Dell a swiezy system OEM?

Witam,

Jest to moj pierwszy post na forum wiec witam wszystkich!

Potrzebuje porady na temat instalacji Windowsa XP Home EN na laptopie dell-a Inspiron 6000. Dokladnie padl HDD na ktoym byla partycja odzyskiwania systemu. Wymienilem go na nowy 160GB. Teraz proboje zainstalowac system i uzyc klucza z naklejki. Juz sciagnelem pare wersji systemu ale zadna nie akceptuje tego klucza przy instalacji. Strona dell-a mowi ze out of warranty takze za darmo nic od nich nie dostane. Do laptopa nie bylo zadnych CD.

Moze ma ktos .iso z takowym windowsem lub moze mnie naprowadzic jak sprawe rozwiazac :confused:

Ekspertem nie jestem więc napisze ze swojego doświadczenia…

Mam kilka komputerów Dell (D630, GX 280, Dimmension 2400)…

Musisz znaleźć kogoś kto ma też Della z taką samą naklejką i wziąć od niego płytkę z XP. Zadziała.

Tak już jest, że XP jest wrażliwy na klucze i rodzaj XP inaczej nie zadziała twój klucz z naklejki.

Jeśli masz ENG to pewnie laptopa masz ze stanów. Jeśli już masz po gwarancji to musisz kupić (jeśli chcesz).

W stanach kosztuje to 20$ i wg mnie 20$ to jest rozsądna cena za oryginalną płytkę

(tak wiem będzie to tylko płytka do tej licencji i nie użyjesz do innego komputera (chyba, że to Dell i ten sam XP).

Pamiętaj, że jeśli chcesz użyć swojego klucza musi to być DELL Windows XP HomeEditon

Jeśli dobrze pamiętam to Windowsy XP od Della nie wymagają klucza jeśli jest instalowany na Dellu.

Ja jak instalowałem na swoich kompach to nie trzeba było wklepać klucza (mam Dellowskie płytki z XP).

Dzieki za odpowiedz, DELL Windows XP HomeEditon - wyjasnilo sprawe! !!

Znalezlem obraz XP Home Dell OEM no i wlasnie jestem na etapie wgrywania sterownkow :smiley: i tak jak mowisz nie pytalo o klucz wogole. Teraz tylko zassam poprawki i zobacze jak WGA to potraktuje - moze bede musial wpisac klucz z naklejki zeby aktywowac ale wydaje mi sie ze tez pojdzie gladko.

Dzieki