Witam, mam wielki problem! miałem 3 partycje… jedna ratunkowa z Vistą… druga Ext4 z Ubuntu 9.10… trzecia chyba Ntfs… postanowiłem sformatować tą ostatnią… w tym celu ściągnąłem sobie gParted za pomocą Centrum Oprogramowania Ubuntu (o dziwo nie było w systemie)… wszystko fajnie… tylko coś tam jej sformatować nie chciał (prawdopodobnie dlatego że jej nie odmontowałem)… ale nie zorientowałem się jeszcze że jej nie odmontowałem i tak sobie wszedłem w GParted w zakładkę Urządzenie… i tam chyba kliknąłem niechcący “utwórz tablicę partycji”… nagle z tych 3 partycji zrobiła się jedna! a właściwie żadna bo całość jest nieprzydzielona! więc po prostu nie zaakceptowałem zmiany (nie zaptaszkowałem) i wyszedłem z GParted… odpaliłem znów GParted… patrze a tam nadal nieprzydzielone!! po restarcie systemu… mam tylko błąd GRUB’a! odpaliłem kompa z płytki Windowsa i on tez widzi całość jako nieprzydzielone! Pomocy!! jak odzyskać te wszystkie dane głównie chodzi o tą partycję “RESCUE Windows” oraz partycję z Ext4… bo na tej ostatniej to tam nic nie było… ale najlepiej byłoby przywrócić wszystkie partycje tak jak były łącznie z danymi! co zrobić? Pomocy!!
Prawdopodobnie zmiany zostały wykonane, prawidłowo powinieneś wybrać z menu cofnij ostatnie operacje. Chyba nie pozostanie Ci nic innego jak próbować odzyskać pliki, np. przy pomocy programu TestDisk.
Tu masz kilkuczęściowy videoporadnik, z tego co widzę używana tam jest specjalistyczna dysrtrybucja Recovery Is Possible , jednak czy uda się przywrócić partycję recovery to nie jestem na 100% ale obejrzyj poradnik lub skonsultuj się jeszcze z kimś kto miał do czynienia z odzyskiwaniem plików, ja Ci nic nie poradzę, ponieważ nie mam w tym doświadczenia i nie chcę Cię narażać na dodatkowe straty i problemy. Tu masz jeszcze poradnik jak używać TestDisk, najlepiej w LiveCD aby dysk nie był używany w celu nie nadpisywania plików http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/in … pic=2948.0
Co do partycji Recovery to podpowiem tylko tyle, że albo musisz iść do serwisu żeby Ci wgrali na nowo system, jeśli nie masz płytek RecoveryDVD lub prosić producenta o dostarczenie płyt RecveryDVD. Ewentualnie pożycz od kogoś płytę z Windowsem w tej samej wersji, na którą masz licencję, zainstaluj i aktywuj system na kluczu, który masz na twojej naklejce na komputerze.
Hmm… czyli ten TestDisk działa na takiej zasadzie że odzyskuje partycję… więc nie potrzebuję podłączać do tego laptopa dysku zewnętrznego żeby skopiował na na niego odzyskane pliki?
Z tego co widziałem na filmikach to tak, odzyskuje zarówno całe partycje jak i pojedyncze pliki Najważniejsze żebyś ich nie nadpisał, czyli staraj się nie używać w ogóle tego dysku i dlatego zalecane jest używanie LiveCD, które korzysta z RAMu
Dziękuję Ci bardzo za podesłanie tego tutoriala… odzyskałem wszystkie partycje łącznie z danymi! (za pomocą RIP Linux wypalonego na płytkę i programu testdisk)