Mam pytanie, jak można pobrać tekst za pomocą funkcji GET? Obecnie zrobilem bez tej funkcji ale dane z bazy mam w pasku url a chciałbym na stronie, czyli kliknę na artykuł xxx i otwiera mi sie w nowej stronie tekst z bazy a nie w pasku url.
Tu podaje link do zrzutu jak mam aktualnie. Gdzie widać, że tekst mam w pasku url.
Podam kod:
$query = "SELECT id_art, Tytul, Artykul, Autor FROM articles";
if ($result = $mysqli-query($query)) {
while ($row = $result-fetch_assoc()) {
$id_art = $row['id_art'];
$Tytul = $row['Tytul'];
$Artykul = $row['Artykul'];
$Autor = $row['Autor'];
print "
$Tytul";
print "
$Autor";
}
}
[/code]
Też zmieniałem zapytanie na takie:
[code] $query = “SELECT id_art, Tytul, Artykul, Autor FROM articles where id_art = '”.$_GET[‘id_art’]."’ ";
i zmieniłem w pętli na:
Sprawdź też po drodze czy pobierane dane przez GET są poprawne. Ja bym raczej stosował w pętli odpowiednik z bazy, czyli w tym wypadku $row[‘Tytul’], by uniknąć zbędnego zamieszania.
Czy tobie się coś nie miesza? Bo mi się miesza jak to czytam.
W tablicy $_GET jest to, co jest podane w pasku adresu po znaku zapytania. Jeżeli masz “article.php?Tytul=Ala+ma+kota”, co w $_GET[‘Tytul’] będziesz miał “Ala ma kota”, ale jeżeli w adresie zamiast ‘Tytul’ będzie ‘id_art’, to program nie domyśli się, że tobie chodziło o co innego.
Pytanie konkursowe: co się stanie, jeżeli wpiszesz w adresie “article.php?id_art=0%3B%20drop%20table%20articles%3B–”