Mam laptopa staruszka, Del D610. Ostatnimi czasy zwariował, a chciałabym jeszcze z niego korzystać, bo to w sumie był niezniszczalny sprzęt. Błędów jest kilka:
Od kiedy skończyło się to wsparcie dla XP, a ja podłączyłam do komputera nowy telefon z Androidem, system zwariował i ciągle pokazuje mi monit o tym, że oprogramowanie nie jest oryginalne.
Tak samo od tego czasu co któreś wyłączenie, wyskakuje niebieski ekran i powiadomienie o błędzie krytycznym.
Przy każdym włączeniu uruchamia mi się kreator dodawania nowego sprzętu, strony się wolno wczytują, ogólnie się wiesza, długo włącza lub wyłącza.
W ogóle od momentu, kiedy to wszystko zaczęło się tak psuć, komputer pokazuje jeszcze, że system jest nieoryginalny, a chyba jest, bo mam te wszystkie naklejki i zawsze wydawało mi się, że to oryginał. Komunikat o tej nieoryginalności pojawił się wtedy, kiedy instalowałam jakieś sterowniki od telefonu i zaczęły się te wszystkie błędy.
Plik zapisz jako fixlist.txt i umieść w tym samym katalogu co FRST Uruchom FRST klikasz Fix Raport z usuwania pokaż na forum. Następnie ponownie uruchom FRST klikasz Scan pokaż nowy raport FRST.txt na forum.
Chodzi o to aby plik FRST.exe oraz fixlist.txt znajdowały się w tym samym folderze. U Ciebie FRST.exe znajduje się w
C:\Documents and Settings\Dell\Moje dokumenty\Pobrane
więc zapisz fixlist.txt w tym samym folderze
C:\Documents and Settings\Dell\Moje dokumenty\Pobrane
następnie uruchom FRST.exe i klikasz Fix raport z tej operacji pokaż na forum. Następnie ponownie uruchom FRST klikasz Scan pokaż nowy raport FRST.txt na forum.
Uruchom Autoruns po zakończonym skanie przejdź do zakładki Logon i odhacz
Uruchom CCleanera przejdź do zakładki Opcje następnie Monitoring i odhacz
Kolejna rzecz
W linku który podałem pisze
Ty nie zaktualizujesz systemu ponieważ XP nie jest już wspierany. Twój system jest oryginalny.
CloseProcesses:
CreateRestorePoint:
HKU\S-1-5-21-1409082233-1364589140-1644491937-1003\...\Winlogon: [Shell]
Task: C:\WINDOWS\Tasks\Powiadomienie o zakończeniu obsługi systemu Microsoft Windows XP — co miesiąc.job => C:\WINDOWS\system32\xp_eos.exe
Task: C:\WINDOWS\Tasks\Powiadomienie o zakończeniu obsługi systemu Microsoft Windows XP — logowanie.job => C:\WINDOWS\system32\xp_eos.exe
EmptyTemp:
Plik zapisz jako fixlist.txt i umieść w tym samym katalogu co FRST Uruchom FRST klikasz Fix Raport z usuwania pokaż na forum.
Następnie idziesz Panel sterowania - Aplet Dodaj Usuń Programy, znajdź i odinstaluj.
Nie mam teraz dostępu do XP ale Uruchom Internet Explorer - Narzędzia - Windows Update - zmień ustawienia, wybierz opcje Powiadom mnie, ale nie pobieraj ani nie instaluj aktualizacji automatycznie. Zrestartuj komputer i zobacz czy nadal pojawia się komunikat o nieoryginalnym windows.
Remove WGA pobrałam, jakiś deep screen coś tam z Avasta mi to raz zablokował i przeniósł do kwarantanny, ale pobrałam jeszcze raz, uruchomiałam i po restarcie nie ma już tej informacji o nieoryginalności.
Klucz rejestru odszukałabym… ale nie umiem. Szukałam informacji jak, ale nic się z tego nie dowiedziałam.
O tych bibliotekach to mówił mi znajomy coś, bo to się posypało wtedy, jak zainstalowałam sterowniki do nowego telefonu, którego już nie mam.
Teraz po wichurach od 3 dni nie działa internet, podpinam więc tel jako modem i dzisiaj zaczęło mi wyskakiwać coś takiego: