Jstem nowy i troszkę zielony, więc mam pytanko, a mianowicie:
W chwili obecnej na partycji systemowej, ok. 60GB mam MS Vista Ultimate, czy jest możliwośc podzielenia tej partycji, powiedzmy na dwie części z poziomu windowsa, ponieważ w przyszłości chciałbym sobie zrobić dwa systemy, jeden xp a drugi vista? Czy może przy stawieniu systemu, już wiem że w pierwszej kolejności xp, bedzie możliwośc podziału partycji C na dwie części, i wtedy na drugiej zainstaluje vistę? Dodam że mam w tej chwili jeszcze dysk podzielony na Di E , ale te partycje chciałbym pozostawic nieruszone. Proszę o podpowiedzi, z góry dziękuje za trafne rozwiązania.
Możesz zmniejszyć rozmiar tej partycji i utworzyć nową w uzyskanej przestrzeni. Potrzebujesz do tego jakiegoś programu do zarządzania partycjami, np. GParted. Przed wprowadzaniem zmian należy zdefragmentować partycję, najlepiej znajdź kogoś kto się trochę na tym zna, bo to nie jest zabawa dla amatorów.
Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami. Klik prawym na partycje (C:) -> Zmniejsz wolumin… (system zbada jakiej dopuszczalnej maksymalnej wielkości może być nowa partycja). Pojawi się okno o podanie o jaką wartość (w MB) chcesz zmniejszyć partycję (C:) dajesz potem -> “Zmniejsz”. Potem na obszarze nieprzydzielonym dajesz prawym i tworzysz partycję (nastąpi jej formatowanie).
To najprostszy i najbezpieczniejszy sposób.
Przed wszystkim można zdefragmentować partycję dla większego bezpieczeństwa, możesz też dać screen z okna Zarządzania dyskami.
PS Z tego co wiem to XP powinien być chyba najpierw zainstalowany, a potem Vista.
Staram sie robić w/g tego opisu i kicha, albo coś żle robię. Może krok po kroku: miałem partycje C o wielkości 59GB, zmniejszyłem ja o 10GB
(G). Uruchomiłem diskpart, który widzi C jako wolumin 2 o wielkości 49GB, a G jako wolumin 3 o wielkości 10GB. Teraz chcę z powrotem te 10GB dołożyć do 49GB. Wpisuję te komendy, ale chyba żle, może napisz jak powinna wyglądać ta komenda, nie czaję tego
Do powiększania partycji systemowej najlepiej użyć Paragon Partition Manager lub GParted. Oba odpalane w RAM. Operacje na partycji systemowej zawsze wiążą się z ryzykiem utraty danych.
A co zrobić gdy zmniejszyłem partycję C z 320 GB do 176 GB, bo więcej nie mogłem odjąć. A chciałem zmniejszyć C do jakiś 60 GB (176 to za dużo). Niestety przy kolejnej próbie zmniejszenia C (już tej 176 GB) system nie pozwala odjąć nawet 1 MB… Da się coś zrobić? Będę wdzięczny za pomoc.
Możesz spróbować zdefregmentować partycje i dopiero sprawdzić czy da się zmniejszyć. “Za danymi” musi się znajdować ciągły, wolny obszar aby utworzyć partycje. Najlepiej to widać w programach do defragmentacji dysku. Możesz zobaczyć w jaki sposób system zarządza miejscem na dysku. Np.: