"Pykanie" z głośników

Witam!!

Dzisiaj niespodziewanie z moich głośników zaczęły dobiegać cykliczne pyknięcia. Nie jest to wina głośników bo sprawdzałem również na słuchawkach i jest to samo :-x Wgrałem najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej, lecz to nie pomogło … Karta zintegrowana z płytą MSI K9N Neo-F V2. Nie wiem co zrobić … Jeszcze wczoraj wszystko było ok .

Pykania nie słychać kiedy muzyka gra głośniej.

Sprawdź, czy przypadkiem nie zostało “podgłoszone” wejście mikrofonowe (w mikserze, w sekcji “odtwarzanie”), jeśli tak, to je wycisz.

Wycisz zupełnie mikrofon w ustawieniach głośności.

Sprawdź kable.

Zależy jakie to dokładnie pykanie ale może być np od komórki ja tak mam jak podłącze słuchawki bo są na to bardzo czułe. U mnie zdarza się że jeśli mam głośniki w gnieździe przednim i podłącze dysk zewnętrzny pod usb na tym samym panelu co jest wyjście głosu nie da się słuchać. Może coś Ci to pomoże.

A ja ci powiem tak :smiley: może to śmieszne. Ale kiedyś też miałem pykanie w głośnikach. Doszedłem do tego po dłuższym czasie. Okazało się że pykanie powoduje router który stal na subwoferze. Może masz to samo?

Mikrofon wyciszony, kable sprawdzane, na subwoferze nie mam żadnego sprzętu.

Możesz nagrać te ‘‘pykanie’’ i wrzucić do tematu?

http://www.przeklej.pl/plik/pykanie-m2010-0824-092228-3gp-001ck26615a5

Przepraszam, że w 3gp ale mój program do nagrywania w takim formacie nagrywa :roll:

Nie wiem, jak stary jest Twó komputer, ale wygląda na to, że dobiegają żywota kondenstatory na płycie głównej i być może w zasilaczy.

Te “pyknięcia”, mogą być skutkiem mikro przebić prądowych i/lub przedostawania się zakłóceń sieciowych.

Zarówno jedno, jak i drugie spowodowane jest tym samym, czyli wiekiem elektroniki, szczególnie kondensatorów elektrolitycznych.

Nie powiedziałbym, że jest aż tak stary płyta i zasilacz jest z roku 2006/2007 (nie pamiętam już).

3 lata, to zacny wiek dla niepolimerowych kondensatorów elektrolittycznych, zwłaszcza tych gorszych, wlutowywanych w tanie modele płyt głównych.

Zatem, wiek Twojego komputera moiżna uznać za wystarczająco podeszły, by kkiepskie kondensatory zaczęły tracicć parametry.

Spróbuję przeinstalować kodeki na inne, jak nie pomoże to zobaczę na innej karcie dźwiękowej.

Rozebrałem kompa wyczyściłem go (chociaż nie było dużo kurzu niedawno go czyściłem) złożyłem i problem znikł :slight_smile:

Jak przeinstalowanie sterowników nie pomoże sprawdź linuksa na LiveCD dźwięk powinien działać i sprawdzisz czy to na pewno wina sterowników.

Problem już dawno rozwiązany ‘‘geniuszu’’ linuksowy, a od kiedy to Linuks LiveCD jest takim 100% narzędziem do zdiagnozowania usterki?

Śmieszne ale u mnie pykanie również spowodowane było routerem na subwooferze dziekuje za pomoc :slight_smile: