ABIT KN9S - Problemy. Jaka jest ich przyczyna?


(Ebaycom) #1

Po podłączeniu ABITA:

  • porty usb wykrywa tylko w pierwszym etapie uruchomienia dzięki czemu mogę wejść do BIOS-u

  • po włączeniu komputera (windows) nie widział myszki ani klawiatury w żadnym porcie

  • po kilku próbach restartu/wyłączenia, komputer nie dochodzi już do procesu ładowania Windowsa(profilu) wszystko

zatrzymuje się zaraz po pojawieniu się tła ABIT z opcją wyboru BIOSU, pojawia się czarne tło z mrugającą białą kreską.

http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... 178wz.jpg/

  • po kilku minutach pojawia się słynna syrena (dźwięk z płyty głównej). Wszystko w 100% dobrze podłączone, sprawdzałem i poprawiałem dwa razy.

Podłączone podręcznikowo. U innych użytkowników takie objawy oznaczały źle podłączone chłodzenie procesora. Inni piszą na forach, że syrena informuje o

przegrzewaniu się podzespołu komputera lub o złych napięciach.

_____________________________________________________________________________

>>Serce: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6000+ # 3.11 Ghz

_______________________________________________________

>>Płyta główna: CHWILOWO ABIT KN9S ZASTĘPUJE DFI INFINITY NF ULTRAII-M2 AM2

_______________________________________________________

>>Pamięć Ram: DDR2 (3x1GB) 667Mhz PC2-5300 CL-5 KINGSTON KVR667D2N5

_______________________________________________________

>>Karta graficzna: Radeon™ X1950 PRO 512MB GDDR3 256bit

_______________________________________________________

>>Dysk twardy: SAMSUNG HD502HI > 500GB

_______________________________________________________

>>Napęd: DVD SAMSUNG SH-S203B

_______________________________________________________

>>Chłodzenie: COOLER MASTER

_______________________________________________________

>>Zasilacz: Tacens Radix 450W

_______________________________________________________

>>Obudowa: Cooler Master ELITE BLACK 332

_______________________________________________________

>>Karta Muzyczna: Creative Sound Blaster 5.1 Digital Live!

_______________________________________________________

>>Klawiatura: LOGITECH Media Keyboard 600

_______________________________________________________

>>Myszka: A4Tech XL-750F

_______________________________________________________

-- Dodane 28.06.2011 (Wt) 14:45 --

TEMPERATURY I NAPIĘCIA ABITA (BIOS)

http://imageshack.us/photo/my-images/14 ... 180us.jpg/


(Loczek__16) #2

Witam, czy po wymianie płyty głównej na nowo wgrywałeś Windowsa? Bo jeśli nie to właśnie dlatego system nie widzi portów USB bo są one nie zainstalowane.

BTW. Temperatura procesora jest chyba trochę za wysoka według mnie.

Pozdrawiam.


(Ebaycom) #3

Nie i nie mogę tego zrobić dopóki nie przerzucę plików z dysku C na E i D :-o . Zamienię płytę główną, zrobię porządek z dyskiem i wtedy zrobię formata.

Zostały dwa ostatnie problemy do rozszyfrowania :wink: . Jakie mogą być przyczyny i objawy wysokiej temp.procka ?.

  • Czy komp. może się np. wyłączać w czasie oglądania filmików w internecie lub podczas otwierania w przeglądarce dużo okien/kart?

(Loczek__16) #4

Wysoka temperatura może być spowodowana przez kilka czynników. Jednym z nich może być np źle nałożona pasta termoprzewodząca lub co gorsza jej brak, źle zamontowany radiator.

Oczywiście że tak, procesor działa, jest obciążony, temperatura nie jest odprowadzona odpowiednio i komputer zostaje automatycznie wyłączony aby zapobiec uszkodzeniu przegrzewającego się elementu.

Pozdrawiam.


(Ebaycom) #5

Hmm... w takim razie CPU jest przyczyną objawów, które opisałem w poprzednim wątku >

wylaczanie-sie-komputera-przez-filmy-youtube-itp-str-t451427.html

CPU jest też przyczyną wycia syreny w Abicie. Muszę jeszcze dowiedzieć się czemu wsio zatrzymuje się na czarnym tle i nie dochodzi do etapu logowania do Windowsa?.

Dlaczego osiąga takie wysokie temp.?. Wszystko dobrze jest zamontowane/podłączone. Pasta od ponad 1,5 roku jest cały czas na procku (nie wyschła), sprawdzałem. Przez rok komp. działał prawidłowo, grzanie nastąpiło ok. Marca bieżącego roku.


(system) #6

Jako rzekłem w innym wątku, sprawdź to -> >>Zasilacz: Tacens Radix 450W


(Ebaycom) #7

PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE TEMATU. PROBLEM ZOSTAŁ ROZWIĄZANY.