2GB ram i ustawienia pliku wymiany HELP

witam,

mam taki problem

2GB(2x1gB) ram DDR2 na windows XP

plik wymiany ustawiony na stałe na rozmiar 3GB-5GB tak jak zaleca MS w przeliczniku ilość RAM x 1,5-2

ale tu jest problem

ram mam zajęty w wielkości około 1,2GB przy normalnej pracy a plik wymiany zajmuje sie do około rozmiarów 0,8-1gb!!

no i oczywiscie zamiast korzystać z ramu zarzyna mi moj dysk u utrudnia mi prace

defragmentowałem plik wymiany takim programem z www MS, rejestr, wyłączałem serwisy indeksowania, system restora, itd

jak wymusić zeby korzystał z calych 2gb ramu? a potem z pliku wymiany?

oczywiście w gre nie wchodzi wyłączenie pliku wymiany bo musial bym miec z 8GB ramu choc to tez by nie pomoglo

myślę że każdy ci to powie że to bzdura (choć Microsoft rzeczywiście tak zalecał)

więc ustaw plik wymiany z jakimś zapasem np. na 2 GB

tak się raczej nie da.

Wydaje mi się że system co innego wrzuca do ramu a co innego do pamięci wirtualnej.

Ustaw stały plik wymiany jak najmniejszy np dolna i górna wartość na 200 MB i zobacz jak system i aplikacje będą reagować - metoda prób i błędów.

Użyj opcji szukaj i poczytaj.

http://forum.dobreprogramy.pl/search.php

Metod jest wiele. Sam z tym eksperymentuję. Może to Ci da jakiś obraz możliwości ustwienia.

1. nie jestem graczem

2. nie konwertuję filmów

3. nie przetwarzam zaawansowanej grafiki.

I dlatego mam pilk wymiany całkowicie wyłączony, chociaż mam tylko 512 MB. Ryzykowne? Nie zuważyłem awarii, a programy, zarówno chkdsk jak i np. jvPowerTools, nie pokazują błędów i 100% sprawności systemu. Zysk to przede wszystkim dodatkowe wolne miejsce i zdecydowanie szybsza praca komputera. Poza tym mam wyłączone wszystkie zbędne usługi dla użytkownika domowego. Wykorzystanie pamięci mam na poziomie 170 MB(na luzie), 240 MB (przeglądanie netu i sciąganie plików), a przy włączonym nagrywaniu w Nero na poziomie 350 MB (net + nagrywanie) i jeszcze trochę zapasu. I komputer muli tylko dlatego, że procesor nie daje rady, bo pamięci jeszcze zostaje. Poza tym nie ma efektu “znikającego miejsca” na dysku.

Zdarzyło mi się kiedyś grać w “Wolfa” i plik stronnicowania był niezbędny. Ustawienia rozmiatu : początkowy 256 MB i maksymalny 512 spokojnie starczały. Tak samo przy instalacji sterowników nVidia. Sam musisz poeksperymentować. 2 GB to moim zdaniem masa pamięci. Wszystko zalezy od trybu użytkowania. Plik stronnicowania nie gromadzi innych danych, z tego co wyczytałem, tylko przesuwa dane, nazwijmy to “mniej ważne” jeśli brak jest pamięci RAM.