r   e   k   l   a   m   a

Zablokowany komputer - POLSKA POLICJA - 400zł

Wszystko, co dotyczy szeroko pojętego bezpieczeństwa, w szczególności walka z wirusami, spyware i adware.

Zablokowany komputer - POLSKA POLICJA - 400zł

Post przez page29 » 25.12.2012 (Wt) 16:38

Hej, od paru godzin mam problem związany z wirusem, który skutecznie zablokował mi kompa.

Chwilę po uruchomieniu na ekrania pojawia się nie dająca się zgasić plansza mówiąca o tym, że komputer został zablokowany (Polska Policja Cyberprzestępczość Department), a odblokowany zostanie dopiero po wpłaceniu 400zł.

Szukałem pomocy na innych forach/tematach/stronach, ale podane tam metody rozwiązania problemu niewiele dały, albo nie mogą zostać wprowadzone w życie, bo ów ekran pojawia się również przy uruchonieniu komputera w trybie awaryjnym. Z tego co się zorientowałem, to jest to chyba jakaś nowa wersja Wheelsofa...

No i jestem w kropce. Nie jestem zbyt biegły jeśli chodzi o te bardziej skomplikowane metody usunięcia wirusa, więc zanim coś namieszam "na własną rękę", wolałbym posłuchać rad od tych bardziej doświadczonych.

Będę BARDZO wdzięczny za pomoc.

PS. Win XP jako system - jeśli jest to w ogóle pomocne.

PS. Nie wiem jak obejść tablicę z komunikatem, aby wykonać potrzebne logi.
page29

Re: Zablokowany komputer - POLSKA POLICJA - 400zł

Post przez spandaupol » 25.12.2012 (Wt) 16:39

PS. Nie wiem jak obejść tablicę z komunikatem, aby wykonać potrzebne logi.

Wejdź w tryb awaryjny windows http://support.kaspersky.com/pl/faq/?qid=193238595 na zainfekowane konto i wykonaj skan OTL. Raporty podaj na forum
Nie sprawdzam logów HijackThis chyba że z jakiegoś powodu sam o takiego loga poproszę.
spandaupol
MODERATOR

Post przez page29 » 25.12.2012 (Wt) 17:09

Problem w tym, że i w trybie awaryjnym pojawia się ta nieszczęsna plansza.

Ale może coś robię źle, więc podam krok po kroku jak go uruchamiam (wiem, że to debilnie brzmi, ale może...):
1. F8 -> Tryb awaryjny [zwykły; bez obsługi sieci czy wierszem polecenia]
2. System operacyjny do uruchomienia - Windows XP Home Edition [do wyboru MS Windowsc Recover Console oraz opcja "do not select this (debugowanie włączone)"]
3. Ładuje się i na czarnym ekranie pojawia się tekst "Press esc to cancel loading SPTD.SYS" (nie robię nic)
4. Wybór użytkownika - loguję się na swój profil
5. Pojawia się komunikat - "System windows działa w trybie awaryjnym...", wciskam "Tak".

Na chwilę pojawia się pulpit i dalej wyskakuje info o zablokowanym koncie, którego nijak nie da się wyłączyć.
page29

Post przez deFco247 » 25.12.2012 (Wt) 17:17

Odłącz fizycznie komputer od internetu i wtedy uruchom system (możesz nawet normalnie).
Jeśli moje przypuszczenia się potwierdzą, to plansza nie powinna się pokazać i będziesz mógł wykonać logi i przenieść je na inny komputer do wysłania.
˙ɯɐʃod ǝıu ǝıqos oʇ nʞɹɐʞ ǝʃɐ ˙˙˙ɾƎ
deFco247

Post przez page29 » 25.12.2012 (Wt) 17:20

Niestety również i to nie działa :/
page29

Post przez spandaupol » 25.12.2012 (Wt) 17:23

Skoro tak pokaż raport OTLPE instrukcja http://www.fixitpc.pl/topic/4414-diagno ... h-windows/
Nie sprawdzam logów HijackThis chyba że z jakiegoś powodu sam o takiego loga poproszę.
spandaupol
MODERATOR

Reklama

Post przez Frog » 26.12.2012 (Śr) 0:10

Donna USA napisał(a):Hihihi, Polska Policja, super wirus. A jak ktoś w USA mieszka to biorą w dolarach?. Zejdźcie ludzie z tego archaicznego WindowsXP, to prawdziwy Ser Szwajcarski. Ostatni wirus jaki dostałam to chyba 12 lat temu. Na Windows Vista, Windows 7, Windows 8, jeszcze wirusa nie dostałam. Przyślijcie mi tego wirusa z ta Polską Policją, chce go zobaczyć!. :lol:

OT - kosz.
Żyjemy w zwariowanych czasach. Lot w Kosmos odbywa się coraz szybciej, jazda do biura coraz wolniej.
Charles Lindbergh
Frog
MODERATOR (Uczestnik HotZlotu)

Powrót do Bezpieczeństwo