4+8 gb ram

Cześć w laptopie mam jedną kostke ram 8 gb od samsunga jak bym dodał 4 gb to co by się stało?

Miałbyś 12 GB RAM. Pamiętaj, że musisz dodać RAM tej samej szybkości lub szybszy (wtedy chipset go zwolni do prędkości odpowiadającej już zainstalowanej kości). Firmy/producentów możesz mieszać choć lepiej by było gdyby producent był taki sam dla obu kości. Ważne też jest to jakiego rodzaju masz ram DDR2, DDR3, DDR4. Bo musisz w tym przypadku dołożyć taką samą kość. Nie możesz na przykład w jednym komputerze zainstalować jedną kość DDR3 a drugą DDR4.Sprawdź też czy masz możliwość montażu dodatkowej kości. Może się zdarzyć że masz już zajęta obie zatoki podzielone po 4 GB lub też masz tylko jedną zatokę która jest już zajęta przez aktualną pamięć.

Nic! Co najwyżej laptop się nie uruchomi, jeśli nie wspiera 12 GB (specyfikacja!).

zmarnowałbyś kilka złotych :wink: Jak na pokładzie masz jakąś nową i5 czy Ryzena 4 rdzeniowego to zakup 4 GB, szczególnie nowych, nie opłaca się - różnica w cenie 4 vs 8 to jak 150 do 200 gdzieś.

Tak jak koledzy radzili, ta sama firma i szybkość najlepiej lub sprawdź na stronie producenta kompatybilne.

ogólnie to mam laptopa którego nie używam i on ma 4 gb ram

No, to przemontuj ten RAM (jeśli pasuje DDR?) do tego laptopa co ma 8 GB (jeśli ma dwa sloty?) i się przekonasz co z tego wyniknie.

Ok ma na pewno gaming laptop jeszcze się dowiadywałem

Jak wrzucisz ze starego laptopa jakąś randomową pamięć do gamingowego nowego lapka to możesz spodziewać się niezamierzonego spadku wydajności. Dlaczego? Załóżmy że w laptopie gamingowym masz pamięć 3000 MHz a włożysz do niego starą kość 2400 MHz więc taktowanie szybszej pamięci automatycznie spadnie do 2400 MHz. Dlatego upewnij się że wkładasz kość o takim samym taktowaniu lub szybszą ale nigdy nie wolniejszą od tej którą masz już w laptopie zainstalowaną

to wiem na pewno że w tym lapku jest 2400mhz a tam muszę sprawdzić

Raczej bym takich różnic nie widział, najczęściej dają 2400, no 2666 widziałem, więcej nie dają raczej - energooszczędność :wink:

To był raczej skrajny przykład. Miał tylko na celu ukazanie problemu by podczas rozbudowy laptopa nie zrobić sobie krzywdy i obniżyć jego wydajność zwłaszcza w grach skoro to jest gaimingowy laptop. Bo powiedzmy sobie szczerze różnica w codziennym użytkowaniu w aplikacjach między 2666 a 2400 jest zupełnie nie odczuwalna. Natomiast w grach to kilka fpsów więcej. :wink:

A ram ddr 3 z ddr 4 będzie działać?

Nie!

Szkoda czyli muszę dokupić

Jaką polecacie

Kup drugą kość SAMSUNG o pojemności 8 GB taktowaną zegarem 2400 MHz. Możesz bawić się jeszcze w identyczne dopasowanie opóźnienia (CL) ale jak dla mnie gra nie warta świeczki i wystarczy że kupisz pamięci z opóźnieniem na poziomie CL16 lub CL17. Czyli podsumowując kup kość. SAMSUNG 8GB 2400MHz CL16 lub CL17