Kilka pytań dotyczących ubuntu

Witam!

1. Czy wie ktoś jak wyłączyć powiadomienie przy włączaniu chroma z prośbą o hasła? Jest to coś w stylu :“proszę wprowadzić hasło aby odblokować bazę kluczy konta”

dodam że “rm ~/.gnome2/keyrings/ -r” nie działa :confused:

1. Dlaczego zawsze po hibernacji nie wykrywa mi karty wifi a czasem w ogóle nie chce się włączyć? To chyba wynika z tego że mój swap ma 2GB a ja mam 5GB RAM tak? A więc jak zmniejszyć trochę sda1 i wrzucić na koniec 5GB swapu?

2. Mam taki układ partycji: Link do zdjęcia układu partycji

Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System

/dev/sda1 * 2048 84080639 42039296 83 Linux

/dev/sda3 84082381 488396799 202157209+ f W95 Rozsz. (LBA)

/dev/sda5 84082383 437194799 176556208+ 7 HPFS/NTFS/exFAT

/dev/sda6 437196800 484392959 23598080 83 Linux

/dev/sda7 484395008 488396799 2000896 82 Linux swap / Solaris

stanek@stanek:~$

I chcę żeby partycja sda5 (ntfs) była automatycznie montowana, a partycję sda6 sformatować i przenieść na nią /home. Jak takie coś zrobić?

1. Czy to normalne że przy 5GB ram DDR3, intel i3, dysku 250GB sata i grafice zintegrowanej ubuntu się zacinało?

2. Jak wyłączyć te jakies reklamy i płate aplikacje w centrum oprogramowania?

1. zależy jaka to grafika, jak stary syf to może ciąć.

intel hd graphics

:arrow: Zamykasz przeglądarkę.

:arrow: W terminalu wykonujesz komendę:

sudo rm ~/.gnome2/keyrings/ -r

:arrow: Uruchamiasz ponownie komputer.

:arrow: Uruchamiasz przeglądarkę. Jak zapyta o stworzenie nowej bazy kluczy to nie wpisujesz żadnego hasła. Zatwierdzasz komunikat ostrzegający o niezabezpieczonej bazie kluczy.

Poczytaj na temat zmiany rozmiaru partycji i montowania.

Robie tak ale pojawia się:

rm: nie można usunąć `/home/stanek/.gnome2/keyrings/': Nie ma takiego pliku ani katalogu

Katalog .gnome2 zawiera tylko

drwx------ 2 stanek stanek 4096 mar 11 08:12 accels

-rw-rw-r-- 1 stanek stanek 3083 mar 11 20:55 gnome-commander

-rw-rw-r-- 1 stanek stanek 298 mar 11 20:55 gnome-commander-size

drwxr-xr-x 2 stanek stanek 4096 mar 10 18:34 nautilus-scripts

Czyli musisz utworzyć nową bazę kluczy, pozostawić puste hasło. :wink:

Po co tutaj “sudo”? To są pliki użytkownika - prawa roota są zbędne.

Ok, dzięki już se poradziłem :slight_smile:

Niektóre pliki w folderze użytkownika są zabezpieczone przez roota. Ja nie mam Ubuntu ani gnome to nie będę nic pisał już tu.

Dziwne … w katalogu domowym użytkownika nie ma prawa mieć nikt inny prawa do zapisu oprócz użytkownika:

Jedynym katalogiem, którego właścicielem jest root jest katalog nadrzędny względem katalogu użytkownika:

No niestety utworzenie nowej bazy i pozostawienie pustego hasla nic nie dało. Jakies inne propozycje?

A jeśli to jest Ubuntu 12.10, to może:

rm -r ~/.local/share/keyrings/

Poza tym, można odpalić też Seahorse i porobić nim porządki, tj. poustawiać puste hasła (Hasła: Logowanie czy jakoś tak).

Usunęło i kazało podać nowe hasło to dałem puste, ale dalej przy właczaniu chroma musze podawać te stare hasło :confused:

Ale w jaki sposób jak tam nic nie ma?

Usunęło i kazało podać nowe hasło to dałem puste, ale dalej przy właczaniu chroma musze podawać te stare hasło :confused:

Ale w jaki sposób jak tam nic nie ma?

http://imageshack.us/photo/my-images/68 … 13095.png/

Wyłącz Gnome Keyring z autostartu, powinno pomóc.

Jeśli chcesz powiększyć swap bez ingerowania w partycje, stwórz swap jako plik wymiany na partycji systemowej lub dowolnej innej :arrow: http://www.dobreprogramy.pl/roobal/Inst … 20822.html

sudo su

cp -v /etc/fstab /etc/fstab.backup

echo "/dev/sda5 /mnt/windows ntfs-3g defaults,rw 0 0" >> /etc/fstab
sudo su

mount /dev/sda6 /mnt

cp -prfv /home/* /mnt

umount /mnt

echo "/dev/sda6 /home ext4 defaults 0 0" >> /etc/fstab

Partycję, która była montowana w /home możesz usunąć, bądź sformatować.

Roobal dzięki bardzo :slight_smile: Wyłaczyłem “Agent hasła GPG” , “Agent kluczy SSH”, “Poicy Kit…” “przechowalnia certyfikatów i kluczy” “usługa przechowywania haseł”

ale powiadomienie nadal wyskakuje