Od pewnego czasu (dzień, dwa) komputer nie przechodzi mi w tryb uśpienia. Klikam w Uśpienie w menu start, wyłączają się peryferia (monitor, mysz, klawiatura), a cała reszta nadal chodzi. Nie mogę wznowić pracy komputera, jedynie reset pomaga. Próbowałem już chyba wszystkiego:
-
sprawdzenie ACPI w BIOSie (ustawione było i jest S3, zmieniałem też na S1 i efekt identyczny)
-
aktualizowałem BIOS
-
przywracałem system do stanu sprzed kilku dni kiedy na pewno tryb uśpienia działał
-
odinstalowałem aktualizacje, które instalowane były w czasie ostatnich kilku dni
-
aktualizowałem sterowniki (grafika, karta sieciowa)
-
zmieniałem ustawienia w zarządzaniu energią
Przez ostatnich kilka dni nic nie było instalowane poza automatycznymi aktualizacjami ani nie były zmieniane żadne ustawienia.
System: Windows 7 Pro Pl x64 z MSDN:AA
Płyta główna: Gigabyte GA-P35-DS3R
– Dodane 15.04.2010 (Cz) 12:20 –
Winowajca znaleziony. Zorientowałem się, że w ostatnim czasie poza aktualizacjami windowsa aktualizowałem też ESET SmartSecurity z 4.0 do 4.2. W Menadżerze urządzeń widnieje dodatkowa karta sieciowa (widoczna w trybie awaryjnym) - Realtec PCIe GBE Family Controller - Eset Personal Firewall Miniport. Po jej wyłączeniu tryb uśpienia działa prawidłowo, ale nie działa sieć. Problem zgłoszony do pomocy technicznej ESETu i czekam na odpowiedź. Jeśli temat nie zostanie zamknięty, to poinformuję jak się zakończyło. Może się przyda potomnym.