1024MB + 256MB = OK, samo 1024MB = zwiecha


(Mass9595) #1

Witam, miałem w kompie 2 kości ram 1024 MB Kingmax i 256MB Veritech. Sprzedałem te 256MB bo myślałem że są nie potrzebne, a tu zonk :evil: każda gra przy wczytywaniu łapie zawieche tzn. cały komp staje. Po włożeniu tych głupich 256MB chula wszystko. Dlaczego tak jest? Jest jakaś rada na to :?:


(Cosik Ktosik) #2

Zresetuj bios: viewtopic.php?f=7&t=267235

Załaduj w ustawienia zoptymalizowane. Jakie to dokładnie pamięci i jaka płyta główna?


(Mass9595) #3

Pamięci DDR 400Mhz a płyta Asus A7V600-x biore się do pracy :stuck_out_tongue:


(Cosik Ktosik) #4

Skoro to chipset KT600 oraz pamięci DDR400, to w włóż tylko tą właściwą pamięć i ustaw ręcznie w biosie pamięć na DDR400.


(Mass9595) #5

Zrobiłem jak kazałeś i dalej to samo. Ustawiłem taktowanie pamięci na 333 i o dziwo wszystko działa , ale komp muli :evil: Jakieś rady :?:


(Cosik Ktosik) #6

A procesor jest na jakiej szynie? Może to wina systemu (zwiększ plik stronicowania)?

Dziwne, bo teoretycznie, gdy 1024+256 były razem to pamięć i tak musiała chodzić na DDR333 (z automatu musiała być spowolniona).


(Mass9595) #7

Zwiększyłem plik stronicowania i to samo. Procek to AMD Athlon Xp 2400+ . Czyli pozostaje mi tylko DDR333?


(Cosik Ktosik) #8

Raczej tak. Dwie pamięci i tak zwalniały do DDR333 (a jak ta 256 nie była DDR400 to zwalniały jeszcze bardziej). Zrób jeszcze optymalizację systemu: viewtopic.php?t=76580


(Mass9595) #9

Ale ta 256MB była DDR400 :evil: