banyx - ja mam toshibę (model L300-11g) i żadnych problemów z dźwiękiem a też mam kartę realtek. Gdy wyszukuje aktualizacje sterownika nie ma żadnego błędu - tylko informacja że sterownik jest aktualny. U Ciebie aktualizacje działają. Na tej podstawie sądzę że te problemy nie mają związku ze sobą.
BigBoy666 - jeśli sprawdziłeś czy system jest czysty (tzn bez wirusów, robaków itd) to być może problem jest spowodowany przez program a nie wirus - pytanie brzmi jaki to program. Moje podejrzenie to iTunes i QucikTime. Dlaczego te dwa? Ponieważ miałem z nimi problem, który rozwiązałem dzięki wskazówkom na stronie MS. (Przepraszam za zmianę tematu ale może to ma jakiś związek z problemem) Otóż gdy odinstalujesz te programy może się tak zdarzyć że usuną się sterowniki do cd/dvd i w żaden sposób nie można tych sterów na nowo zainstalować. Jedynie wyjście to zainstalować iTunes i QucikTime na nowo. Podejrzewam że instalacja a potem deinstalacja i ponowna instalacja iTunes i QucikTime mogły coś namieszać w systemie - nie tylko ze sterami do cd. Zwłaszcza że w prezencie od apple razem z iTunes w paczce zainstalowało mi się masę innych programów: Bonjour, Apple software Update, Apple mobile device support itd.
Inne podejrzenia to:
- Windows Live Sync,
- Microsoft Visual C++ ATL Update kb973923 - x64 (już się zdarzało że poprawki coś psuły więc może to to?)
- Inne programy microsoftu które aktualizują się przez windows update i mogły dokonywać zmian w usłudze - np. Visual Studio 2010 Beta, SQL Server, Silverlight, Net Framework 4, Web Deployment Tool
Jeśli ktoś ma podobny problem i któryś z powyższych programów to proszę pisać - może razem znajdziemy "winowajcę" i sposób na naprawę problemu

BigBoy666 jeśli wiesz kiedy dokładnie przestały Tobie działać aktualizacje to sprawdź w panelu jakie programy instalowałeś w tym czasie i napisz tutaj to porównamy
Formata wolałbym uniknąć a z update'a nie chciałbym rezygnować skoro zapłaciłem spore pieniądze za windowsa to mi się należą

Poza tym nie wierzę że nie ma sposobu aby ręcznie (albo jakimś skryptem) dodać usługę do systemu. No i musi być sposób aby zainstalować WUA

Andrew dzięki za zaangażowanie