Likwidacja szumów z nagranego dzwięku

Post przez stefan86 » 16.08.2005 (Wt) 0:37

Nagrałem dzwięk lecz ma on pełno szumów. Dostałem rade aby nie walczyć z mikrofonem, kartą dzwiękową, sterami bo i tak szumy będą tylko zamiast tego nagrać ten dzwięk i usunąć szumy no i tu mam pytanie jaki polecacie program do tego. Może być freeware, shareware i inne, grunt żeby działał. Słyszałem, że CoolEdit Pro 2.0 jest do tego dobry. Jesli się zgadzacie to napiszcie jak konkretnie za pomocą tego programu to zrobić

P.S. A jak w tym programie dać tło muzyczne do nagranego dzwięku (głosu) ?
stefan86

Post przez Gość » 16.08.2005 (Wt) 1:06

Polecam Nero Wave Editor. Sam usuwałem nim szumy i to z całkiem dobrym rezulatatem. Sprawa wygląda prosto, gdyż do usuwania szumów jest specjalny filtr.
Gość

Post przez Michał1205 » 16.08.2005 (Wt) 23:34

Ja z mojej strony zaproponuje program Audacity.

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=52&id=662
Michał1205

Post przez Damian » 16.08.2005 (Wt) 23:39

Damian

Post przez adpawl » 17.08.2005 (Śr) 11:42

stefan86 napisał(a):Dostałem rade aby nie walczyć z mikrofonem, kartą dzwiękową, sterami bo i tak szumy będą tylko zamiast tego nagrać ten dzwięk i usunąć szumy
No to kiepską rade dostałeś :?
Tzw. odszumienie jest możliwe, ale nie wpływa ono korzystnie na jakość !!
Już kilkakrotnie pisałem o tym na forum, ale napiszę jeszcze raz...

Filtry odszumiające bazują najczęściej na metodzie bramkowania - tj. odcinania pewnych zakresów częstotliwości ...co za tym idzie - wraz z częścią szumu przepada też część informacji poprawnych...

Jest sporo programów zdatnych do tejze operacji - ale najczęściej wszystko zależy od precyzji ustawienia filtru odszumiającego...
Zrobisz to właściwie każdym lepszym edytorem audio, np. Sony SoundForge, GoldVawe, CoolEdit, Audacity, Nero WE.

Wniosek: Lepiej jest dobrze nagrać niż nagrać źle i bawić się w poprawianie... z gorszego trudno zrobić lepsze. :?

Możesz też zerknąć np. tu:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36121
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36598
adpawl
Uczestnik HotZlotu

Post przez rafalski » 17.08.2005 (Śr) 22:07

a no właśnie... Ja polecę cool edita i wtyczkę noise reduction, czyni cuda, no ale oczywiście odbija się na dynamicę dźwięku więc należy kożystać z umiarem. Nigdy nie odszumiałem utworów muzycznych. Kożystałem z tej wtyczki pracując w rozgłośni radiowej do odszumiania materiałów z zewnątrz nagrywanych przez dziennikarzy i jak już pisałem sprawdzał się bosko. Wtyczka polega na tym, że trzeba zaznaczyć próbkę szumu i ją pobrać. Wtedy program określa pasmo tego szumu, zaznaczamy cały dźwięk i nastawiamy poziom redukcji i gotowe. Jeżeli szum jest stały (nie modulowany) i jego częstotliwości nie mają nic wspólnego z tzw. harmonicznymi dźwięku to pozbędziesz się szumu w 100% nie naruszając nagrania.
Pozdrawiam!
rafalski

Reklama

dokładnie

Post przez fox22 » 20.12.2005 (Wt) 11:45

noise reduction ist geil,super wtyczka,sam używam i daje b.dobre efekty...
fox22

Powrót do Problemy z oprogramowaniem