Na komputerze mam zainstalowany Windows 7 i XP ale po włączeniu komputera nie mam opcji wyboru z którego systemu chce skorzystać i automatycznie ładuje mi sie Win7. Czy ta się to ustawić bez konieczności ponownej instalacji WinXP a potem Win7 by takie okno wyboru się pojawiało?
Wzorujesz się na poprzednim wpisie w boot.ini, tylko zmień lokalizację dysku i nazwę jaką na uważasz. Lub może pomoże (z pomocą płyty windows) komenda fixmbr oraz fixboot.
No właśnie, tam go nie ma. Trzeba go dodać, kopiujesz linijkę zawierającą ten kod, wklejasz zaraz pod tym i zmieniasz dane z np. Windows 7 na My Windows XP. Oczywiście jeszcze musisz zmienić lokalizację dysku (tam gdzie znajduje się xp)
robiłem to w Win7 tak że przy #1 nic nie zmieniałem. Natomiast WinXP mam zainstalowany na partycji D wiec zrobiłem to tak jak jest powyżej z tym że po ponownym uruchomieniu komputera mam okno wyboru ale gdy wybieram WinXP pojawia mi się jakiś błąd i cofa mnie z powrotem do wyboru systemu
działa ale jest jeden mały problem z instalacją sterowników np od mojej mobo bo automatycznie instalują się na C i nie można tego zmienic chcąc zainstalować je na innej partycji w tym wypadku D na której mam WinXP ;/