Cześć wszystkim
Wiem, że takich tematów powstało od groma(sam przeczytałem blisko 50), wiem także, że ile ludzi tyle opinii. Tak więc chciałbym się was poradzić osobiście.
Czytałem sporo o językach, wadach i zaletach przy czym każdy pisał swoje opinie w sposób subiektywny nierzadko zdarzali się fanboy’e poszczególnych języków i robiło się z tego zamieszanie.
Moim największym problemem jest to, że nie wiem co dokładnie chciałbym robić, z początku nastawiłem się na tworzenie gier, ale po przeczytaniu tego tematu:
http://forum.warsztat.gd/index.php?topic=23657.0
zacząłem mieć wątpliwości czy to ma sens, rynek gier w Polsce wg. ludzi wypowiadających się w tym temacie nie wygląda zbyt różowo(temat z 2011r.) i chyba nie wiele zmieniło się do tej pory.
Patrze tutaj przede wszystkim na rynek pracy(nie chodzi o wysokość zarobków, tylko by znaleźć pracę w ogóle wtedy najłatwiej będzie mi się rozwinąć.
Tak czy inaczej wybrałem sobie 2 języki które mnie interesują(C++, Python). W zasadzie wychodzi na to, że język to tylko narzędzie, przy pomocy którego uczę się programować, a kiedy nauczę się już programować, język stanie się drugą kategorią.
Z tego co wyczytałem największe możliwości ma tutaj niskopoziomowy C++
można w nim pisać wiele rzeczy, a skoro ja nie wiem dokładnie co chce robić to jego uniwersalizm powinien być dla mnie atutem, jeżeli chodzi o książki to wszyscy polecają Pana Grębosza: “Symfonia C++”. Jedyna zła opinia jaką przeczytałem o symfonii:
“Dla mnie Grębosz od zawsze kojarzył się z rakiem developerskim. Przyzwyczaja młodych programistów do zbyt łatwych tłumaczeń, często pomija ważne kwestie względem “lepszego” tłumaczenia. A potem jak przychodzi co do czego i każesz danej osobie znaleźć rozwiązanie na stacku/w dokumentacji to zaraz się poddają “bo nie jest łatwo wytłumaczone”. Ja rozumiem że trzeba wytłumaczyć pojęcie pętli, klasy, boolean’ów, przyzwyczaić kogoś do semantyki… ale kurcze, nie należy cały czas prowadzić kogoś “za rączkę”, bo to nie tylko rozleniwia ale i nic nie uczy. Programowanie tak samo jak matematykę trzeba przyswoić i nauczyć się myśleć logicznie, a nie kuć na pamięć/ogarniać tylko teorię. (zresztą, często osoby po Gręboszu nie mogą przestawić się na CamelCase i ang nazwy zmiennych/funkcji/klas/obiektów)”
Oczywiście nie znając tematu ciężko mi się do tego odnieść, może wy to zrobicie?
Wiele osób pisało też jakoby programowanie w C++ otwierało drogę do wszystkich innych języków znaczy, że rzekomo łatwo przejść z C++ na jakiś inny choćby na JAVE co też jest oczywiście plusem.
Wad ma stosunkowo niewiele z tego co czytałem, przy czym jedna mnie w pewien sposób zniechęca a mianowicie, że trzeba naprawdę sporo nauki, aby napisać coś PRZYDATNEGO, że w C++ trzeba się martwić o wiele rzeczy(zarządzanie pamięcią? bodajże) w porównaniu do języków “wyższego poziomu” np. właśnie Python. Wiem, że dobrze by było umieć trudniejsze rzeczy, ale staram się myśleć konstruktywnie, że może sobie na początku nie poradzę z trudniejszymi rzeczami, nie chciałbym się zniechęcić.
Natomiast Python’a wybrałem sobie za łatwą składnie i za cudną ikonkę ;). Z mojego punktu widzenia to wygląda tak, że skoro każdy język programowania uczy programować(w odpowiednim paradygmacie) to po co wybierać sobie jako pierwszy język taki, który ma trudną składnie? W Pythonie też można ponoć pisać gierki. Przy czym nie słyszałem, aby ktoś polecał na jego temat jakąś dobrą książkę. I jakoś nie widzę aby było dużo ofert pracy dla “Pythoniarzy” niby wszyscy radzą, aby wstrzelać się w “niszę”, bo to później zaprocentuje, ale skoro jest mało ofert w danym języku to chyba pracodawca będzie trzymał takiego człowieka za przysłowiowe “jaja” skoro wie, że i tak weźmie tę pracę bo innej nie znajdzie.
Tak więc gdyby zebrać to do “kupy”.
- Co można ciekawego robić w C++/Pythonie poza robieniem gier?(lub czy to jest rzeczywiście takie trudne jak napisali to panowie w podanym przeze mnie linku?)
- Który z tych języków zapewni mi szybszy start na rynku pracy?(wysokość pensji nie ma znaczenia)
- Z czym można połączyć te języki? (np. do HTML’a pasuje css, javascript itd.)
Dziękuję za dobrnięcie do końca i pozdrawiam