2 procesy explorer.exe w menedżerze zadań

Dziś zauważyłem, że mam dwa takie procesy. Ale nie cały czas. Po włączeniu komputera jest normalnie jeden proces explorer.exe. Na pasku zadań mam przypięte skróty do partycji. Po klikaniu w nie i otwieraniu różnych folderów też jest 1 proces. Nie mam włączonej opcji uruchamiania folderów w osobnych procesach. Do paska mam też przypiętego eksploratora, tylko że przerobiłem go sobie, żeby prowadził do Mojego Komputera zamiast do Bibliotek wg tej porady: https://www.benchmark.pl/testy_i_recenz … /9677.html .

Ten dodatkowy proces pojawia się właśnie po włączeniu tego eksploratora z paska (jak na razie nie zauważyłem, żeby pojawiał się po włączeniu czegoś innego). Po wyłączeniu okienka Mój komputer, które się pojawia po wciśnięciu tego eksploratora proces jest w menedżerze i znika po dłuższej chwili. Oba procesy prowadzą do tej samej lokalizacji. Kiedy używam opcji “zakończ proces” (gdy oba są włączone) do tego dodatkowego procesu to otwarte okienko Mój komputer znika. Z racji tego, że przy zamknięciu “Mojego komputera” proces znika z opóźnieniem to włączając ikonką na pasku eksploratora i od razu zamykając mogę zrobić kilka explorerów.exe :slight_smile:

Co zrobić? Czy to może być wina zmienionej ścieżki w ikonce eksploratora? Jak na razie problem dotyczy tylko tej ikonki.

Mój system do Windows 7 HP SP1 64bit

P.S. czy to normalne, że gdy włącza się jakiś folder/program na krótko w procesach pojawia się dllhost.exe (po czym znika)?