Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

Print Screen - gdzie zapisuje zrzuty?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawulon_

pawulon_
  • Użytkownicy
  • 110 postów

Napisano 26.07.2009 - 20:46

Co jakiś czas, robi mi się niebieski ekran z opisem problemu po angielsku (ale trwa to tylko 2 sek, w tym czasie robie zrzut)i komp mi się restatuje. Po uruchomieniu pointa, nic nie ma. J.w, gdzie zapisują się zrzuty?

#2 marcin'82

marcin'82
  • Użytkownicy
  • 3256 postów

Napisano 26.07.2009 - 20:50

W pamięci ram, dlatego po restarcie tego nie ma. Postaraj się zrobić zdjęcie aparatem cyfrowym, albo zrób filmik, spiszesz treść błędu.

#3 Pablo55

Pablo55

    Uczestnik HotZlotu

  • Użytkownicy
  • 992 postów

Napisano 26.07.2009 - 20:50

Chodzi ci o zrzut pamięci po BSOD? Jeśli tak, to pewnie w C:\Windows\Minidump, lub C:\Windows.

#4 deFco247

deFco247
  • Użytkownicy
  • 11589 postów

Napisano 26.07.2009 - 20:50

W folderze C:\WINDOWS\Minidump (BSOD)
Natomiast zrzuty ekranu po kliknięciu Print Screen są w pamięci, musisz je wkleić do edytora obrazów (np. Paint).

˙ɯɐʃod ǝıu ǝıqos oʇ nʞɹɐʞ ǝʃɐ ˙˙˙ɾƎ

#5 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12276 postów

Napisano 26.07.2009 - 20:55

Hej,

w tym czasie robię zrzut (...) Po uruchomieniu pointa, nic nie ma

Zależy jak robisz zrzuty... :) Jeśli naciskasz po prostu przycisk PrtSc, to obraz zapisuje się do systemowego schowka, więc po restarcie nie ma po nim śladu. Aczkolwiek informacje o błędzie krytycznym (z angielskiego BSOD) zapisywane są w Menadżerze Zdarzeń (Klikasz ikonkę Mój Komputer prawym przyciskiem myszy i wybierasz Zarządzaj -> Podgląd Zdarzeń). Dodatkowe ogi zapisywane są też w folderze Windows\Minidump.

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#6 pawulon_

pawulon_
  • Użytkownicy
  • 110 postów

Napisano 26.07.2009 - 21:02

Dzieki za szybką reakcję,
Robie zrzuty właśnie przyciskiem, Dimatheus - tam nie ma jpg, tylko informacje, błędy i ostrzeżenia, da si ę z tego coś wycisnąć?
marcin'82 - to robi mi się niespodziewanie, ze dwa razy dziennie, jak pisalem, pokazuje się tylko na 2 sekundy, nie zdążę sięgnąć po aparat :)

W C:\WINDOWS\Minidump mam tylko pliki DMP

o wygooglalem ze DMP to pliki zrzutu pamieci, jak je otworzyc?

#7 wiktor96

wiktor96
  • Użytkownicy
  • 910 postów

Napisano 26.07.2009 - 21:04

Chyba wiesz że wyjdzie Ci błąd więc aparat musisz mieć przy sobie.A to co było na BSOD-zie masz w C:\WINDOWS\Minidump

#8 pawulon_

pawulon_
  • Użytkownicy
  • 110 postów

Napisano 26.07.2009 - 21:06

No ale musiałbym aparat miec w pogotowiu, na statywie, z palcem na przycisku, żebym miał szanse zdążyć :)

#9 deFco247

deFco247
  • Użytkownicy
  • 11589 postów

Napisano 26.07.2009 - 21:14

Odczytywanie plików DMP.
˙ɯɐʃod ǝıu ǝıqos oʇ nʞɹɐʞ ǝʃɐ ˙˙˙ɾƎ

#10 pawulon_

pawulon_
  • Użytkownicy
  • 110 postów

Napisano 26.07.2009 - 21:18

Dzięki wielkie! Widzę, że w tym linku znajdę odpowiedz. Powalczę jutro, bo już jestem znurzony, caly dzień za kierą
Pozdro

#11 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12276 postów

Napisano 26.07.2009 - 21:36

Hej,

No ale musiałbym aparat miec w pogotowiu, na statywie, z palcem na przycisku, żebym miał szanse zdążyć :)

No niekoniecznie... Wystarczy wyłączyć automatyczny restart po BSOD. Klikasz na Mój Komputer prawym przyciskiem myszy i z menu wybierz Właściwości -> zakładka Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie -> odznaczasz opcję Automatycznie uruchom ponownie. Teraz po błędzie będziesz miał dużo czasu, by zrobić zdjęcie i ponownie ręcznie uruchomić komputer.

Pozdrawiam,
Dimatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#12 pawulon_

pawulon_
  • Użytkownicy
  • 110 postów

Napisano 27.07.2009 - 17:36

dziękuję kolego, odznaczyłem, czekam na to fatum

i migiem dam jpg'a

-- Dodane 03.08.2009 (Pn) 12:39 --

ustrzeliłem:
http://img190.images.../obraz083f.jpg/

#13 Dimatheus

Dimatheus

    DYPLOMOWANY MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

  • Moderatorzy
  • 12276 postów

Napisano 04.08.2009 - 12:54

Hej,

Jakoś nie zauważyłem zmiany w poście, wynikającej z dodanie screen'u... :) Błąd, który przedstawiony jest na screen'ie może wynikać - jak to zwykle bywa - może być spowodowany przez wiele czynników - albo typowo sprzętowych, albo programowych. By wykluczyć te pierwsze najpierw przetestuj pamięć RAM za pomocą programu MemTest - link do programu oraz odpowiednią instrukcję znajdziesz TUTAJ. Wypadałoby też sprawdzić dysk twardy - zrobisz to z pomocą programu HD Tune 2.55. Sprawdź w zakładce Health, czy nie ma statusów innych niż OK - jeśli są zrób screen'a i wrzuć linka w poście. Natomiast w zakładce Error Scan przeprowadź skanowanie powierzchni dysku.

Jeśli wspomniane wyżej zabiegi nie wykażą żadnych problemów zapoznaj się z tym tematem.

Pozdrawiam,
DImatheus
Life is like a box of chocolates. You'll never know, what you're gonna get. - Forrest Gump
Acer Aspire 6930G | Intel C2D P7350 2x2GHz | Intel PM45 | RAM 4GB DDR2 667MHz | GeForce 9300M GS | 2xWDC 320 GB | SB X-Fi Sur 5.1 Pro | WinXP/Win7

#14 pawulon_

pawulon_
  • Użytkownicy
  • 110 postów

Napisano 05.08.2009 - 12:07

Dziękuję, już działam

-- Dodane 05.08.2009 (Śr) 13:08 --

Dziękuję, już działam