Witam, tworze gre którą moge zrobić posługując się tylko Linuxem, mam Ubuntu i musze zrobić coś takiego:
“Unpack here all textures from Metin2 using unpack.so”, w folderze jest kilka plików .so, jednym z nich jest plik “unpack.so”, mam za jego pomocą wypakować reszte, ale nie wiem jak go włączyć, może ktoś ma jakiś pomysł?
Nie wiem, jak bardzo SO ma różny format od ELF-ów. Wydaje mi się, że we współczesnych systemach Linuksowych .so jest elfem. Sytuacja ma się analogicznie, jak pod Windows, gdzie DLL zawiera PE. Tutaj jednak początek programu jest chyba tylko wywoływany, gdy sami o to poprosimy. Sprawdzę.
Masz unpack.so na pulpicie? Jeśli nie, to przed ./unpack.so musisz być w jego folderze… jeśli masz go w np. desktop/pliki/so/ to musisz wykonać polecenie
Wszystkie pliki .so są w folderze: /home/rainbow/Pulpit/Serverfiles_Mt2/Channel1/nazwapliku.so
A są to: clientupdate.so; GraphicUpdate.so; lang.so; Laginfo.so; Normal.ecjk; Normal.so; NPCupdate.so; rcodet.so; SoundUpdate.so; Terrain.so; unpack.so; więc podaj mi dokładną ścieżke jeśli możesz. Aha, i nie wiem czy idziemy dobrym tropem. Może coś innego trzeba z tymi plikami zrobić, z drógiej strony koleś w wyjaśnieniu pisze “Unpack here all textures from metin2 using unpack.so”
PS: Jest tu kilka folerów, w drógim są 3 pliki: root.so i root.epk oraz root.eix i pisze “Unpack here root.epk using root.so”.