2 komputery stacjonarne, tylko na jednym jest internet


(diver7) #1

Witam.

Posiadam internet Neostrada 1mb. Do tego mam 2 komputery stacjonarne (oba na systamie XP).

Oba komputery mają karty sieciowe pod PCI Edimax (żaden nie ma zintegrowanej karty sieciowej).

Mam router Planet ADE-4400.

Wszystko skonfigurowałem poprzez połączenie lokalne i na jednym kompie jest internet na drugim nie ma.

Nie wiem czy to jest wina komputera czy tego routera czy może problem leży gdzie indziej... Nie mam pojęcia.

Proszę o pomoc.


(flaszer) #2

W zasadzie tu nic nie trzeba kombinować. Po prostu podpinasz komputery pod router do odpowiednich portów LAN i wszystko powinno grac. Napisz co konfigurowałeś w połączeniu lokalnym?


(diver7) #3

W połączeniu lokalnym zasadniczo nic nie konfigurowałem tylko wpisałem login i hasło. Reszte zostawiłem na domyslnych ustawieniach (tak pisało w instrukcji żeby zostawić), podłanczam za pomocą kabla drugi komputer... no i nic więcej się nie dzieje... Neta na drugim nie ma.


(LonngerM) #4

Sprawdź ustawienia kart sieciowych - możliwe, że są tam wpisane jakieś adresy (bądź ich nie ma) co koliduje z ustawieniami rutera


(KaisuM) #5

A może tryb działania routera jest niepoprawny.

Po polsku: brama/router

JAK TO SPRAWDZIĆ?

Z prądu odłączamy urządzenia. Uruchamiamy planeta. Uruchamiamy komputer na którym nie było internetu. Sprawdzamy czy teraz jest internet.

Jeżeli pojawił się internet - to mamy wybrany zły tryb sieci.

//Proszę poprawić mnie, jeśli coś źle pisze.


(Pilzkrzysztof) #6

Piszesz ze w polaczeniu sieciowym konfigurowales login i haslo? a ja mowie, nic takiego nie konfigurujesz w polaczeniu sieciowym, Login i haslo oraz inne parametry sieci konfigurujesz na routerze i tyle -> podpinasz kable do routera w porty lan a drugie konce do kompow. tyle