Hej,
mam kilka pytań dotyczących programowania w Visual Studio C#.
- W jaki sposób mogę zmienić wygląd standardowego kształtu komponentu Form ? Chciałbym aby był on nieregularny np. w kształcie jabłka, albo czegoś innego.
Czy podobnie można zrobić z przyciskami - czy jak wstawię Buttona, to dla niego inaczej zmienia się kształt ?
-
W jaki sposób przekazywać wartości zmiennych z jednej formy do innej np. Form1 do Form2 i na odwrót ?
-
Zastanawiam się nad ideą połączenia z bazą danych MySql - wiem jak się połączyć.
Chodzi o to czy w przypadku zapytania np. Select - za każdym razem łączyć się z bazą i rozłączać, czy może połączyć się z bazą i w jakiś sposób utrzymywać połączenie do zakończenia działania programu ?
Zapytań do bazy danych będzie dużo - użytkownik aby wysłać zapytanie będzie przyciskał button np. wyślij.
Jak zrealizować w takim razie połączenie z bazą i jak przechwycić sytuację, w której będę próbował wysłać jakąś komendę (zapytanie np. select ) a okaże się, że jest brak połączenia z bazą ?
Czy za każdym razem będę musiał obejmować blok kodem try i catch - czy może zrobić to jakoś inaczej (np. funkcję, albo coś) ???
Z góry dziękuję za pomoc