Blue Screen i restet

Witam, mój problem jest następujący. Gdy załanczam komputer, w trakcie gdy ta niebieska diodka miga sobie z lewej do prawej (w systemie windows xp) robi mi sie na sekunde niebieski ekran. Cos tam pisze ale nie moge tego przeczytac bo zaraz mi sie resetuje komputer… i tak w kólko.

Generalnie problem jest wg. mnie poważny bo za pierwszym razem czyli jakis rok, pól roku temu gdy miałem ten sam problem za ktorymś razem wkońcu sie włączał. Miewam ten problem co jakiś czas ale zawsze sie samo naprawialo, a teraz nic, ciagly reset.

Bardzo prosze o pomoc.

zrób przywracanie systemu Windows

włóż płytkę z Windowsem, wejdź w BIOS ustaw w opcjach bootowanie jako main ‘boot from CD’, , i postępuj zgodnie z instrukcją wybierając ‘naprawę instalacji’

OT - kosz.

szyderca7 , popraw błędy i pisz używając polskich liter.

1. Po włączeniu komputer naciśnij przycisk ‘del’ (domyślnie aby wejsć w BIOS)

2. Poszukaj zakładki “BOOT” (w zależnosci od BIOSu, moze być np “BOOT Sequence”, lub w “BIOS features setup”

3. Znajdź “BOOT Device Priority” (lub podobne, np. “BOOT sequence”, “BOOT device”)

4. zmień “FIRST BOOT DEVICE” z HDD (lub HARD DRIVE) na CDROM (ew DVDROM)

5. Zapisz i zamknij (F10 powinno służyć za save and exit)

6. Komputer się zrestartuje i zamiast uruchamiania sięWindows będzie opcja wystartowania instalatora (możesz tu przeinstalować system bądź naprawić bieżącą instalację)

7. Po naprawie/reinstalacji wejdź ponownie w BIOS i ustaw Device Priority na HDD (w innym wypadku, za każdym razem gdy w napędzie znajdzie się płyta, zamiast startu Windowsa będzie pytało czy chcesz bootować z płyty)

Powodzenia!

tak rozumiem juz dziekuje, ale jeśli chce naprawic wyskakuje mi okienko konsoli.

Nie prosze o pełny katalog informacji o tym okienku tylko o możliwej komędzie ktora mogła by naprawi ten mój problem.

Reinstalacja systemu była by dla mnie jak wyrok :frowning:

http://support.microsoft.com/kb/314058/pl

Polecenie CHDSK odpowiada za naprawę i powinno dać radę.

czyli wpisujesz CHDSK C: /p

Zanim zaczniesz się bawić, a masz dostęp do bebechów kompa spróbuj wypiąć którąś z kości pamięci RAM - często one powodują BlueScreen. Jeśli więc masz dwie wypnij jedną i uruchom. Jeśli to nic nie da powtórz z drugą (jeśli masz więcej to próbuj pojedynczo).

dziekuje bardzo za pomoc i zabieram sie za robote