Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

ustawienia bootownia w biosie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 maruda2

maruda2
  • Użytkownicy
  • 111 postów

Napisano 19.03.2013 - 12:43

Witam jak ustawić w biosie dyski i start systemu z dysku?
Posiadam dwa dyski podłączone jedną taśmą oraz cd i obojętnie jak nie ustawie to startuje z cd nawet jak nie ustawie cdrom w biosie

#2 dark__jedi

dark__jedi
  • Użytkownicy
  • 1085 postów

Napisano 19.03.2013 - 12:48

Musisz coś pomijać przy zapisywaniu BIOS.
Pewny jesteś, że masz ustawioną kolejność przeszukiwania napędów:
1. HDD
2. CD/DVD
3. coś innego

A jeśli nie masz płyty w czytniku to uruchamia się system normalnie?

#3 maruda2

maruda2
  • Użytkownicy
  • 111 postów

Napisano 19.03.2013 - 13:06

mam tak i zastartował z napędu
1.HDD-0
2.CD/DVD
3.HDD-1
jak nie włożę płyty to pojawia mi się komunikat z bootowaniem i bym wcisnął enter i tak w kółko

#4 dark__jedi

dark__jedi
  • Użytkownicy
  • 1085 postów

Napisano 19.03.2013 - 13:19

Wychodzi na to, że albo nie masz systemu na dysku albo masz uszkodzony sektor rozruchowy.
W przypadku braku systemu wszystko jest w porządku, BIOS szuka systemu, którego nie może znaleźć dlatego te komunikaty zapętlone.
Oczywiście mówimy o płycie z instalatorem Windows?

#5 maruda2

maruda2
  • Użytkownicy
  • 111 postów

Napisano 19.03.2013 - 13:38

Tak to płyta instalacyjna.Tz tak mam dysk 80GB on startuje ale z płytą ma jedną partycje.Drugi to 40GB na nim mam zrobione 2 partycje ale ma uszkodzone jakieś pliki bo się pojawia niebieski ekran i się wyłącza dlatego gdy włożę płytę i podłącze te dwa dyski zastartuje pojawi się ekran wyboru systemu do rozruchu 1 działa 2 nie. Może by jakoś zedytować plik boot.ini?

#6 res

res
  • Użytkownicy
  • 445 postów

Napisano 19.03.2013 - 15:08

jeśli to dyski ata, to albo masz źle zworki na dyskach ustawione, albo źle podpięte taśmy do płyty. dysk systemowy powinien być na primary ide, zworka master, reszta dowolnie (ale najlepiej drugi hdd dać razem z pierwszym na primary ide - zworka slave, a cdrom na secondary ide - zworka master).

#7 Dyzio23

Dyzio23
  • Użytkownicy
  • 702 postów

Napisano 19.03.2013 - 15:39

PRIMARY, nie primery.
Nie odpowiadam na PM. Masz pytanie? Pytaj na forum.

#8 Poraj

Poraj
  • Użytkownicy
  • 4180 postów

Napisano 19.03.2013 - 16:13

mam tak i zastartował z napędu
1.HDD-0
2.CD/DVD
3.HDD-1

Ustaw w BIOSie kolejność: HDD-0, HDD-1, CD/DVD i powinien zastartować z dysku twardego.