Na wstępie wspomnę że, od dawna są problemy z hibernacją tzn: przeważnie przy wstawaniu miga na chwilę pulpit później jakiś bluescren (cały zapisany po angielsku) i komp się restartuje.
Ale prawdziwy problem to awaria systemu (najprawdopodobniej) po aktualizacji Avasta Free na początku stycznia. System uruchamiał się kilka godzin.
Avast (chyba) naklonował mi kart sieciowych 6TO4 i isatap{i tutaj jakaś kombinacja cyfr i liter} było ich kilkadziesiąt. Po wywaleniu avasta większość zniknęła ale kilka zostało. Nie pamiętam czy wcześniej były te karty. Teraz je wywaliłem. Oprócz tego jest jedna sieciówka z płyty gł. i modem USB (włączone).
Wcześniej przez kilka miesięcy avast działał poprawnie.
Avasta wywaliłem w trybie awaryjnym tym narzędziem do wywalania avasta ;). System startuje się ale trochę za długo od momentu wybrania konta do logowania.
W trybie awaryjnym wchodzę na wszystkie konta w systemie ale w trybie normalnym już tylko jako admin - wyświetla się problem z usługą powiadamiania o zdarzeniach systemowych i zwykłego usera stopuje.
Oto kilka usług które mają ustawione uruchamianie automatyczne ale nie działają plus błędy jakie wyskakują przy próbie uruchomienia ręcznego:
Agent zasad IPsec ____ 10107 wywołanie syst. które nie powinno nigdy zawieść, nie powiodło się
usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych ____ cały czas jest w trakcie uruchamiania
klient DHCP ____ cały czas jest w trakcie uruchamiania
Klient DNS ____ 10107 wywołanie syst. które nie powinno nigdy zawieść, nie powiodło się
Dziennik zdarzeń systemu - ____ 1747 usługa uwierzytelniania jest nieznana
Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP ____ 1364 pakiet uwierzytelniania jest nieznany
Aplikacja modelu COM+ ____ 1068 uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się.
Rozpoznawanie lokalizacji w sieci ____ 1073741502
Przy ikonie sieci na dolnej belce wyskakuje chmurka: uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się.
Nie działa też Pomoc i obsługa techniczna.
Nie mam też gadżetów na sibebarze (tylko małe wąskie prostokąty) i Tlen niby startuje się ale po najechaniu kursorem na główki na dolnym pasku to znikają.
Programy generalnie uruchamiają się np.: Wiedźmin ;).
Najważniejszy jest net reszta potem. Ma ktoś jakiś pomysł?
Może zmienić w konfiguracji uruchamianie na selektywne i tam jest jakaś taka opcja “Użyj oryginalnej konfiguracji rozruchu” ?
Mój system: Vista Home Premium 32b SP1 + neostrada jeśli to może mieć jakieś znaczenie
Nie mam punktów przywracania systemu i instalki Visty “pod ręką”.
Teraz z netu korzystam gościnnie więc proszę moderatorów o wyrozumiałość.
Zrobiłem jakiegoś loga ale pewnie się nie przyda
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4
Ostatni wpis w ntbtlog.txt