Acer AcerView F50p - współpraca z DVI

Witam !!

Mam spory problem z monitorem LCD. Dostałem monitor Acer AcerView F50p podłączany do komputera przez kabel z wtykiem DFP (działał prawidłowo z komputerem wyposażonym w kartę, posiadającą wyjście w tym standardzie). Postanowiłem podłączyć go do swojego drugiego, starszego kompa. Zakupiłem więc przejściówkę DVI-DFP stąd: http://www.meditronik.com.pl/el-komp/k4750.htm. Po otrzymaniu przejściówki musiałem zmienić kartę graficzną na Radeona 9600PRO AGP, gdyż poprzednia nie posiadła gniazda DVI. Po podłączeniu wszystkiego uruchomiłem kompa. Obraz na monitorze był do momentu zainstalowania się sterownika systemowgo karty graficznej Radeon 9600 (XP ma do niego driver). Gdy sterownik się zainstalował obraz zniknął (zaświeciła się pomarańczowa dioda trybu uśpienia). Postanowiłem się podłączyć inny monitor LCD jednak podłączany przez kabel DVI (Samsung 931BW). Obraz od razu się pojawił (oczywiście próbowałem z częstotliwościami odświeżania - bez żadnego rezultatu). Gdy usunęłem sterownik z menadżera urządzeń i zrestartowałem komputer sytuacja się powtórzyła (obraz na Acerze jest do momentu instalacji sterownika systemowego) Zainstalowałem drivery ze strony ATI i dokładnie to samo - obraz znika gdy zainstaluje się sterownik od karty graficznej (podczas testów POST i ładowania systemu obraz jest). Ta dziwna sytuacja skłoniła mnie do podłączenia Acera do mojego drugiego kompa - wyposażonego w kartę Geforce 8600GT na PCI-E. Na tej karcie nie ma w ogóle obrazu nawet podczas testów POST (cały czas świeci się pomarańczowa dioda trybu uśpienia). Spróbowałem jeszcze z innym komputerem pożyczonym od sąsiada (tamten ma Geforce 4 MX 440 AGP8X). Również nie ma w ogóle obrazu - nawet poczas testów POST.

W związku z tym chciałbym się dowiedzić, czy jest to wina monitora i nie da rady zmusić go do prawidłowej pracy z nowszymi kartami graficznymi czy też wina przejściówki ??

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, gdyż sam nie jestem w stanie znaleźć przyczyny tego zawiłego problemu.

Pozdrawiam gorąco !!

GUIG

Update

Troche poczytałem i jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że monitor nie ma pamięci 24c i karta graficzna nie inicjuje trybu cyfrowego gniazda DVI. Wydaje mi się, że przypadek z Radeonem działa tylko dlatego iż karta wysyła sygnał analogowy i cyfrowy do momentu jej zainstalowania w systemie. Wtedy to próbuje odczytać z pamieci 24c monitora dane dotyczące trybu pracy DVI. Skoro nie może tego zrobić - uruchamia tryb analogowy. Nowsze karty robią to od razu i dlatego nie ma na nich obrazu zawsze…

Jak myślicie drodzy forumowicze jest jakaś metoda zmuszenia karty tego Radka do wysyłania przez DVI cały czas sygnału cyfrowego ?