Skocz do zawartości

r   e   k   l   a   m   a

Zdjęcie

Wolny dysk twardy Seagate SATA II 160 GB


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 leonxel

leonxel
  • Użytkownicy
  • 219 postów

Napisano 15.06.2008 - 22:39

Witam,
Od miesiąca mam poważne kłopoty z dyskiem. Jak nie pada mi system to zacina się lub "muli". Przesyłam sreen z HD Tune'a zakładka 1 i 3

Benchmark http://obrazkowo.pl/... ... k.png.html
Health http://obrazkowo.pl/...health.png.html

dzis już nie zrobię Error scana, bo trwa to ponad 90 min. Wcześniej, jakieś 2 tyg temu trwało to ok 40 min.
E2140@2.88 GHz | Pentagram Alpaya | GA-G31M-S2L | Asus 2400XT 256MB DDR3 | Kingston 2GB DDR2 800MHz | WD 320GB | Seagate 160GB | Samsung 10GB (staruszek :))) | LG GSA 4167B | LG GCE 8160B | Chieftec GPS-450W | Winfast TV 2000 XP Expert | Xbox 360 Premium

#2 leonxel

leonxel
  • Użytkownicy
  • 219 postów

Napisano 15.06.2008 - 22:42

Ten dysk mam 1,5 roku i jest jeszcze na gwarancji.
E2140@2.88 GHz | Pentagram Alpaya | GA-G31M-S2L | Asus 2400XT 256MB DDR3 | Kingston 2GB DDR2 800MHz | WD 320GB | Seagate 160GB | Samsung 10GB (staruszek :))) | LG GSA 4167B | LG GCE 8160B | Chieftec GPS-450W | Winfast TV 2000 XP Expert | Xbox 360 Premium

#3 leonxel

leonxel
  • Użytkownicy
  • 219 postów

Napisano 15.06.2008 - 22:45

A co może być przyczyną tego, że tak ten dysk wadliwie działa?
Może to być spowodowane wersją Windowsa, czy oprogramowaniem?

Wiem, że jest parę bad sectorów - wcześniejsze diagnozy w zakładce Error Scan mi to wykazały.
E2140@2.88 GHz | Pentagram Alpaya | GA-G31M-S2L | Asus 2400XT 256MB DDR3 | Kingston 2GB DDR2 800MHz | WD 320GB | Seagate 160GB | Samsung 10GB (staruszek :))) | LG GSA 4167B | LG GCE 8160B | Chieftec GPS-450W | Winfast TV 2000 XP Expert | Xbox 360 Premium

#4 Tobi

Tobi

    Uczestnik HotZlotu

  • Użytkownicy
  • 9477 postów

Napisano 15.06.2008 - 22:54

Z tego co pamiętam to używałeś kiedyś marnego zasilacza, możliwe że zostawił po sobie pamiątkę, a Chiefteca też można sprawdzić miernikiem, markowe nie są zwolnione od wad.

Wiem, że jest parę bad sectorów - wcześniejsze diagnozy w zakładce Error Scan mi to wykazały.

Zgraj jak najszybciej ważne dane, i na serwis, z szybkim zgrywaniem nie żartuje, niedawno w drugim kompie dysk mi mulił przeczułem że pada, włożyłem czysta DVD do napędu włączam Nero zwiecha, reset coś chrobocze w dysku, sys nie startuje, w końcu udało mi się go sprawdzić i pierwsze 4GB prawie całe czerwone od bad sectorów.
i5-2500K, SilentiumPC Fera, ASUS P8P67 R3, Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz CL9, ASUS EAH6850 DirectCU 1GB GDDR5, Accelero Mono Plus, Patriot Pyro 120GB, Pioneer DVR-212, Creative SB Audugy4, Corsair VX450, Fractal Define R4 Window White, Lamptron FCT

#5 maniekz

maniekz
  • Użytkownicy
  • 1972 postów

Napisano 15.06.2008 - 22:56

A, że tak zapytam w jakim trybie(transfer mode) hula dysiek ??
Menedżer urządzeń --> Kontrolery IDE/ATA/ATAPI --> Sata kontroler --> Właściwości

#6 leonxel

leonxel
  • Użytkownicy
  • 219 postów

Napisano 15.06.2008 - 23:05

Z tego co pamiętam to używałeś kiedyś marnego zasilacza, możliwe że zostawił po sobie pamiątkę, a Chiefteca też można sprawdzić miernikiem, markowe nie są zwolnione od wad.


Dokładnie miałem marny zasilacz. Wymieniłem miesiąc temu na Chiefteca. Samo zgranie danych zajmuje ok 30 min. Dawniej bylo to zaledwie ok 5 min.

W dniu 16.06.2008, o godzinie 0:05 został dopisany post przez leonxel

A tu mam dane z Menedżera urządzeń:
http://obrazkowo.pl/... ... r.png.html
E2140@2.88 GHz | Pentagram Alpaya | GA-G31M-S2L | Asus 2400XT 256MB DDR3 | Kingston 2GB DDR2 800MHz | WD 320GB | Seagate 160GB | Samsung 10GB (staruszek :))) | LG GSA 4167B | LG GCE 8160B | Chieftec GPS-450W | Winfast TV 2000 XP Expert | Xbox 360 Premium

#7 Tobi

Tobi

    Uczestnik HotZlotu

  • Użytkownicy
  • 9477 postów

Napisano 15.06.2008 - 23:38

A tu mam dane z Menedżera urządzeń:
http://obrazkowo.pl/....php?img=23827_ ... r.png.html

Właściwości i zakładka z kanałem na którym jest dysk, ale jak są bady to wina padającego dysku.
i5-2500K, SilentiumPC Fera, ASUS P8P67 R3, Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz CL9, ASUS EAH6850 DirectCU 1GB GDDR5, Accelero Mono Plus, Patriot Pyro 120GB, Pioneer DVR-212, Creative SB Audugy4, Corsair VX450, Fractal Define R4 Window White, Lamptron FCT

#8 leonxel

leonxel
  • Użytkownicy
  • 219 postów

Napisano 16.06.2008 - 14:55

A dysk działa w trybie transferu "DMA, jeżeli dostępne"

W dniu 16.06.2008, o godzinie 15:55 został dopisany post przez leonxel

Dysk mi "przyśpieszył" - tzn. działa normalnie po zrobieniu skanowania dysku na obecność błędów. Mój komputer-->dysk D-->właściwości-->Narzędzia-->sprawdź (tam gdzie jest opcja defragmentacji)
Moje pytanie brzmi: czy dysk mógł zwalniać po tym, jak często defragmentowałem obie partycje?
I czy mogę usunąć bad sectory - używając programu producenta - nie tracąc przy tym gwarancji?
E2140@2.88 GHz | Pentagram Alpaya | GA-G31M-S2L | Asus 2400XT 256MB DDR3 | Kingston 2GB DDR2 800MHz | WD 320GB | Seagate 160GB | Samsung 10GB (staruszek :))) | LG GSA 4167B | LG GCE 8160B | Chieftec GPS-450W | Winfast TV 2000 XP Expert | Xbox 360 Premium