Z notatnikiem chodzi oczywiście o niestosowanie edytora WYSIWYG

Kolorowanie składni to nieoceniona pomoc dla początkującego a i profesjonalista czasem strzeli literówkę albo jakiegoś znaczka zapomni.
Wcale nie namawiam do używania hardcorowego windowsowego notatnika domyślnie zapisującego w ANSI ;P
Notatnikopodobnych edytorów polskiego autorstwa nie brakuje , chociażby przywołany wyżej zajączek , ked , edhtml lub hateml , notepad ++ i pspad też nie są złe i w dodatku wszystkie darmowe.
Osobiście szlifowałem swoje umiejętności w rewelacyjnym (mimo że płatnym) programie Pajączek , zawarte w nim edytor znaczników i inspektor css były naprawde świetną szkołą składni html i css.
Programy umieszczają też parę elementów kodu które są nieodzowne ale niekoniecznie warte ręcznego wklepywania np. deklaracja DTD czy strona kodowa.
Edytory takie jak wspomniany przez autora Website Xsmart mają chyba tylko taką zaletę że potrafią zainteresować tematem , jednak szybko okazuje się że praca w nich (bez znajomości kodu) nie daje satysfakcji na dłuższą metę.
CMSy to też fajna sprawa gdyż pozwalają szybko i minimalnym wysiłkiem postawić serwis i koncentrować się na publikowaniu zawartości , mimo to dopiero znajomość html , css i php pozwala naprawdę wykorzystać ich możliwości.
Rzeźbienie stron własnoręcznie to niewątpliwie ciężka praca , ale jeśli ma się w tym kierunku jakieś ambicje to również świetna zabawa. Można się przy okazji sporo różnych rzeczy nauczyć , chociażby chałupniczej produkcji grafik

Podziwiam osoby które nabyły już w tej materii duże umiejętności i zawsze cieszy mnie kiedy widzę że ktoś taki dzieli się zdobytą wiedzą.
Dla zainteresowanych tematem przy czym przede wszystkim mam na myśli autora postu mam dwa adresy które może zainspirują go do zagłębienia się w temat tworzenia (dobrych) stron.
Pierwszy to witryna
http://www.csszengarden.com/tr/polish/ , która pokazuje piękno właściwie zastosowanego CSS`a drugi to strona
http://www.cssplay.co.uk/ gdzie można znaleźć bardzo ciekawe sztuczki które można osiągnąć przez arkusze styli. Jednocześnie życzę powodzenia i zachęcam do nauki.