Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

Windows Xp Home 32bity na Windows 8 Pro 64bit


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MlodyWawa

MlodyWawa
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 10.05.2013 - 13:31

Posiadam oryginalny system Windows Xp Home Edition w wersji 32bitowej i zastanawiam się czy mogę\dokupić upgrade do Windows 8 Pro 64bity?
Czy i jak najlepiej / najłatwiej było by rozwiązać ten problem? Upgrade jest zapewne sporo tańsze od zakupu nowej wersji stąd też chciałbym
taką opcje kupić.

Dzięki.

#2 4lpha

4lpha
  • Użytkownicy
  • 2200 postów

Napisano 10.05.2013 - 14:40

Nie możesz upgrade'ować z Home Edition.
I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it. Voltaire

#3 gargamel.pce

gargamel.pce
  • Użytkownicy
  • 622 postów

Napisano 10.05.2013 - 15:17

Nie możesz upgrade'ować z Home Edition.


Owszem może dokonać upgrade z Windows XP (nie ma różnicy czy Home czy Professional).
Przy takim upgrade nie zachowasz ani plików ani ustawień - musisz Sam o tym pamiętać.

ASUS B85M-G; 8GB DDR3; Intel i3-4150 3.5 GHz; WD Caviar Green 1.5 TB; ASUS GeForce GTX 650; LG M2482D; Windows 8.1 PRO x64 with Media Center


#4 Leszek2204

Leszek2204
  • Użytkownicy
  • 588 postów

Napisano 10.05.2013 - 17:06

dlaczego 64 lepiej 32
Laptop SAMSUNG R 525.//..Microsoft Windows 7 Home Premium Service Pack 1.//..AMD Athlon™ II Dual-Core M320.//..ATI Mobility Radeon HD 5470.//..3GB Ramu..

#5 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14008 postów

Napisano 10.05.2013 - 17:14

dlaczego 64 lepiej 32

A niby dlaczego? Zresztą skoro autor pyta się o system w wersji 64 bitowej to znaczy że taki najbardziej mu odpowiada.

#6 Leszek2204

Leszek2204
  • Użytkownicy
  • 588 postów

Napisano 10.05.2013 - 17:34

dlaczego 64 lepiej 32

A niby dlaczego? Zresztą skoro autor pyta się o system w wersji 64 bitowej to znaczy że taki najbardziej mu odpowiada.

:roll: jeżeli woli 64 i ma wypas komputer to już autora sprawa. #-o na razie sorki
Laptop SAMSUNG R 525.//..Microsoft Windows 7 Home Premium Service Pack 1.//..AMD Athlon™ II Dual-Core M320.//..ATI Mobility Radeon HD 5470.//..3GB Ramu..

#7 xyzzyx

xyzzyx
  • Użytkownicy
  • 835 postów

Napisano 10.05.2013 - 18:11

Nie możesz upgrade'ować z Home Edition.

-dlaczego?. Ja właśnie z XP Home robiłem upgrade gdy była akcja do końca stycznia.

#8 MlodyWawa

MlodyWawa
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 10.05.2013 - 21:25

Hmm, dziekuje za informacje - czyli podsumowujac moge i nie moge zrobic upgrade z XP do 8 ale nie poprzez aktualizacje ale nowa instalacje? - jak wtedy z kluczem czy bedzie pasowal ten od 8? Czemu 64bit? - a nie jest ona czasem lepsza od 32bity a poza tym nie obsluguje wiecej ramu? :-) obecnie nie posiadam super sprzetu ale z czasem moze bedzie jakas modernizacja i zwiekszenia choc do 4 a moze i 6GB ramu (obecnie 3GB) :-)

#9 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14008 postów

Napisano 10.05.2013 - 21:32

Upgrade do Windows 8 z Windows XP można zrobić tylko przez czystą instalację. Podczas instalacji, o ile dobrze pamiętam, wpisujesz klucz od upgradu.
Co do wersji 64 bitowej, tak masz rację tylko ta wersja pozwala wykorzystać 4GB i więcej pamięci ram. Moim zdaniem jest to bardziej przyszłościowe rozwiązanie.

#10 gargamel.pce

gargamel.pce
  • Użytkownicy
  • 622 postów

Napisano 11.05.2013 - 07:44

Hmm, dziekuje za informacje - czyli podsumowujac moge i nie moge zrobic upgrade z XP do 8 ale nie poprzez aktualizacje ale nowa instalacje? - jak wtedy z kluczem czy bedzie pasowal ten od 8? Czemu 64bit? - a nie jest ona czasem lepsza od 32bity a poza tym nie obsluguje wiecej ramu? :-) obecnie nie posiadam super sprzetu ale z czasem moze bedzie jakas modernizacja i zwiekszenia choc do 4 a moze i 6GB ramu (obecnie 3GB) :-)


Reasumując:
- możesz dokonać upgrade z Windows XP - najpierw zabezpiecz dane a następnie wykonujesz czystą instalację Windows 8.
- wersja x64 - pozwala na obsługę większej niż 4GB ilości pamięci RAM;
- klucz produktu Windows 8 jest identyczny dla wersji x32 i x64;

ASUS B85M-G; 8GB DDR3; Intel i3-4150 3.5 GHz; WD Caviar Green 1.5 TB; ASUS GeForce GTX 650; LG M2482D; Windows 8.1 PRO x64 with Media Center


#11 MlodyWawa

MlodyWawa
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 12.05.2013 - 13:27

ok, dziękuję wszystkim za powyższą pomoc :)

Teraz mam jeszcze jedno pytanie {u]nawet ważniejsze[/u] :
- Chciałbym przetestować najpierw Windowsa 8 a dopiero jak wszystko będzie ok to go zakupić - widziałem, że Microsoft daje wersję trial ale jest to po pierwsze wersja ENG a po drugie Enterprise - czy wersja ENG a PL bardzo się różni tzn. czy jak doinstaluję langpack to są różnice w plikach / katalogach? Czy po zakupie upgrade Windows 8 Pro PL będę mógł wpisać klucz produktu to tej wersji testowej (oczywiście przed 90 dniem)? Dzięki :)

#12 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14008 postów

Napisano 12.05.2013 - 15:09

Chciałbym przetestować najpierw Windowsa 8 a dopiero jak wszystko będzie ok to go zakupić - widziałem, że Microsoft daje wersję trial ale jest to po pierwsze wersja ENG a po drugie Enterprise - czy wersja ENG a PL bardzo się różni tzn. czy jak doinstaluję langpack to są różnice w plikach / katalogach?

Ja mając wersję testową z language packiem żadnych różnic nie dostrzegłem.

Czy po zakupie upgrade Windows 8 Pro PL będę mógł wpisać klucz produktu to tej wersji testowej (oczywiście przed 90 dniem)? Dzięki :)

Moim zdaniem nie.

#13 MlodyWawa

MlodyWawa
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 12.05.2013 - 17:05

rgabrysiak ale nie ma różnicy w nazwach plików i folderów systemowych pomiędzy ENG a PL? language pack dodaje język polski ale w systemie pewnie zostaje wszystko po angielsku?

Czy na pewno nie można wpisać w trialu zakupionego klucza?

Dzięki.

#14 rgabrysiak

rgabrysiak

    MODERATOR

  • Moderatorzy
  • 14008 postów

Napisano 12.05.2013 - 17:13

Wydaje mi się że nie było różnicy w nazwach plików i folderów systemowych kiedy testowałem Windows 8. Ale na 100% tego nie potwierdzę ani nie zaprzeczę ponieważ ja polski language pack zainstalowałem z czystej ciekawości. Osobiście preferuję oprogramowanie w wersji anglojęzycznej.