Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

Toshiba L505-110 i windows xp (stery)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 25.02.2010 - 19:00

Mam pytanie odnośnie zainstalowania windowsa xp sp3 home na laptopie toshiba L505-110 i jak będzie z instalacją bo mam dysk sata i coś trzeba chyba ustawić w biosie żeby zainstalować xp ,żeby widział dysk i co z sterownikami bo ja nie mogę znaleść.
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#2 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 25.02.2010 - 19:06

Tak, trzeba przestawić tryb pracy dysku z ahci na ide lub raid(zależy jaki bios). Osobiście radziłbym Ci zamiast tego, zintegrować sterowniki do kontrolera sata z płytą instalacją Winsowsa(uczynisz to przy pomocy nlite), ponieważ jak przestawisz tryb pracy, to po instalacji nie da rady przestawić z powrotem na ahci(przynajmniej mnie się nie udało) co poskutkuje tym, że nie będzie na przykład działało NCQ

-- Dodane 25.02.2010 (Cz) 19:09 --

Z drugiej strony, to w ogóle odradzam Ci instalację XP, ponieważ system ten nie jest już wspierany przez Microsoft(nie są wydawane już poprawki) i jest to już tylko kwestia czasu jak producenci i programiści także przestaną wspierać ten system i nie będzie pod niego już programów ani sterowników.
Podpis został wyłączony przez administratora.

#3 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 25.02.2010 - 19:11

Bios to Phoenix a na prawdę nie można wrócić ??? A co z sterownikami ???
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#4 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 25.02.2010 - 19:19

Nie mówię, ze nie można, po prostu informuję Cię, żebyś był świadomy tego co robisz i potem po jakimś czasie nie był zdziwiony, że chcesz wgrać jakiś program, a on nie obsługuje XP. Co do sterowników, to poszukaj na stronie producenta, chociaż wątpię, że udostępnia on stery dl XP. Możesz jeszcze ewentualnie poszukać na googlach, gdyż czasami inne strony mają sterowniki do danego sprzętu pod XP.
Podpis został wyłączony przez administratora.

#5 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 25.02.2010 - 19:59

Sterowniki mam. To jak będzie z tym ustawieniem w biosie żebym potem mógł powrócić.

-- Dodane 25.02.2010 (Cz) 20:02 --

Ktoś ma bios Phoenix i tak robił lub laptop Toshiba L505-110 i przestawiał i próbował z powrotem wrócić do tego trybu normalnego??
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#6 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 25.02.2010 - 21:37

Jeszcze raz Ci powtarzam - zintegruj sobie sterowniki do kontrolera sata nlite'm albo kup sobie flopa na usb, wgraj sterowniki na dyskietkę i nic nie będziesz musiał przestawiać ;)
Podpis został wyłączony przez administratora.

#7 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 26.02.2010 - 16:22

Chyba że zainstalować na drugim laptopie zrobić obraz ghostem i wgrać obraz na toshibe. Działało by tak ??
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#8 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 26.02.2010 - 17:33

Działałoby, ale system będzie Ci pluć błędami krytycznymi. Zasada jest jedna - system instaluje się na tym komputerze, na którym ma system pracować, bo już nie bedzie Ci stabilnie pracował ze względu na samą płytę główną i procesor.
Podpis został wyłączony przez administratora.

#9 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 26.02.2010 - 19:45

A kto mi znajdzie sterowniki do mojego kontrolera sata bo ja jakoś nie mogę znaleść??

Intel® ICH9M-E/M SATA AHCI Controller
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#10 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 26.02.2010 - 19:48

Ja Ci poszukam - daj mi chwilę...

-- Dodane 26.02.2010 (Pt) 20:01 --

Spróbuj tych: http://www.elektroda...d.php?id=337181 jak zintegrujesz je nlite'em, to nagraj obraz na płytę cd-rw, ponieważ nie daję gwarancji, że zadziałają. Jeżeli nie zadziałają, spróbuj jeszcze zintegrować program xp iso biulider, ponieważ ja już miałem taki przypadek ze sterowami intela, że po integracji nlite'm nadal dysku nie widziało i po integracji xp iso biuliderem dopiero instalator zobaczył dysk...
Podpis został wyłączony przez administratora.

#11 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 27.02.2010 - 13:23

Jest problem podczas instalacji bo jak się załaduje instalator te wszystkie sterowniki to wyskakuje drugi niebieski ekran i pisze że system windows został wyłączony żeby nie uszkodzić komputera to pomyślałem że może nlite coś zniszczył, ale nie bo jak normalną czystą instalke widny wrzuciłem to to samo i nie wiem co robić??
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#12 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 27.02.2010 - 13:58

Spisz kod błędu po napisie stop
Podpis został wyłączony przez administratora.

#13 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 27.02.2010 - 19:23

Kod błędu to:

Stop: 0x0000007B (0xF78D2524, OxC0000034, 0x00000000, 0x00000000)
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64

#14 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 27.02.2010 - 19:34

Błąd ten oznacza, że nie mogła zostać odnaleziona partycja systemowa. Spróbuj skasować i utworzyć partycję od nowa.
Podpis został wyłączony przez administratora.

#15 majkelvip1

majkelvip1
  • Użytkownicy
  • 89 postów

Napisano 27.02.2010 - 19:40

Ale to chyba jest związane ze sterownikami sata i nic co mam robić bo jakoś nie może tych sterów wczytać

-- Dodane 27.02.2010 (So) 20:02 --

Co teraz robić??
Procesor: Intel® Core™2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz 2.20GHz ; Ram: 4,00 GB ; Karta graficzna: ATI Radeon HD Premium Graphics (512mb) ; Karta dźwiekowa: Realtek High Definition Audio ; Dysk: 500 GB ; System Operacyjny: Windows 7 Professional x64