r   e   k   l   a   m   a

OpenOffice czy LibreOffice?

Dla poszukujących najlepszego oprogramowania dla swoich potrzeb.

OpenOffice czy LibreOffice?

Post przez Ferrari » 16.03.2011 (Śr) 20:04

Po przejęciu firmy Sun przez Oracle organizacja The Software Foundation powołała do życia projekt LibreOffice. Ich ścieżki powoli się rozchodzą. Który z nich zainstalować? Przedstawcie argumenty za i przeciw. Który z nich ma szansę szybszego rozwoju? Który warto zainstalować?

OpenOffice.org
1. Wsparcie dużej firmy (Sun -> Oracle)
2. Duża baza dodatków i rozszerzeń
3. Ładniejszy interfejs (pomijając ikony dokumentów)
4. Dalej rozwija najważniejsze rozszerzenia (PDF Import, DOCX)

LibreOffice
1. Wsparcie społeczności i kilku dużych firm
2. Dodatki OO pasują też do LO
3. Szansa na szybszy rozwój (?)
4. Dołączony do Ubuntu i wielu innych dystrybucji

Funkcje, o których było głośno w LibreOffice, znalazły się także w OpenOffice. Sytuacja jest niepewna. Oracle dalej rozwija produkt, część twórców przeszła do The Document Foundation, a opinie na temat przejścia na LibreOffice są różne. Czym właściwie różnią się oba pakiety? Który jest szybszy? Który z nich uruchamia się szybciej?

Wcześniej miałem 60-dniową wersję Office 2007. Wygasła licencja, więc szukam pakietu alternatywnego. Nie musi to być koniecznie OO/LO. Mogą być inne programy. Obecnie mam Microsoft Works, ale jest mocno ograniczony - nie ma stylów, programu do prezentacji... Potrzebuję głównie na studia do przygotowania sprawozdań, obliczeń w arkuszu kalkulacyjnym, może kiedyś prezentacji...
Ferrari

Re: OpenOffice czy LibreOffice?

Post przez CloNu » 16.03.2011 (Śr) 20:47

powiem krótko

Całe lata pracowałem na OpenOffice
LibereOffice zainstalowałem do testów, miałem z nim problemy podczas otwierania plików w standardowych rozszerzeniach tworzonych przez OpenOffice z hasłem.
Więc szybko wróciłem do OpenOffice który otwiera totalnie wszystko co powinno.
CloNu

Post przez Modo » 16.03.2011 (Śr) 21:31

Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy warto zainstalować OpenOffice. Jest to sprawdzony pakiet, który zwykłemu śmiertelnikowi starczy w zupełności.

Jeżeli chodzi o rozwój obu pakietów, jak to się mówi: pożyjemy, zobaczymy.
Modo

Post przez Ferrari » 16.03.2011 (Śr) 21:46

Czy ktoś porównywał czas startu oraz pracy obu aplikacji? Jeżeli nie ma różnicy, instaluję OpenOffice.

Źle, że drogi się rozeszły. Oracle nie zrezygnuje z OpenOffice, a The Document Foundation nie dogada się z Oracle. Może da się to zmienić? Podobno w LibreOffice naprawiono stare błędy OpenOffice'a, ale nie wiadomo, ile powstało nowych. LibreOffice bazuje na Go-OO rozwijanym przez Novell

Do porównania:
Co nowego w OpenOffice 3.3
Co nowego w LibreOffice 3.3

Większość zmian się pokrywa :)
Ferrari

Post przez Modo » 16.03.2011 (Śr) 22:07

Ferrari napisał(a):Czy ktoś porównywał czas startu oraz pracy obu aplikacji? Jeżeli nie ma różnicy, instaluję OpenOffice.

Źle, że drogi się rozeszły. Oracle nie zrezygnuje z OpenOffice, a The Document Foundation nie dogada się z Oracle. Może da się to zmienić? Podobno w LibreOffice naprawiono stare błędy OpenOffice'a, ale nie wiadomo, ile powstało nowych. LibreOffice bazuje na Go-OO rozwijanym przez Novell

Do porównania:
Co nowego w OpenOffice 3.3
Co nowego w LibreOffice 3.3

Większość zmian się pokrywa :)

Rzeczywiście szkoda, że wszystko się tak potoczyło. Jeżeli chodzi o czas startu, jest on prawie taki sam w obu pakietach (w moim przypadku rzecz jasna).
Osobiście polecam OpenOffice, gdyż jak już wspomniałem, jest on sprawdzony i niezły w swoim fachu. Poza tym jest to również kwestia przyzwyczajenia i sentyment.
Modo

Post przez Saeros » 16.03.2011 (Śr) 22:14

A ja wykombinowałem sobie tak, że korzystam z - jak wspomniano - sprawdzonego OpenOffice, tyle że ze swojskim duchem, bo od rodzimego UX Systems :wink:
Intel Core i5 2300 CPU @ 2.80 GHz (Sandy Bridge) | MSI H67MA-E35 (MS-7680) | 4 GB DDR3 (GEIL) | Intel HD Graphics 2000
Saeros

Post przez Ferrari » 17.03.2011 (Cz) 0:46

Na stacjonarnym kiedyś miałem OpenOffice.ux.pl od wersji 2.0. Rzeczywiście był lepiej spolszczony i miał lepsze słowniki. Od wersji 3.0 niewiele wnosił do pakietu, więc wróciłem do (jeszcze wtedy) w pełni wolnego OpenOffice.org. Czym obecnie różnią się oba pakiety - OpenOffice.org i Openoffice.ux.pl? Może na laptopie zainstaluję właśnie polską modyfikację :) Chociaż coraz lepiej zapowiada się LibreOffice... Trzeba poczekać, co z tego wyniknie.

Niedługo na uczelnię zawita Oracle. Spróbuję dowiedzieć się więcej, choć sam wykład na 99% będzie dotyczył innych produktów (Java? bazy danych?).
Ferrari

Post przez marcin'82 » 17.03.2011 (Cz) 9:04

Jeśli chodzi o funkcjonalność - jest jeszcze za wcześnie, by widoczne były różnice wizji deweloperów. To ujawni się jeszcze za jakiś czas. Jeśli chodzi o szybkość i stabilność (linux) - tutaj mogę stwierdzić, że Libre Office jest bardziej responsywne, szybciej się uruchamia i nie powoduje "freezów" - co zdarzało się ostatniej wersji Open Office.
marcin'82

Post przez master_zonk6 » 18.03.2011 (Pt) 19:10

Ferrari, OpenOffice w moim przypadku działa płynniej.
Nowa rakieta: Intel Core i7-960 3,20 GHz Intel Turbo Boost 3,46 GHz 8 MB L3 Cache/10 GB RAM DDR3, 1333 MHz/Intel X25-M 160 GB SSD, Seagate Barracuda 1000 GB S-ATA/ATI Radeon HD 5850 - 1024 MB DDR5/High Definition 7.1/Monitor LG Flatron LED 23"
master_zonk6

Post przez Triniti888 » 20.03.2011 (N) 16:46

Aktualnie OpenOffice nie różnie się bardzo od LibreOffice. Zobaczymy co czas pokaże.
Triniti888

Post przez Ferrari » 21.03.2011 (Pn) 1:34

Czym obecnie OpenOffice.ux.pl różni się od zwykłego OpenOffice.org? Na oficjalnej stronie jest napisane:
całkowicie spolszczony system pomocy, zintegrowany polski słownik ortograficzny, moduł dzielenia wyrazów, poprawiony autopilot oraz dziesiątki pomniejszych ulepszeń i poprawek
Zwykła wersja OpenOffice.org ma polski słownik, tezaurus i moduł dzielenia. Jakie poprawki wprowadza modyfikacja firmy Ux Systems? Jest różnica w szybkości działania?
Ferrari

Reklama

Post przez skrzek » 30.08.2011 (Wt) 13:10

Ostatnio zacząłem używać Works'a z OpenOffice.pl na Mincie 9 64bity z 3GB Ramu AMD x2 1,8GHz, i niestety działa on bardzo ociężale, to znaczy zdarzają mu się zwiechy gdy okno robi się szare i program nie odpowiada. Mimo że pracuję jedynie na jednej stronie A4, na której są 3 kolumny tekstu i jedno zdjęcie (jpg - 500kb), przewijanie strony przy powiększeniu ok 500% to horror.

Czy ktoś również się z tym spotkał, a może nie odczuwa takich zalezności przy Libre Office.

EDIT: Wrzuciłem dla testów Linux Mint Debian - jest tam Libre Office - w trakcie używania jako LiveCD problem z ociężałością nie występuje.
Obrazek
Prostota obsługi i użyteczność - Ubuntu
skrzek

Powrót do Poszukiwanie oprogramowania