Nic nie przestało, albo może nic nie zauważam, poza Dźwiękiem. W nowej kompilacji Windowsa nie jest to 5+1 (jak w rzeczywistości), ale tylko stereo.
Oczywiście, że wystarczy, że drażnią mnie same wpisy. W Windows 98 nie do przyjęcia były konflikty.
Dodam może, że program Driver Booster znajduje te sterowniki (jakieś) i je instaluje, ale… ja nie chcę tego programu ani na stałe, ani na chwilę. To połowiczne rozwiązanie.
Co to jest PID i skąd wziąć identyfikator sprzętowy?
Jesteś pewny, że to Windows 10? No bo dałeś zrzuty z Windows 7.
Co do samego rozwiązania problemu, to ja bym zaczął od przejrzenia właściwości (w menedżerze urządzeń) tego kontrolera i urządzenia, tam mogą być jakieś wskazówki.
Tu przykład z mojego komputera, akurat właściwości dysku:
Po prostu sprawdzałem na Windows 7 i tam zrobiłem zrzuty. Oglądałem wszystko w MU i nic tam nie znalazłem przydatnego. Dzięki za podpowiedź w kwestii identyfikatora. Sprawdzę raz jeszcze.
Dzięki. Wygląda na to, że pomogło na te tajemnicze wpisy. Skąd wiedziałeś? Jak odkryć, o jakie urządzenia chodziło?
Dźwięk nadal jest stereo zamiast 5+1, ale to wyraźnie inna bajka…
To co zainstalowałeś to WPISY identyfikujące sprzęt z pliku INF, tak zwany Intel Chipset INF Utility.
Dla każdej z generacji Intela są pozmieniane pewne kwestie, akurat zainstalowałeś prawidłową wersję z datą na 2018 rok. Intel się wycwanił i wszędzie wrzuca datę założycielską 1968 rok i co ciekawe, nie zawsze działa to poprawnie/stabilnie.
Ale tutaj zalecam używać tylko opcji usuń stare sterowniki wraz z wymuszeniem usunięcia sterownika Hipotetycznie można sobie zrobić krzywdę tym narzędziem.
NIGDY nie rusza się sterowników AHCI, bo jak je się usunie - Windows głupieje i nie wstanie w ogóle.
Rozpakowujesz, w Menadżerze Urządzeń dla urządzenia audio wskazujesz FOLDER do przeszukania i instalacji sterownika.
Po aktualizacji sterownika RESTART. @Meszuge
Tak chodzi o to - dobrze sprawdzone…Celem prawidlowego pobrania sterownika lepiej znalezc jakies sprawdzone zrodlo, byle nie podejrzane linki
Mysle, ze sa dedykowane programy jakie sa w stanie pobrac sterownik co potrzebujesz
Skoro cię zaciekawiłem to pobieraj i instaluj.
Miłej zabawy z prezentami które dorzuca gratis.
To że jest reklamowany przez DP nie znaczy że jest czysty i godny polecenia.
Ta aplikacja to trojan w najczystszej postaci.
Porównujemy to wirusa ze znanego źródła do potencjalnego wirusa z mniej znanego źródła.
Porównujemy licencjonowane oferty, pal licho jak dotarczane, z literalnie niesprawdzonym linkiem do binariów wrzuconych na pobieradło przez obcego człowieka w internecie