PROBLEM! komputer sie zacina

od pewnego czasu mam problem :frowning: . mam windows 7 professional w pewnym momenccie uzytkowania wyskakuje ekran smierci i komp zacina sie . nic nie mozna zrobic tylko wylaczyc kompa na ostro. najczesciej zacina sie przed uruchomieniem jakiegos programu(gdy jestem w pulpicie), w trakcie uzywania lub przy uruchamianiu. POMOCY! !!

Podaj dokładne parametry i czy to PeCet czy laptop

Wszystko wskazuje na to, że masz totalny „syf” w komputerze.

Proponowałbym gruntowne czyszczenie komputera programami do tego przeznaczonymi a które znajdziesz na „dobrych programach” w dziale Programy > Narzędzia > Narzędzia systemowe.

Zapewne też dyski proszą się o defragmentacje. Programy do tego przeznaczone znajdziesz w dziale Programy > Narzędzia > Defragmentatory plików.

Oczywiście przydałoby się – a właściwie to zaleca się w takich przypadkach zaktualizować sterowniki do karty graficznej. Nie wiem jaką kartę graficzną posiadasz wiec konkretnego linku Ci nie podam ale jeżeli posiadasz kartę ze stajni Nvidia to proszę http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

windows 7 (64bit)

Pecet hp pavilion elite m9500f

8GB RAM

procesor AMD Phenom 9750 Quad-Core 2.4 GHz Processor

grafika NVIDIA GeForce 9500 GS

płyta główna MSI MS-7548 (Aspen)

no zgadzam się format albo defragmentacja powinna pomóc

mozesz podac jakies dobre sterowniki do tej karty graficznej?

Dodane 29.12.2011 (Cz) 14:05

ja wlasnie wgralem sterowniki(najnowsze) do karty tydzien przed pojawieniem sie problemu.

zastosuje sie do tego i zobaczymy czy cos sie zmieni. Dzieki.

Najnowsze sterowniki to: GeForce 285.62 Driver

Wersja: 285.62 WHQL

Data wydania: 2011.10.24

System operacyjny: Windows Vista 64-bit, Windows 7 64-bit

Język: Polski

Rozmiar pliku: 188 MB

Zrobilem to wszystko i nie pomoglo dalej sie zacina. nie wiecie co by to moglo byc?

Rozumiem, że:

1. Wyczyściłeś komputer ze śmieci jakimś programem, – jakim?

2. Wyczyściłeś komputer z pustych kluczy rejestru jakimś programem, - jakim?

3. Przeprowadziłeś defragmentacje partycji jakimś programem, - jakim?

4. Pobierz ten program (lub inny – wedle uznania): http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windo … ree/308731 zaktualizuje Ci sam wszystkie sterowniki zainstalowane na Twoim komputerze. Osobiście polecam Drivers Geniusz Professional – jeden z najlepszych (jak nie najlepszy) program do wyszukiwania i aktualizacji sterowników zainstalowanych w naszym komputerze.

5. Przeprowadź diagnostykę kości pamięci Ram (AIDA32 EVEREST etc.) – czy są w 100% sprawne.

6. Sprawdź. Menadżer Zadań -> Procesy, co przy uruchamianiu jakiejś aplikacji najbardziej pożera Ci CPU.

7. Rozumiem, że posiadasz jakiś program Antywirusowy działający cały czas w tle, – jaki to program?

8. Przeprowadź pełną diagnostykę systemu + czyszczenie + zaobserwuj, co przy uruchamianiu jakiejś aplikacji najbardziej pożera Ci CPU i daj informacje o wynikach.

użyłem programu tune up utilities i zrobiłem wszystko co było przez niego zalecane.

przeprowadziłem tez diagnostykę pamięci RAM- wszystko w porządku

posiadam avasta bezpłatna licencja

co do reszty jeszcze nie zrobiłem dzięki za podpowiedzi zastosuje się a o wynikach poinformuje w najbliższym czasie.

Skoro masz Avasta, lepiej przeskanuj system doktorem web curelt, bo dla mnie avast to jest jedno wielkie g*wno, a nie antywirus. Ja już raz zaufałem temu antywirusowi i już nigdy więcej mu nie zaufam, bo mało tego, że przez niego miałem zawirusowany system, to jeszcze tak genialnie mi go odwirusował, że Windows zaliczył crash’a i musiałem reinstalować system, tak więc radzę Ci wywalić ten badziew i wgrać choćby nawet Microsoft Security Essentials, bo on już z pewnością będzie lepszy. Najlepszym wyjściem byłoby wykupić licencję na KIS. Co prawda wybulisz te ponad 100 złotych, ale przynajmniej będziesz miał porządną ochronę.

przeskanowalem programem emsisoft anti-malware guard wykrylo pare infekcji. Zobaczymy co bedzie dalej… A jakie programy antywirusowe polecacie oprocz kasperskiego(moga byc platne)? Kaspersky strasznie zmula kompa :-(.

Dodane 02.01.2012 (Pn) 21:33

nic nie pomoglo :frowning: teraz jeszcze bardziej go szlak trafia(czesciej). Widze ze najlepszym (i jedynym) sposobem rozwiazania problemu bedzie wgranie windows na nowo.Orietujecie sie moze mozna zainstalowac bez formatowania dysku :?: ? wydaje mi sie ze tak ale nie jestem pewien? chyba ze jeszcze wyczyscilbym plyte ale nie wydaje mi sie ze to cos da.

Jest sposób, ale on raczej nie przyspieszy systemu, bo jego zadaniem jest tylko nadpisać pliki systemowe. Robi się to tak, że po załadowaniu plików przez instalatora po wciśnięciu dowolnego klawisza wciskasz enter, potem F8 i R. Drugi sposób, bardziej sensowny jest taki, że po F8 wciskasz esc i wybierasz pozostaw system plików nienaruszony(bez zmian), wciskasz enter i potwierdzasz chęć kontynuowania. Ta opcja spowoduje ponowne wgranie systemu tak jak przy formacie, ale pozostaje folder Documents and Settings i zostaje folder Windows, którego nazwa zostaje zmieniona przez instalatora na Windows.old, dzięki czemu można sobie przekopiować konta mailowe razem z korespondencją, ulobione z przeglądarki itp. Co do dokumentów tekstowych i innych plików, to chyba też powinne zostać zachowane, ale nie jestem tak do końca pewien.

Dodane 02.01.2012 (Pn) 21:50

Co do antywirusa, wydaje mi się, że mógłbyś Eset Smart Security jest warty uwagi. Sam go mam na drugim kompie i nie narzekam. Ewentualnie zostaje jeszcze G-data, ale na jego temat nie będę się wypowiadać, bo nie miałem okazji testować, ale z tego co słyszałem ludzie sobie go chwalą.

a co jesli mam dysk podzielony na partycje? jak juz to bede musial tylko sformatowac partycje systemowa tak? reszta pozostanie bez zmian?

Dokładnie.

Przede wszystkim podaj kod błędu stop,jaki pojawia się na ekranie.

Zrób też odczyt S.M.A.R.T dysku twardego,np.programem HDtune.

dzięki.

sprawdziłem tez temp. przez program HWiNFO przy uruchomionej grze wiedźmin 2. żaden parametr nie przekraczał max.

Dodane 05.01.2012 (Cz) 16:20

taraz to calkiem mi wysiadl(zasilacz) komputer nie wlacza sie, dioda sie nie swieci ze jest prad. mam pytanie czy moge podlaczyc zasilacz (mam taki)FELL III 350 ATX do mojego kompa czy nic sie nie stanie i czy tak moge? oczywiscie nie na dluzsza mete tylko na chwile? jeszcze raz podam parametry:

Pecet hp pavilion elite m9500f

8GB RAM

procesor AMD Phenom 9750 Quad-Core 2.4 GHz Processor

grafika NVIDIA GeForce 9500 GS(512MB)

płyta główna MSI MS-7548 (Aspen)

Dodane 07.01.2012 (So) 16:54

podmienilem zasilacz i jest m.in. taki blad:Ładowanie sterownika \SystemRoot\SysWow64\Drivers\GEARAspiWDM.sys zostało zablokowane z powodu niezgodności z tym systemem. Skontaktuj się z dostawcą oprogramowania w celu uzyskania zgodnej wersji sterownika.