Zrobię małe podsumowanie:
Przetestowałem:
-
pclinuxos-kde-2011.6.iso
-
linuxmint-11-gnome-dvd-32bit.iso
-
linuxmint-debian-201101-gnome-dvd-i386.iso
-
linuxmint-xfce-201104-dvd-32bit.iso
-
SimplyMEPIS-1.5G_11.0.00_32.iso
Ogólnie na dzisiejszą chwilę wsparcie dla RV570 jest na poziomie akceleracji “na potrzeby biura”.
Do tego jest jeszcze coś skopane z wykrywaniem mojej karty, bo część z powyższych Linuksów wykładała się na Lightsmark2008 wywalając że używam niekompatybilnej karty (doszedłem w glxinfo że moja karta wykrywana jest jako RV560 czyli X1650).
Sauerbraten nie wszędzie działał, a jak już chodził to z prędkością od dwóch do dwudziestu paru klatek!
Najgorszy okazał się pclinuxos, gdzie z zamierzonych testów udało się uruchomić tylko glxgears, no ale czego wymagać od dystrybucji która przy uruchamianiu Lightsmark2008 wywala w konsoli, że brakuje programu który w systemie jest już fizycznie zainstalowany :o
Pozostaje mi przesiedzieć ile tylko się da na systemie który wspiera jeszcze zamknięte sterowniki dla mojej karty: http://debian.linux.pl/threads/21958-Du … 0%29/page2
Mam nadzieję że do tego czasu sterowniki zostaną dopracowane do akceptowalnego poziomu.
Ps.: Jedno jest pewne nigdy więcej karty od ati.
– Dodane 12.02.2012 (N) 22:42 –
Niedawno testowałem Knoppiksa i okazało się, że ma on skonfigurowane poprawnie otwarte sterowniki.
Tak więc jakby ktoś potrzebował zobaczyć przed instalacją Debiana jakiej w przybliżeniu może spodziewać się akceleracji to Knoppix będzie dobrym wyborem, bo posiada pakiety w zbliżonych wersjach.
Dla mniej zaawansowanych testów (np. compiz) wystarczy Live-CD: ftp://ftp.plusline.de/pub/Knoppix/
A dla bardziej zaawansowanych (np. gry) należy użyć Live-DVD: ftp://ftp.plusline.de/pub/Knoppix/knoppix-dvd/
Przy uruchamianiu należy wpisać:
knoppix lang=pl
aby system uruchomił się spolszczony. Dodaje wyniki testów akceleracji: Testy przeprowadzałem na Live-DVD po wyłączeniu compiza (Compiz Fusion Icon). W Sauerbraten osiągnąłem od 30 do 85 klatek. Lightsmark 2008 ruszył po odświeżeniu repozytorii i doinstalowaniu: libfreeimage3 Wynik:
$ ./backend
This is Lightsmark 2008 [Linux 32bit] log. Check it if benchmark doesn't work properly.
Failed to set default 1280x1024 fullscreen, falling back to 1024x768 fullscreen.
Penumbra quality: 3/3 on Gallium 0.4 on ATI RV570.
Loading Lightsmark2008.cfg...
Loading objects/I_Robot_female_HD.3DS...
Loading scenes/wop_padattic/wop_padatticBB.ani...
Detection quality: auto-high.
Loading scene scenes/wop_padattic/wop_padatticBB.bsp...
Finished, average fps = 14.96.
Problem uważam za rozwiązany.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
saturno