9800 GTX czy 4850?

Witam,

zamierzam na dniach kupic karte graficzna i w sumie zdecydowalem sie na 4850, ale jak to zawsze bywa sa pewne watpliwosci. A dokladnie cena 4850 (tu gdzie mieszkam) wynosi 160-170 euro i tak przegladajc oferty sklepu znalazlem inna karte GeForce EVGA 9800 GTX 512MB DDR3 DVI PCI w cenie 178 euro czyli roznica w cenie zadna. Zaznacze jeszcze ze raczej nie bede laczyl kart w CF wiec to nie wyklucza tego GeForca.

Mam zasilacz 500 W i tylko jedno zlacze 6 pinowe (PCI-E) czy to wysatrczy ewentualnie do tego 9800 GTX ?

Dodam jeszcze ze moja plyta glowna obsluguje PC-E 2.0 ale z tego co czytalem to wiele nie daje.

Jakiej marki jest ten zasilacz?

CoolerMaster

wydaje mi się że radeon 4850 powinien być lepszy ale podaj jeszcze producenta tej karty ale raczej na pewno jest lepsza

zasilacz starczy raczej do tej karty

Teraz to raczej zadna roznica jakiej firmy jest ten radeon. A to poniewaz one roznia sie jedynie naklejka i dodtakami (zbednymi)

no niby tak ale np. czasem niektóre dodatki się przydają :stuck_out_tongue:

oki nie interesuja mnie kabelki tylko to na ktorej karcie bede mogl dluzej pograc, a dokladnie ile czasu bedzie dwala rade nowym gra.

bierz zdecydowanie radeona, nie ma chyba lepszej w podobnym segmencie cenowym

Ja też polecam tego Radka. Każda firma jest taka jaka jest. Więc na każdej pograsz tak samo… A żywotność zależy od Ciebie… Jeśli ją podkręcisz, i będzie się mocno pociła to się spali i tyle… A los takich stand. żywtoności to nikt nie zna… Możesz używać tej karty cały rok i się nie zepsuje… A może być tak, że będziesz ją używał 3mc i się spali…

Chodzilo mi o co innego, a dokladnie czy za pół roku nie bede musial kupowac nowej/lepszej poniewaz na tej juz nie pogram w lepszych ustawieniach.

Bierz Radeona, nie zawiedziesz się.

Radeon HD 4850 to najlepszy wybór w kategorii kart do ok. 600zł. Poniżej jego ceny nie ma nic, powyżej dopiero po przekroczeniu jakichś 650-700zł pojawia się coś innego. A na imię mu HD 4870.

jqo2nl , jak znajdziesz z innym chłodzeniem tego radeona to będzie spoko, bo się trochę grzeje na referencyjnym chłodzeniu.

jeśli chcesz bez zmniejszania parametrów pograć sobie musisz kupić teraz kartę za ok 1,5 tys, a z tym radeonem spokojnie pograsz sobie w dużą większość gier do następnego lata oczywiście niestety zmniejszając szczegóły niezauważalnie, no chyba że jakaś wieka rewolucja będzie w świecie gier

Radeon 4850 Sapphire 512MB TOXIC

Radeon 4850 Asus TOP 512MB

Wybierałbym spośród dwóch powyższych, ewentualnie jakaś referencyjna wersja i do tego zmiana chłodzenia, bo przy standardowym chłodzeniu można wodę gotować :stuck_out_tongue:

No jak ma domyślne ustawienia obrotów z rzędu ok. 20%, to chyba jasne, że się grzeje… Można przecież pokombinować w sterach i przestawić obroty na 50%, a wtedy jest i cicho, i wydajnie.