Miałem problem z komputerem który wydawał sygnały podczas uruchomienia i się nie włanczał. Jak iż był jeszcze na gwarancji to wysłałem go do serwisu. Po tygodniu powrócił. Podłanczam go a on NIE DZIAŁA. Wciąż wydaje sygnały tzn. wkółko pika. Serwis w opisie napisał , Clear CMOS, po clear komputer działa popranie. Pomuszczie mi go uruchmić bo drugi raz z nim do serwisu nie chce jechać. Z wszelką pomoc dziękuje.
tzn - otwórz obudowę, znajdź ( z pomocą manuala od płyty) zworkę od RESETU (czyszczenia - CLEAR ) biosu - przełącz ją na trochę w pozycję reset, przełóż ponownie na stare miejsce - uruchom komputer ponownie.
“CLEAR CMOS” - chodzi o zresetowanie ustawień BIOS-u do wartości (ustawień) fabrycznych.
Ewentualnie możesz wyjąć baterię podtrzymującą pamięć BIOSU na kilka sekund ( to taki okrągły, srebrny “guzik” na płycie głównej
UWAGA:
WSZYSTKO ROBISZ PRZY O D Ł Ą C Z O N Y M zasilaniu komputera (wyjmij wtyczkę z zasilacza )
I jeszcze jedno…
Jakie sygnały “wydaje” BIOS ? ( tzn jaka ich jest sekwencja) ?
Jaką masz płytę główną?
Zanim zaczniesz to robić, od razu kup i wymień baterię biosu na nową, ustaw bios i zapisz Save.
Pomoc książka do płyty głównej lub kolega co kuma i orientuje się jak ustawić bios.
Popraw błędy w poście, opcja edytuj.