Mam pewien problem ,mój laptop HP Pavilion 6780ew ma 4 gb ramu , vista na początku nie widziała 4 gb ,tylko 3 gb , jednak po zainstalowaniu SP 1 Vista już czytała 4 gb . Problem polega na tym ,że w Biosie i we właściwościach systemu widzi te 4 gb , jednak w menadżerze zadań w zakładce “wydajność” i tam w części “Pamięć fizyczna” widnieje “tylko” 3069 MB .
Czy wie ktoś co się dzieje z tym 1gb ramu ? , proszę o pomoc . Pozdrawiam .
Vista 32 bit nie da Tobie możliwości wykorzystania pełnych 4GB. A to, że we właściwościach systemu Masz wpisane 4GB to takie małe oszustwo wprowadzone przez Microsoft w SP1. Ram jest widoczny w całości, ale ten mniej, więcej 1GB pozostaje nieużywany.
Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku
Tak, zgadza się. System 32 bitowy adresuje całe 4GB pamięci. Ale pamięć to nie tylko RAM, jest jeszcze pamięć procesora, kart graficznej, dysków twardych, a do tego dochodzi adresowanie wszystkich urządzeń. To przez to, nie widać 4GB, a tylko od 2.85, do czasami 3.5GB.
System 64 bitowy jest w stanie wszystko zaadresować, więc tego problemu na dzisiaj nie ma.
PS. Jak Twoja karta graficzna wykorzystuje RAM, to wielkość dostępnej pamięci RAM, też się zmniejszy.
A jak chcesz miec w biosie wykrywane 4gb (np. Jak sprobojesz z 64bitowym linuxem) to musisz w biosie poszukac MEMORY RAMP HOLE (czy cos takiego) i to wlaczyc
No zależy też od wersji Biosa ! , ale najprawdopodobniej ta różnica w ramach jest przydzielona do karty graficznej (ale nie wydaje mi się żeby to było aż 1,4 GB ), która pewnie jest kartą zintegrowaną . Musisz zobaczyć w biosie co i jak ,ewentualnie może ściągnąć nowszą wersję . W ogóle radziłbym koledze zainstalować SP1 do Visty ! , bo z tego co wiem bez SP1 Vista ( czy to 32 bity lub 64 bity ) , nie widzi więcej niż 3 GB… , zatem może po instalacji SP1 wykryje Ci 3,64 GB Ramu ,a to 360 będzie przydzielone do Karty Graficznej ?
Bios w miarę nowy. SP1 zainstalowany. A karta graficzna faktycznie zintegrowana. Vista wygląda, że dobrze wykrywa, a te 2,64, to chyba raczej pozostała /wolna, dostępna/ pamięć.
Ja mam w Viście Ultimate SP1 32-bit, 2x1GB Goodram 800MHz DDR2, włożyłem jeszcze 1x2GB razem to dało 4GB a widzi tylko 3GB :?: i dołożyłem do tych 4GB jeszcze 1x2GB razem 6GB i pokazuje tylko 3GB :?: wszystkie ramy są te same i pracuje w trybie Dual - Channel.
System 32 bit’owy moze wykryc, ale nie musi 4 GB lub wiecej, natomiast architektura x86 (32bit) nie zaadresule komorek pamieci (pamieci RAM) powyzej 3 GB (cos tam byl jeszcze po przecinku, ale nie pamietam)
chciałbym podzielić się moim problemem, bardzo podobny do tego w temacie - a “odkopuje” tenże, gdyż nie chce zakładać, niepotrzebnie, kolejnego.
Otóż, posiadam 4 GB RAM’u (Corsair DDR2 800 Mhz, jeśli to ważne) i system operacyjny Windows Vista x64 z SP1, no i tu pojawia się mały problem - mój BIOS widzi, że RAM’u jest dokładnie 3008 MB, w Panelu Sterowania > System pisze, że RAM’u jest 4 GB, Menadżer Zadań dostrzega pamięć fizyczną tylko na poziomie 3006 MB, zaś CPU-Z w całej swej szczodrobliwości stwierdza, że RAM’u mam 4096 MB, no i nie wiem, czy w końcu wykorzystywane jest wszystko, co zainstalowałem w swoim blaszaku…
Będę naprawdę zobowiązany jeśli ktoś, udzieli mi szybkiej odpowiedzi.
Rozumiem ,że masz komputer stacjonarny ,a nie laptopa … W laptopach ten 1GB jest często używany przez " zintegrowane karty graficzne " . W komputerze stacjonarnym nie ma tego problemu . Więc w tym drugim przypadku nie mogę Ci pomóc niestety bo nie wiem dlaczego tak się dzieje …